ΧΑ: Non stop ιστορικά χαμηλά για τις τράπεζες

Στο επενδυτικό περιθώριο παραμένει ο κλάδος, καθώς και σήμερα κατέγραψε (μικρές) απώλειες. Μεγάλη πτώση για τη μετοχή της Aegean, ράλι για τον τίτλο της Φουρλής. Υποτονικός παραμένει ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Non stop ιστορικά χαμηλά για τις τράπεζες

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, τα νέα επεισόδια στο σήριαλ της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τις πιθανότητας μίας νέας επέκτασης της πανδημίας, με ότι αυτό το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται για την Παγκόσμια Οικονομία, την ώρα που ξεκίνησε το άνοιγμα των περισσότερων Οικονομιών στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και επιτόπιου βηματισμού στο Χ.Α., με τελική επικράτηση των εν δυνάμει πωλητών, καθώς έλλειψαν οι βοήθειες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, που θα μπορούσαν να “σπρώξουν” τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα στον Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, κατέβασαν εντυπωσιακά ρυθμούς τα μη Τραπεζικά blue chips, εικόνα “απονεύρωσης” στο μεγαλύτερο κομμάτι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τζίρος δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να “ξεκολλήσει από τα αβαθή”.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., παρόντες δήλωσαν και σήμερα οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,748% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ενώ η μικρή ενεργοποίηση των αγοραστών προς το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, δεν απέτρεψε το αρνητικό κλείσιμο και τα νέα ιστορικά χαμηλά για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 274,25 (+2,43%) και 266,14 μονάδων (-0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 268,43 (+0,26%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 267,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Τραπεζικός δείκτης ξαναδοκίμασε την στήριξη στις 266 - 264 μονάδες και έκλεισε οριακά ψηλότερα. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής και πριν τον απόλυτο “γκρεμό”, το τελευταίο, απόλυτα θεωρητικό, “οχυρό” των αγοραστών είναι στις 250 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 363 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 300 – 318 και 339 μονάδες.

Η αύξηση της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, θα αντισταθμίσει την πίεση στην κερδοφορία”, εκτιμά η Moody’s σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ένας “παλιός γνώριμος” επανεμφανίστηκε στον πίνακα με τις αρνητικές καθαρές θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Oceanwood Capital Management επανεμφανίστηκε με καθαρή αρνητική θέση 0,53% στην Τρ. Πειραιώς.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ασφαλώς και η σημερινή τελική εικόνα, καμία σχέση δεν έχει με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Έτσι, με θετικό πρόσημο και με οριακά κέρδη στις περισσότερες των περιπτώσεων, διασώθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια (+0,17%), ΕΥΔΑΠ (+0,74%), ΕΧΑΕ (+0,89%), Motor Oil (+0,50%), TITC (+1,47%), Fourlis (+8,79%), ΟΛΠ (+0,48%), ΟΠΑΠ (+0,95%), Σαράντης (+0,97%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,43% και νέα ιστορικά υψηλά).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, “στη φάση επεξεργασίας σχεδίου για τη στήριξη της Αεροπορίας Αιγαίου βρίσκεται η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνοντας ότι η Εταιρεία αποτελεί ‘κόσμημα’ και ‘success story’ για την Ελλάδα. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Αegean, μετά τις Κρατικές ενισχύσεις που δέχονται οι Ανταγωνιστές της, στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό. Γι' αυτό και δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη και να βρεθεί σε θέση αδυναμίας”.

Επιστροφή πωλητών σημειώθηκε σήμερα στον τίτλο της ΑΡΑΙΓ (-8,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ στην κίνηση ακολούθησε και η “συγγενική” Autohellas), με εμφανή αύξηση των συναλλαγών και τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 4,64 ευρώ, γύρισε την μετοχή σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 5,49 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 5,15 ευρώ. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν ενεργητικότεροι, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,38 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την μετοχή της Fourlis (+8,79% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου της Fourlis και ειδικά του κλάδου Ιntersport με τον Απρίλιο να καταγράφεται αύξηση έως 7 φορές μεγαλύτερη έναντι του περσινού διαστήματος. Λόγω του lockdown οι πωλήσεις e-commerce της Fourlis είχαν εντυπωσιακή βελτίωση, αλλά η τάση αυτή διατηρείται και τις πρώτες μέρες μετά την άρση των περιορισμών και την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Αν ο τίτλος συνεχίσει πλαγιοανοδικά, η επόμενη ζώνη αντίστασης εντοπίζεται στα 3,82 – 4,08 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 4,45 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 3,29 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (+3,12%), Profile (+2,66%) και Mediterra (+2,94%, αλλά με διόλου πειστικό “bid”), οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Μουζάκη (+1,40%, με εντυπωσιακή καθίζηση των συναλλαγών), ενώ αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2019 τα Πλ. Κρήτης (+0,46%) και θα φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι μαζεύουν την προσφορά που βγαίνει χαμηλότερα των 11,00 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε BriQ (+1,22%), Quest (+1,81%) και Revoil (+3,33% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά το Πλαίσιο (-1,72%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-2,37%), ενώ σε χαμηλά 38 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Autohellas (-9,22%).

Για τον Γενικό Δείκτη, σαν τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών δείχνουν οι 582 μονάδες, πριν την κίνηση προς τις 539 μονάδες (game over). Με τα τρέχοντα δεδομένα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στις 652, με ενδιάμεση αντίσταση στις 613 (ημερήσιο “stop short”) και 628 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1464, 1476, 1521, 1545 – 1548 και 1565 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για την δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, αρκεί η διαφυγή χαμηλότερα των 1401 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1390 και 1360 – 1350 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Ελληνικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με αίτιο την μη υποστηρικτική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, λόγω της χειροτέρευσης των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Είναι φανερή η διάθεση των Κυβερνήσεων σε όλον τον Πλανήτη, ιδιαίτερα δε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, να δράσουν με τρόπους που θα συντομεύσουν την υφεσιακή περίοδο των Οικονομιών. Η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, αναγγέλλοντας πρόγραμμα 24 δισ. για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, από το σοκ της πανδημίας. Ευλόγως, οι Αγορές δίνουν θετική ψήφο εμπιστοσύνης, με τον ΓΔ του Χ.Α. να αυξάνει την πιθανότητα κίνησης προς τις 628 μονάδες, πριν το rebalancing”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 603 μονάδες (ΚΜΟ20) και αντίστασης οι 620. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, για να ανακόψει όσο γίνεται την μεγάλη ύφεση φέτος και να βοηθήσει την ανάκαμψη το 2021. Επίσης, η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η επιδότηση δόσης στα δάνεια πρώτης κατοικίας, είναι θετικά νέα (έσοδα από τόκους - προμήθειες, ύψος ΜΕΑ) για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα σε αντίθεση με την κρίση του 2015. Η Κομισιόν προβλέπει, για την Ελλάδα, ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,75% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ. Το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, με μεγέθυνση 7,9%, μείωση της ανεργίας στο 16,8% και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ. Το Δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 196,4% του ΑΕΠ και αναμένεται να πέσει στο 182,6% του ΑΕΠ το 2021. Τέλος, η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών άναψε το ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση €748 εκατ. από κέρδη ομολόγων, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup στις αρχές Ιουνίου”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται συσσωρευτικά εντός στενού εύρους τιμών, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 630 και 650 μονάδες. Η κατεύθυνση του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενδέχεται να επηρεάσει αναλόγως την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. Στο εξωτερικό, διαφαίνεται μια αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή νομοσχέδιο που πέρασε η Αμερικάνικη Γερουσία, το οποίο αποκλείει ορισμένες Κινέζικες Εταιρείες, από την εισαγωγή τους στα Χρηματιστήρια της Χώρας”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ελληνικής Οικονομίας, δεν φάνηκε (εκ πρώτης όψεως) να ενθουσίασε την Ελληνική Χρηματαγορά”, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Κυρίως όμως δεν ενθουσίασε όσους δραστηριοποιούνται στον Ιδιωτικό τομέα ως Επιχειρηματίες, Εργαζόμενοι και Ιδιοκτήτες, που βλέπουν για άλλη μία φορά να καλούνται να βοηθήσουν – πληρώσουν τις παρενέργειες της πανδημίας, ενώ ο Δημόσιος τομέας συνεχίζει να παραμένει αλώβητος (!)

Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας και με τι απώλειες για το 2020. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από το πώς, πόσο και με τι ταχύτητα θα διοχετεύσουν οι Τράπεζες, την απαιτούμενη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους & κλάδου.

Έτσι τίποτα δεν άλλαξε την επιφυλακτική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους και όγκου, δεν πείθουν ακόμα ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα.

Μακροοικονομικά, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, τα πράγματα δείχνουν ότι θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την Αμερικανική Οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία, παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά του.

Οι Ελληνικές Τράπεζες, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αν ο ΔΤΡ απωλέσει την στήριξη των 265 μονάδων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Η σχέση ανοδικών – καθοδικών τίτλων & οι χαμηλοί όγκοι δεν βελτιώνουν την αισιοδοξία.

Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμησή μας. Τα προβλήματα, αλλά και οι ασάφειες από την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων παραμένουν. Σημαντικό νέο κρίσιμο στοιχείο, κυρίως για τον Ξενοδοχειακό κλάδο, αποτελούν οι αστικές ευθύνες που εγείρονται καθώς και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI.

“Οι χθεσινές Κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαίωσαν ότι και μετεωρίτης να πέσει στην Χώρα, τίποτα δεν θα ταράξει τα κεκτημένα του Δημόσιου τομέα”, τονίζει με εμφατικό τρόπο ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μικρές απώλειες στο Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό, Ασήμι και Bitcoin.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση, από την Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας ανακοίνωσε ότι οι Ιαπωνικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 21,9% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση. Οι συνολικές αποστολές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, ωστόσο ήταν λίγο χαμηλότερη, από την πτώση 22,7% που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

Η Ιαπωνική Οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση, στις 27 μονάδες.

Ανοδικά κινείται και η Μεταποίηση, με τον ΡΜΙ του τομέα στις 39,5 μονάδες, από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ Υπηρεσιών ανήλθε στις 28,7 μονάδες, από 12,0 έναν μήνα πριν.

H Ιταλία άντλησε 22,3 δισ. ευρώ με την έκδοση νέου κοινοπρακτικού 5ετους ομολόγου, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τις προβλέψεις. Οι Θεσμικοί Επενδυτές αγόρασαν 8,3 δισ. ευρώ, από το 5ετες ομόλογο. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητο το κουπόνι του ομολόγου στο 1,4%, αφότου η έκδοση είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 14 δισ. ευρώ, από μικρούς Αποταμιευτές τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Στην προηγούμενη έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου τον Οκτώβριο του 2019, ωρίμανσης οκτώ ετών, το Ιταλικό Δημόσιο είχε αντλήσει συνολικά 6,75 δισ. ευρώ.

Την πρόθεση της Κύπρου να αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή του ESM, για κάλυψη των δαπανών υγείας που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας Κωνσταντίνος Πετρίδης.

“Ο φόβος για πολλαπλές χρεοκοπίες και μαζική ανεργία, λόγω των μέτρων που επιβάλλονται για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επιδοτούν σε τόσο ευρεία κλίμακα τις Επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με τον Economist, “αυτά τα έκτακτα μέτρα απλά ‘αγοράζουν χρόνο”.

“Οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εκτίμησαν τον Απρίλιο ότι ο κορωνοϊός θα επιβαρύνει σφοδρά την Οικονομία βραχυπρόθεσμα και θέτει σημαντικά καθοδικά ρίσκα στο οικονομικό outlook”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Fed τον περασμένο μήνα.

Οι Συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σχολίασαν ότι “εκτός από τον μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δημιούργησαν τρομακτική αβεβαιότητα και σημαντικά ρίσκα στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα” σημειώνεται στα πρακτικά.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,44 εκατομμύρια, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των Αναλυτών. Την εβδομάδα που είχε λήξει στις 9 Μαΐου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είχαν ανέλθει στα 2,69 εκατομμύρια.

Από την αρχή της πανδημίας, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έχουν ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια σε διάστημα εννιά εβδομάδων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 17,2%.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 17,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ διαμορφώθηκαν 17,2% χαμηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η πτώση οδήγησε τις πωλήσεις στο επίπεδο των 4,33 εκατομμυρίων μονάδων, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η οικονομική δραστηριότητα στου τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε με πιο ήπιο ρυθμό τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit αυξήθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο, από 36,1 μονάδες τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης υπηρεσιών PMI ενισχύθηκε στις 36,9 μονάδες, από 26,7 τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 36,4 τον Μάιο, από 27,0 τον Απρίλιο.

“Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στο Νότιο Ημισφαίριο, υπονοεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα στις ΗΠΑ και ευρύτερα στο Βόρειο Ημισφαίριο, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο νέων lockdown”. Την παραπάνω προειδοποίηση έκανε στους Financial Times ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

Έκκληση στις Διοικήσεις των Τραπεζών να αναστείλουν τις επαναγορές μετοχών και τη διανομή μερίσματος, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 613,13 (+0,43%) και 605,75 μονάδων (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 609,21 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 608,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο τζίρος στα 45,8 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΒΙΟ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Fourlis και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Η μεταβλητότητα καλά κρατεί και σήμερα ήταν σειρά των πωλητών να δηλώσουν παρουσία και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, παρά το volatility, να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση του όγκου παρατηρήθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.644 συμβόλαια).

Στα 3.296 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.115 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 583, 578 για τον Ιούνιο και 5 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.452,25) κινήθηκε μεταξύ 1.444 και 1.460,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.325), Alpha Bank (5.004), Πειραιώς (1.333), ΔΕΗ (1.484), Ελλάκτωρα (104), Εθνική (2.728), MIG (122), Μυτιληναίο (131), ΓΕΚ (110), ΑΔΜΗΕ (146), ΕΕΕ (112), ΟΠΑΠ (318), ΟΤΕ (173), Τέρνα Ενεργειακή (132), Lamda Development (138).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.034, MIG 41.890, Alpha Bank 30.583, Εθνική 21.313.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                         Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 Oceanwood Capital Management LLP

 PIRAEUS BANK S.A.

 0,53%

2020-05-20

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.167.448 τεμ., (από 57.167.448 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.885.337 τεμ. (19.167.667), ΔΕΗ 5.851.598 τεμ. (5.856.553), Eurobank 85.023.187 τεμ. (84.516.746), ΟΠΑΠ 1.307.594 τεμ. (1.307.593), Εθνική 13.880.738 (13.580.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v