Συνέχεια στο πτωτικό σπιράλ του ΧΑ,με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.
Απώλειες 5,56% για τον Γενικό Δείκτη σε διάστημα εβδομάδος και 7,31% σε μηνιαίο. Ωστόσο, ακόμη, κρατά κέρδη 29,34% από την αρχή του έτους και 9,18% σε 3μηνιαίο. Αντίστοιχα για τον τραπεζικό κλάδο στην εβδομάδα διόρθωσε 10,20% σωρεύοντας ένα 15,05% στο μήνα αλλά παραμένει θετικός 43,20% από την αρχή του έτους και 5,18% σε 3μηνιαίο.
Συνεκτιμώντας τις 10 από τις 11 πτωτικές συνεδριάσεις, με αρχή την Αυγούστου, με τον τζίρο που πραγματοποιείται σε αυτό το διάστημα είναι προφανές "ξένα χέρια" μειώνουν σταθερά θέσεις τους είτε γιατί, ακόμη, είναι κερδοφόρες είτε γιατί επιφυλάσσονται από τα όσα διαδραματίζονται εκτός περιμένοντας όμως και τα επόμενα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, που σταδιακά θα ξεδιπλωθούν από Δευτέρα και μετά.
Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι traders ρευστοποιούν από το μισάωρο-μία ώρα της συνεδρίασης σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, ακολουθεί ένα... βούλιαγμα της αγοράς και προς το τέλος της συνεδρίασης "ωραιοποιούν" εκ νέου τις τιμές είτε για να πωλήσουν είτε για ένα έχουν σημείο αναφοράς για την αρχή της επόμενης συνεδρίασης. Κλασσική χρηματιστηριακή περίπτωση "αδειάσματος" από "ισχυρά χέρια, τα οποία αφού πήραν ότι πήραν στο πρώτο 7μηνο του 2019 ξεφορτώνονται θέσεις τους με κυκλικές πωλήσεις (άλλοτε τραπεζικές, άλλοτε blue chips και ενίοτε συνδυαστικά). Ετσι και η αγορά... χαμηλώνει αργά αλλά σταθερά και πλέον οι αποτιμήσεις των τραπεζικών και μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα είναι...αγοράσιμες σε αυτές ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Για παράδειγμα, σήμερα και με οδηγό την Εθνική ο Δείκτης Τραπεζών "γύρισε" ανοδικά μετά τις 11.15΄ , συγκεκριμένα blue chips πέρασαν σε θετικό πρόσημο ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονταν οι πωλήσεις σε πλειάδα μετοχών του δείκτη. Μανιέρα, που λειτούργησε και σήμερα, καθώς τα "ξένα χέρια" που έλεγχαν το 65,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο τέλος Ιουλίου (στα 48,70 δισ. , ενώ πραγματοποίησαν το 48,7% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Παράλληλα οι εισροές κεφαλαίων τους ήταν λιγότερες από τις εκροές, άλλη μία ένδειξη κορύφωσης ανοδικού κύκλου.
Από τις 901,57 μονάδες, τοπικό υψηλό, την Τετάρτη 31 Ιουλίου σήμερα ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 791,34 για να "κλείσει" τελικά στις 792,06 μονάδες, με απώλειες 0,85% καθώς ο δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος χρηματιστηριακή) η διόρθωση αποδίδεται στο γενικότερα ρευστό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, συνεκτιμώντας τη νέα κρίση στην Αργεντινή, με συνέπεια τα σενάρια αυτονόμησης του ΧΑ να ακυρώνονται με πολύ πιθανή την δοκιμασία του ΓΔ προς τις 780 μονάδες.
Από τις 831,14 της 31 Ιουλίου ο Τραπεζικός Δείκτης έκανε χαμηλό στις 605,17 για να κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο, περίπου 2 ποσοστιαίων μονάδων στις 629,55 με συγκριτικά χαμηλότερη συμμετοχή στην αξία των συναλλαγών, απ΄ ότι τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Αυτό γιατί σήμερα κατέγραψαν μεγάλους τζίρους μετοχές-σηματωροί, όπως λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, jUMBO, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, TITC, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Στα 10,6 εκατ. ο τζίρος στον ΟΤΕ, με τιμές μεταξύ 11,90-12,08 να κλείνει το χαμηλό ημέρας, με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών σε πλήρη εξέλιξη. Στα 1,7 εκατ. ο τζίρος στην Coca Cola, που ενώ έφτασε μέχρι τα 29,90 "γύρισε" στα 29,40 με τελική τιμή στα 29,57 και οριακά θετικό πρόσημο. Στα 59,954 εκατ. ο συνολικός τζίρος, χαμηλότερος των συνεδριάσεων του Αυγούστου ωστόσο υψηλός για αυτές τις ημέρες.
Παράλληλα οι αγοραστές και η αντίδραση μετοχών, όπως Μυτιληναίος, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis συνέβαλαν στο να καλυφθεί μέρος των απωλειών που είχαν μετοχές λ.χ. Jumbo, Motor Oil, Viohalco κ.α. στο πλαίσιο της κυκλικής μείωσης θέσεων, που αναφέραμε πιο πάνω.
Τελευταία συνεδρίαση σήμερα για τις "παλιές" μετοχές του Τιτάνα, που δεν είχαν εισφερθεί στην διαδικασία της δημόσιας πρότασης, ενώ το ενδιαφέρον traders και επενδυτών μεταφέρεται στην προσεχή Πέμπτη, οπότε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν αρκετά και για το χρηματιστήριο, ενώ μία μέρα μετά θα γίνει γνωστή η αξιολόγηση του οίκου Moody's.
Στις 39/65 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μεγαλύτερα κέρδη για: Frigoglass, Performance Tech., Lavipharm, ΕΛΓΕΚΑ, ΑΒΑΞ, Ολυμπιακή, Trastor, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α. κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.
Σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο (meizon χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) στα θετικά, που κρατάει η αγορά το γεγονός, πως τα ελληνικά ομόλογα λειτούργησαν αυτή την εβδομάδα σαν επενδυτικό καταφύγιο (στο 1,953% το 10ετές), η διατήρηση του θετικού κλίματος όσον αφορά στις εισροές σε Α/Κ ,με το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται στα 7,016 δισ.