Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι νέες ζώνες άμυνας μετά το «ξεπούλημα» διαρκείας

Που ποντάρουν οι επενδυτές για μια ανοδική αντίδραση της εγχώριας αγοράς. Η εξαΰλωση της αξίας δεικτοβαρών blue chip και ο «άγνωστος x» της εξέλιξης του κορωνοϊού. Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ για μέτρα στήριξης της οικονομίας.

ΧΑ: Οι νέες ζώνες άμυνας μετά το «ξεπούλημα» διαρκείας

Μέσα σε 2 εβδομάδες «χάθηκαν» 48 συνεχούς ανοδικής κίνησης, σε 2 και κάτι μήνες «εξαερώθηκε» χρηματιστηριακή αξία 12,6 δισ., όταν σε ολόκληρο το 2019 είχαν κερδηθεί 16,4 δισ. ευρώ.

Αναμφίβολα η βιαιότερη και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα διόρθωση στο ΧΑ, με ότι αυτό σημαίνει (και) σε μεγέθη κεφαλαιοποιήσεων, απόρροια της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου εξελίσσεται διεθνώς, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το μέχρι που θα φτάσει άγνωστο, ακόμη, όπως και τα νέα συμφέροντα που θα αναδειχθούν από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ηδη τα 21 νέα κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αναμένεται πως θα καταστήσουν ακόμη πιο επιθετική την πολιτική της Ουάσιγκτον (και) σε ζητήματα που αφορούν από αγορές και επιτόκια μέχρι γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κάποιος για το τι μέλλει γενέσθαι (και) στα καθημάς, με το ΧΑ επιβεβαιωμένα, πια, έρμαιο των διαθέσεων 5-6 πανίσχυρων επενδυτικών ομίλων. Οι ίδιοι, που μέσα σε λίγους μήνες πήγαν την αποτίμηση των συστημικών τραπεζών από τα 4,5 στα 10 δισ., ακριβώς οι ίδιοι -με τις επιθετικές πωλήσεις τους- την οδήγησαν λίγο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Με περίπου ανάλογες τακτικές κινήθηκαν στην πλειονότητα των blue chips, η αποτίμηση αρκετών εκ των οποίων «επιστρέφει» χρόνια πίσω.

Στο 26% η σχέση χρηματιστηριακής αξίας του ΧΑ ως προς το ΑΕΠ, στο 27% διαμορφώνονταν το καλοκαίρι των κλειστών τραπεζών, των capital controls και της χρηματιστηριακής... αργίας. Στις 684,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 4,94% σε εβδομάδα και 25,30% από την αρχή του έτους. Στις 506.02 ο Τραπεζικός με 12,02% και 42,83% κάμψη αντίστοιχα, στις 1.738,29 ο FTSE25 διορθώνοντας 4,66% και 24,36% στα ίδια διαστήματα.

Συναλλαγές, στα 121 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ενώ οι καθαρές εκροές από τα αμοιβαία εσωτερικού σε διάστημα εβδομάδος ήταν σχεδόν 12 εκατ. ευρώ.

Εύλογες οι ανησυχίες οικονομικού επιτελείου, επιχειρηματιών, επαγγελματιών, ειδικών και μη της αγοράς, επενδυτών και traderάδων για τη συνέχεια, ειδικότερα για το διάστημα μέχρι τα μέσα (;) Απριλίου.

Για τα καθ' ημάς, αναμένουμε την ΕΚΤ, την Πέμπτη και αν τα όποια συγκεκριμένα μέτρα ανακοινωθούν μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις για την οικονομία μας, το επιχειρείν.

Προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο, ακόμη και το «ρηχό» δικό μας, μένει να φανεί σε πιο βαθμό έχει προεξοφληθεί και τι. Για παράδειγμα, μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη «κάηκε» με το που ανακοινώθηκε, και αναφέρομαι στην άρση του ορίου που είχε επιβληθεί (από το 2015) στο περιθώριο αγοράς ομολόγων από τους συστημικούς ομίλους.

Τεχνικά οι αναλυτές θεωρούν, πως από τις 680-660 μονάδες θα μπορούσε να βγει μία αντίδραση/ανοδική διόρθωση ωστόσο το παιχνίδι κρίνεται στην Wall Street, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οσον αφορά στον S&P500 το γεγονός, πως οι 2.880 δεν απειλήθηκαν σε «κλείσιμο» Παρασκευής άφηνε ανοιχτό ένα περιθώριο για ανοδική διόρθωση προς τις 3.020 (κοντινή αντίσταση) με το stop για το short στις 3.136 μονάδες.

Να δούμε, όμως, πως θα αντιδράσει η Νέα Υόρκη την Δευτέρα το βράδυ λόγω της επιβάρυνσης του κλίματος, στις ΗΠΑ και της προεξόφλησης πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει στον Πάουελ και νέα μείωση επιτοκίων.

Προβληματική η κατάσταση και στην Φρανκφούρτη, με την «καρδιά» του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας (μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε) να πιέζεται ασφυκτικά (Deutsche Bank, Commerzbank). Για τον DAX κοντινή στήριξη, στις 11.440 και κοντινή αντίσταση στις 12.212 μονάδες.

Αύριο Δευτέρα, στο εσωτερικό, εύλογο το ενδιαφέρον για την τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματίσει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Την Τρίτη εισάγονται τα 5 εκατ. νέες μετοχές της Entersoft, την Τετάρτη είναι η τελευταία μέρα συμμετοχής στην ΑΜΚ της AVAX, ενώ την Πέμπτη η Eurobank ανοίγει την αυλαία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων Q4/19 των συστημικών ομίλων. Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων από τον ΟΔΔΗΧ.

Στα τεχνικά ο ΓΔ έχει βρεθεί μεταξύ "σφύρας και άκμονος". Υπό κανονικές συνθήκες η ευρύτερη περιοχή των 680-660 δικαιολογεί μία αντίδραση/ανοδική διόρθωση προς τις 780 μονάδες (πρώτο stop για short θέσεις), με ενδιάμεση περιοχή τις 740 μονάδες. Ομως απώλεια και των 660 μονάδων θα έβαζε σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες τους long παίκτες και τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές, καθώς οι δεύτεροι «μετρούν» απώλειες για την πλειονότητα των θέσεων τους.

Και τέλος μία πληροφορία (από...υπογίτες του Εκηβόλου) για το «γύρισμα»/ανοδική διόρθωση των τιμών στην ναυλαγορά (στα 620$ από 410$) , τις αγορές εταιρειών από εφοπλιστές της ποντοπόρου και την κίνηση του (προπομπού) δείκτη Dry Baltic/Ξηρού Φορτίου. Ερώτημα αν «βλέπουν» σωστά (πριν απ΄ όλους, παγκοσμίως) οι του Greek Shipping. Καθότι έχουν επιβεβαιωθεί και στους προηγούμενους τρεις κύκλους της ναυλαγοράς, την τελευταία 15ετία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v