Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πονταρίσματα και η διπλή δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για το Γενικό Δείκτη. Οι κινήσεις traders και επενδυτών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, πριν το crash test της Παρασκευής. Τα mid caps που δίνουν σήμα long.

Τα πονταρίσματα και η διπλή δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χθες, διόρθωση εντός ορίων, με τον Γενικό Δείκτη στις 672,50 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 382,38 και τον FTSE25 στις 1.628,99 μονάδες. Με συναλλαγές 58,670 μετοχών, τζίρο 74,463 εκατ. και τράπεζες vs blue chips=1.

Σε στάση αναμονής traders και επενδυτές, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων από τα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας (*), με τους πρώτους να διατηρούν ένα προβάδισμα έναντι των short. Στις 3.113, 49 μονάδες ο S&P500, με θετική απόδοση 3,71% σε διάστημα εβδομάδας και 5,40% σε μηνιαίο. Και με ποσοστό 29,83% σε διάστημα 3μήνου.

Στα καθ' ημάς, προτελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με μεταβλητότητα, διαφοροποιήσεις και διπλή δοκιμασία αύριο, Παρασκευή. Τελευταία, πριν την αλλαγή στη στάθμιση της βαρύτητας μετοχών του FTSE25 και του δεύτερου triple witching, για το 2020. Στα 1.650 τα Συμβόλαια τρέχουσας σειράς με discount 0,46% και 2.215 επίσης χαμηλότερα 0,51%, για την επόμενη.

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων η χθεσινή, με πωλήσεις σε Coca Cola/HBC και ΟΤΕ, με αγορές σε τραπεζικές, δηλαδή στις δύο βαρύτερες της αγοράς, με τη στάθμισ;h τους να περιορίζεται και στις τέσσερις με βαρύτερη στάθμιση από Δευτέρα.

Συνεπώς, πιθανή η συνέχιση αυτής της διιστάμενης τακτικής, από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και σήμερα.

Στo 0,689 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στo 0,4219 της Eurobank, στo 1,355 της Εθνικής και στo 1,649 ευρώ της Πειραιώς, με αντίδραση 6,35% η μεγαλύτερη από τις συστημικές.

Στα 23,63 ευρώ η μετοχή της Coca Cola/HBC, στα 12,20 του ΟΤΕ, με προσφορά και για σήμερα (ή και αύριο, θα φανεί).

Με πωλητές σε Mytilineos, TITC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil. Για τη ΜΟΗ, στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ/μετοχή (το 0,35 έχει διανεμηθεί από τον Δεκέμβριο), αποφασίσθηκε η αγορά μετοχών (εύρος 8-18 σε ορίζοντα 2ετίας), με τον τίτλο στα 14,60 ευρώ.

Με αγοραστές σε ΔΕΗ, Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Lamda Development, Sarantis, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πωλήσεις σε CC/HBC ή ΟΤΕ (ή και στις δύο) είναι πιθανό, στο πλαίσιο αντιστάθμισης, να υπάρξει μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων από μετοχές του δείκτη σε άλλες. Σε αυτή την περίπτωση, θα είχε ενδιαφέρον το ενδεχόμενο μεταφοράς θέσεων σε τίτλους λ.χ. των Motor Oil, Mytilineos, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Κινητικότητα σε επιμέρους της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με long τάση για Quest, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Τεχν. Ολυμπιακή, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, Autohellas. Επίσης στα επιμέρους, η Εβροφάρμα ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα χρήσεως, γενική συνέλευση σήμερα για Space, Ιατρικό Αθηνών.

(*) ανοδική η φορά των δεικτών ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, με τον Dry Baltic Index να έχει επανέλθει -μετά από 6 μήνες- πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων. Θετική μεταβολή, που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα από την Κίνα. Σε υψηλό, από τις 24 Δεκεμβρίου, ο δείκτης Baltic Capesize, με σημαντικά κέρδη, όπως και των Panamaxes.

Στοιχεία-προπομποί δείκτες για αρκετούς, που παραπέμπουν σε σταδιακή επάνοδο στην εμπορευματική κανονικότητα. Παρά τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση εστιών Covid-19 σε διάφορες περιοχές. 

Ελαφρά πτωτική η τάση για τον VIX/CBOE στις 33,47 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v