Χθες οι Αγορές, πλην Wall Street, έδειξαν να φοβούνται δεύτερο κύμα πανδημίας. Σήμερα βλέπουν ταχύτερη ανάκαμψη στην Παγκόσμια Οικονομία, αρχής γενομένης από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ακυρώνοντας τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις, ότι τα μάκρο θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται σε όλο το 2020.
Μάλιστα οι περισσότεροι αισιόδοξοι εκτιμούν, τώρα, ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα έχει επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα, μέχρι το τέλος του 2021, αν δεν μεσολαβήσει νέο “lockdown”.
Στο ανοδικό “πρελούδιο” που έδειξαν ότι συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες Διεθνείς Αγορές και τις οποίες ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την “μπαγκέτα του μαέστρου” συνεχίζουν να κρατάνε οι Κεντρικές Τράπεζες, “ντοπάροντας” με συνεχόμενη ρευστότητα τα Διεθνή Χρηματιστήρια και δίνοντας την εντύπωση ότι θα μεταχειριστούν κάθε μέσο, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση των Αγορών.
Οι πιο πρόσφατες “νότες” στο “πεντάγραμμο” των παρεμβάσεων, που άλλαξαν κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές, ήλθαν από την Fed και την BoJ.
Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες και νέα μέτρα στήριξης της Αγοράς. Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη. Η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed, έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και $750 δισ.
Από την άλλη, “η Κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει πρόταση ύψους σχεδόν $1 τρισ. στον τομέα των Υποδομών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δώσει ώθηση στην Οικονομία της Χώρας”, σύμφωνα με το Bloomberg News, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η BoJ είπε πως αναμένει να διοχετεύσει περίπου 110 τρισ. γεν ($1 τρισ.) στην οικονομία μέσω των αγορών και των δανειακών διευκολύνσεων, που στόχο έχουν να αντιμετωπιστεί το πλήγμα της υγειονομικής κρίσης.
Η ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών, έτυχε θετικής υποδοχής και από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς το συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα στο ταμπλώ, ασφαλώς και εξυπηρετεί τα εν εξελίξει road shows και όχι μόνο.
Υπενθυμίζεται το 9ο Greek Investment Forum, που διεξάγεται διαδικτυακά σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή 29 Εισηγμένων στο Χ.Α. Εταιρειών και διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Συμμετοχή έχουν δηλώσει 77 Επενδυτικά Κεφάλαια και συνολικά, 116 Διαχειριστές και Αναλυτές. Τα συνολικά ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί είναι 550.
Σημειώνεται ότι στο διήμερο 15 - 16 Ιουνίου 2020 πραγματοποιείται και το συνέδριο της Wood, στο οποίο, διαδικτυακά, θα συμμετέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες.
Επίσης, η ανακοίνωση της συμμετοχής του Αριστοτέλη Μυστακίδη, με 5,14%, στο μ.κ. της Πειραιώς, αιφνιδίασε, κατά κάποιο τρόπο, θετικά την Αγορά και ιδιαίτερα τους traders που ενεργοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ.
Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εν εξελίξει αναδιαρθρώσεις μέγιστης στάθμισης (Capping) για τον δείκτη FTSE25.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, αναμένεται μειωμένος συντελεστής για ΕΕΕ (+6,44%), ΟΤΕ (+1,85%), ΟΠΑΠ (+2,78%), Jumbo (+3,87%) και Μυτιληναίο (+4,53%) και αύξηση του συντελεστή για Alpha Bank (+6,98%), Eurobank (+5,85%), Motor Oil (+4,72%), Εθνική (+8,06%) και Πειραιώς (+9,81%).
Αυτό το τελευταίο, είναι η αφορμή προκειμένου αρκετοί, “διορατικοί”, Παράγοντες της Αγοράς να υποστηρίζουν ότι η ανοδική αντίδραση στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, έχει “ημερομηνία λήξεως” στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κάτι που μένει να αποδειχθεί και στο ταμπλώ.
Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι την Παρασκευή είναι το triple witching Ιουνίου, ενώ, σύμφωνα με την Beta Sec. την ίδια ημέρα θα διαγραφούν από την σύνθεση του FTSE4Good οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Fourlis και Cenergy.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (συμπληρώθηκαν 11 συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), η γενική κινητοποίηση στο ταμπλώ του FTSE25 και η σαφώς πιο επιφυλακτική στάση που τήρησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, περίπου, “γενική επιστράτευση” στο ταμπλώ του FTSE25, είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,127% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+6,98%), θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 0,65 και 0,66 ευρώ (καθοδικό “gap”), που αφήνει περιθώρια ελπίδας για αναμέτρηση με τα 0,70, 0,7230 και 0,75 ευρώ. Το τελευταίο όριο δύσκολα θα υπερκεραστεί με μόνο "καύσιμο" τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Στα 0,555 το ημερήσιο “stop long”.
Στην περίπτωση της Εθνικής (+8,06%) και για την μερική αποκατάσταση της τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας, χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,36 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,30, 1,233 και 1,209 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Άφησε πίσω του το καθοδικό “gap” στα 0,4080 ευρώ ο τίτλος της Eurobank (+5,85%) και ελπίζει σε κίνηση ανοδικής εκτόνωσης προς τα 0,4450 – 0,45 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 0,375 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,50 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς (+9,81%), οι “buyers” δικαιούνται να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 1,73 – 1,86 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,45 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τα 1,34 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 378,97 μονάδες (+7,72%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 374,83 (+6,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 377,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,22%.
Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 385 – 402. Οι πρώτες στηρίξεις στις 365 – 360, 340 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Μένοντας στον κλάδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα Πιστωτικά Ιδρύματα έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. “Η κατάσταση ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις, λόγω και της έξαρσης του κορωνοϊού”.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έκρινε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων, είναι σύμφωνη με τους Ενωσιακούς κανόνες για τις Κρατικές ενισχύσεις.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η λήξη των συναλλαγών βρήκε σαν “κόκκινη παραφωνία”, μόνο τον τίτλο του Ελλάκτωρα (-1,28%).
Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 321.527 νέες (ΚΟ) μετοχές της Coca Cola HBC (+6,44%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από σήμερα, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 370.251.684.
Επιπλέον, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,62 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η έκτακτη γ.σ. της Coca Cola Hellenic Bottling. Η αποκοπή του μερίσματος θα λάβει χώρα στις 2 Ιουλίου.
Ο τίτλος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στα 24,50 ευρώ το ημερήσιο “stop short”. Στα 22,18, 21,48 και 20,21 ευρώ οι στηρίξεις, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+6,87%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Εισηγμένη θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων σε έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και έργα στα οποία θα συμμετάσχει ο Όμιλος.
Στα 6,92 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 6,49, 6,20 και 5,95 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 25.000.000 νέες (ΚΟ) μετοχές της Entersoft (-2,94%), που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 30.000.000.
Από εκεί και πέρα, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η αναρρίχηση των αγοραστών στα Πλ. Κρήτης (+9,80%) είχε σχέση με την σημερινή γ.σ., ή με το φημολογούμενο ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων, να πάρουν θέση στη μετοχή.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η MIG (+7,45%), επιστροφή αγοραστών στην Intralot (+5,48%, με αύξηση των συναλλαγών), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+3,44%) και η Autohellas (+4,21%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αγορές και από τον βασικό Μέτοχο) ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιντρακάτ (+2,09%) και Cenergy (+2,85%).
Μαζεύεται η Προοδευτική (0%), έχουν προσφορά και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι ΕΚΤΕΡ (+0,63%) και Frigoglass (+1,69%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Τρ. Αττικής (+4,09%), Άβακα (+3,91%) και Κρι Κρι (+2,23%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 652 και 662 μονάδων (καθοδικό gap), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 688 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Με τα τρέχοντα δεδομένα, το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 710 μονάδων. Πρώτη στήριξη στις 640 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 629 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 1607 (καθοδικό gap) και 1629 μονάδων, με ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1668 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1582 – 1572 και 1547 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Επαναφορά των μετοχικών αγορών καταγράφεται στην Ευρώπη και ειδικότερα στις ΗΠΑ, μετά από ανακοινώσεις της FED για αγορές εταιρικών ομολόγων και πρόταση πλάνου υποδομών αξίας περίπου $1 τρισ. από την Κυβέρνηση Τραμπ. Αντίστοιχη κίνηση και από τον ΓΔΧΑ. Οι διανομές μερισμάτων εντός των επόμενων 3 εβδομάδων, προσφέρουν στήριξη στην Αγορά”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Τo 1996, πριν από 24 χρόνια, ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Alan Greenspan είχε σχολιάσει την εικόνα των Αγορών, διατυπώνοντας την άποψη ότι βρίσκονται σε συνθήκες παράλογης ευρωστίας (irrational exuberance). Οι Αγορές ωστόσο συνέχισαν τη ανοδική τους κίνηση και κορύφωσαν 3 - 4 χρόνια αργότερα, το 1999 -2 000 και αφού προηγουμένως ο Alan Greenspan είχε συνομολογήσει στην κατάργηση των περιοριστικών όρων που έθετε το ‘Glass Steagall Act’ του 1933, αναφορικά με το διαχωρισμό της Επενδυτικής από την Εμπορική Τραπεζική”, υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ο λόγος της αναφοράς στα γεγονότα της εποχής εκείνης είναι γιατί και οι τρέχουσες συνθήκες στις Αγορές, δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάλογες διχογνωμίες. Η δύσκολη επανεκκίνηση των Οικονομιών σε όλες τις Χώρες, σε συνέχεια της άρσης των περιορισμών από την πανδημία, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο επανόδου των περιοριστικών μέτρων το Φθινόπωρο, στο βαθμό που αυξηθούν πάλι τα κρούσματα και δεν έχουν υπάρξει ιατρικές εξελίξεις (εμβόλιο κοκ), οδηγεί σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Οικονομία το 2020.
Η Federal εκτιμά ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το -6,5% το 2020, ενώ περισσότερο δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις της Morgan Stanley (-11% για την Ελλάδα), της ΕΚΤ (-8,7% για την Ευρωζώνη) αλλά και του ΟΟΣΑ (ως -9,8% για την Ελλάδα).
Έτσι, η ανοδική κίνηση των δεικτών στις Αγορές (ιστορικό ρεκόρ στο Nasdaq ανάμεσά τους) που συνδέεται με τις συνθήκες υψηλής ρευστότητας, λόγω των αλλεπάλληλων πακέτων ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, (αγορές και εταιρικών ομολόγων από τη Fed εσχάτως) αλλά και των πακέτων στήριξης των Κυβερνήσεων, είναι πιθανό να διαμορφώνει προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός συνθηκών παράλογης ευρωστίας και πάλι.
Εκτίμηση που αναφέρει αλλά δεν υιοθετεί και ο Economist (13/6/2020, σελ. 8), καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το δυσοίωνο 2020 να το ακολουθήσει μια δυνατή διετία υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης το 2021 – 2022, με έκρηξη των εταιρικών μεγεθών!
Στην Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες έγινε μια ακόμη εύκολη άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ με 10ετη έκδοση και ικανοποιητικό επιτόκιο (1,57%).
Την ίδια ώρα, η Τραπεζοκεντρική δομή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σταδιακά επανέρχεται. Ο μεγάλος “ασθενής” της Ελληνικής Οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια, ο Τραπεζικός κλάδος, με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις να έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες στα χαρτοφυλάκια όλων όσοι είχαν Τραπεζικές μετοχές (Μεγαλομέτοχοι, Θεσμικοί Επενδυτές, Ιδιώτες), είναι πιθανό να γυρίζει σελίδα!
Αυτό είναι ενδεχόμενο να προκύψει σαν αποτέλεσμα της προωθούμενης διαδικασίας τιτλοποιήσεων που διακόπηκε στην περίοδο της πανδημίας (με την εξαίρεση της Eurobank) αλλά θα επανέλθει εντός του 2020, του προσφερόμενου moratorium προς τους πληττόμενους Δανειολήπτες με τις ευλογίες των Εποπτικών Αρχών και της προσδοκίας σημαντικής πιστωτικής επέκτασης στους επόμενες μήνες (για ύψος +10-15 δισ. νέων δανείων μίλησαν οι CEOs των Τραπεζών στο Forum των Δελφών).
Επιπλέον, η αναδιάρθρωση των συντελεστών στάθμισης στους δείκτες FTSE25 και στους άλλους δείκτες του Χ.Α. με τη διαμόρφωση οροφής 10%, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες τοποθετήσεις Δεικτοβαρών τίτλων πλην της ΕΕΕ και του ΟΤΕ, που είχαν υψηλούς συντελεστές. Ανάμεσά τους και Τραπεζικούς τίτλους, εξέλιξη που θα κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/6 (rebalancing).
“Με αυτά τα δεδομένα, μια νέα απόπειρα προσέγγισης των 700 μονάδων είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναστέλλεται το καθοδικό σενάριο, στο βαθμό που η επενδυτική φυσιογνωμία των νέων κεφαλαίων παραμένει με τα συνήθη χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή κεφάλαια με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στην Wall Street, όμως οι δείκτες στο NYSE έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα αρχικά υψηλά.
Διορθώνει το Ευρώ, αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο.
Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $9500 διαπραγματεύεται το Bitcoin.
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
“Η Ολλανδική Οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, για να ανακάμψει με ανάπτυξη 3,3% το 2021”, σύμφωνα με την CPB, Σύμβουλο οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
“Η Οικονομία της Ελβετίας θα συρρικνωθεί κατά 6,2% το 2020, καταγράφοντας τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστεί δεύτερο κύμα της πανδημίας, μαζί με σοβαρούς περιορισμούς. Το 2021 η Ελβετική Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,9%” σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Χώρας.
Ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, μετά τη βουτιά του Απριλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 17,7% τον περασμένο μήνα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 8,8%.
Βουτιά έως και 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη Παγκοσμίως φέτος, λόγω της πανδημίας, θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το 2021 - 2022, πλήττοντας τις Αναπτυσσόμενες Χώρες πιο βαριά, ενώ στη συνέχεια, η άνοδος θα είναι αργή. Η προβλεπόμενη μείωση θα οδηγήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις κάτω από το $1 τρισ., για πρώτη φορά από το 2005.
Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής μάχης, η Κίνα δεν κατόρθωσε να αναγνωριστεί ως Οικονομία της Αγοράς από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, ένας τίτλος που θα της χάριζε μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις διαμάχες με τους Εμπορικούς της Εταίρους.
Το οριστικό τέλος της διαμάχης με την Κίνα, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με δασμούς τις φθηνές Κινεζικές εισαγωγές.
H εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική και για τις ΗΠΑ, οι οποίες εμπλέκονται σε μια παρόμοια διαμάχη με το Πεκίνο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Καραμανώλη, “αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, στην ‘Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ’ (ΕΕΣΥΠ). Ωστόσο λόγω της σπουδαιότητας του όλου θέματος και οι δύο υποθέσεις παραπέμφθηκαν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου”.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς από 2,77%, στο 2,68% και η BlackRock την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank από 1,10%, στο 0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 675,89 μονάδες (+4,31%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 674,6 (+4,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 676,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,46%.
Ο τζίρος στα 59,6 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Motor Oil, TITC και ΟΤΕ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 24 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (115.136 συμβόλαια).
Στα 2.791 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.025 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.696, 1.868 για τον Ιούνιο, 1.668 για τον Ιούλιο και 160 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.644) κινήθηκε μεταξύ 1.576 και 1.646,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Ελλάκτωρ, 48.082 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.021), Alpha Bank (35.905), Πειραιώς (6.109), ΔΕΗ (8.422), Ελλάκτωρα (4.279), Εθνική (12.760), TITC (763), Μυτιληναίο (3.407), MIG (11.522), ΕΧΑΕ (265), ΟΠΑΠ (729), ΟΤΕ (344), ΑΔΜΗΕ (1.865), Cenergy (171), ΓΕΚ (3.031), Τέρνα Ενεργειακή (1.119), Viohalco (1.032), Lamda Development (564), Ελ. Πετρέλαια (294), Ιντρακόμ (441), Intralot (366), Jumbo (292), Motor Oil (234).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.882, MIG 32.240, Alpha Bank 50.247, Εθνική 17.282.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,68% | 2020-06-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,70% | 2020-05-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 0,73% | 2020-06-12 |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,60% | 2020-05-21 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.506.853 τεμ. (20.624.573), ΔΕΗ 5.902.275 τεμ. (5.908.685), Eurobank 50.192.593 τεμ. (50.226.356), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.