Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εχασε ενδοσυνεδριακά τις 800 μονάδες

Σε τροχιά διόρθωσης και σήμερα ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων. Μεγαλύτερες πιέσεις για Πειραιώς, Εθνική. Επιμένουν υψηλότερα Ελλάκτωρ, Φουρλής.

ΧΑ: Εχασε ενδοσυνεδριακά τις 800 μονάδες

Σημαντικές απώλειες στην Φρανκφούρτη, κάτω από τις 800 μονάδες ενδοσυνεδριακά το χρηματιστήριο.

Ολο και χαμηλότερα το γερμανικό χρηματιστήριο, απόρροια των τελευταίων ανακοινώσεων για οικονομικά μεγέθη και δείκτες που παραπέμπουν σε ξεκάθαρη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

Από τις 11.758,81 μονάδες ο DAX στις 11.576 με απώλειες για μετοχές τραπεζικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών εταιρειών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Δεδομένων των εξελίξεων θα παραπέμψω, και σήμερα, στο άρθρο/προειδοποίηση του Laurence Boone για τα νέα σοκ, που έρχονται στην "γηραιά ήπειρο" (*).

Με τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια στο...κόκκινο, για διάφορους και διαφορετικούς λόγους το καθένα, η εικόνα των futures στην Wall Street να μην μπορεί να διαμορφώσει τάση ευνοϊκή για τους long, δύσκολα θα αναστραφεί η τάση, τουλάχιστον μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Προσεκτικές, ούτως ή άλλως, από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν προς υψηλότερες τιμές, οι κινήσεις των traders, με τα 25 εκατ. των συναλλαγών (στις 13.45' ) να μην πλησιάζουν τον τζίρο της Τρίτης-Δευτέρας είναι ωστόσο ικανοποιητικός για αυτές τις ημέρες.

Η πορεία της αγοράς, ανάλογη της στάσης κυρίως των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι ενεργούν σε μία αρκετά προβλέψιμη τάση με την καταγραφή ενός "τοπικού υψηλού" έως τις 826,18 μονάδες στα πρώτα 5-10' αλλά στη συνέχεια να κάνουν πίσω, καθώς σταδιακά βάραινε το κλίμα στην Ευρώπη, στην Φρανκφούρτη με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 12.00' να "γυρίζει" σε αρνητικό έδαφος. Ακολούθησε ένα μικρό διάστημα που έγινε μία προσπάθεια από τους long για να ξανά-γυρίσει χαμηλότερα η αγορά, στις 12.40' . Από το σημείο εκείνο και μετά ανέλαβαν οι πωλητές, σταδιακά ενεργοποιήθηκαν και πωλήσεις από εκτός συνόρων κωδικούς.

Στις 13.45' ο Γενικός Δείκτης μετρούσε απώλειες 1,35% θέτοντας σε δοκιμασία τις 809 μονάδες. Στις 16:20 το όριο χάθηκε και ο ΓΔ βρέθηκε κάτω από τις 800 μονάδες.

Διεύρυνση των απωλειών για τις μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς με σχεδόν 6%, ένδειξη πως υπάρχει... βάθος πωλήσεων από "ξένα χέρια", κάτι που επισημαίναμε στα χθεσινά σχόλια μας. Εμφανής η αδυναμία των αγοραστών, με τον ΔΤΡ νωρίτερα να χάνει πάνω από 4,5% προς τις 625 μονάδες.

Ζητούμενο είναι η μη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα αυτής της στήριξης, ειδάλλως από Παρασκευή- και εάν δεν συντελεσθούν θεαματικά θετικές εξελίξεις- οι πωλήσεις και περισσότερες θα είναι και πιεστικότερες. Για αυτό έχει σημασία, βραχυπρόθεσμα, το "κλείσιμο" των βασικών δεικτών.

Αρνητική, εδώ και 1-1 1/2 ώρα η εικόνα και στα blue chips, καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις/μείωση θέσεων κυρίως ξένων funds.

Ενδεικτικό το ότι στις 14.00΄ με αγοραστές ήταν μόνον οι μετοχές των Cenergy, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Fourlis ενώ συγκριτικά μικρότερες απώλειες σημειώνονται για τίτλους των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, TITC θυμίζοντας πως μεθαύριο Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για την διαπραγμάτευση των "παλαιών" μετοχών της εταιρείας.

Στις 14.00΄ με τον ΓΔ να διορθώνει κατά 1,45%, ο ΔΤΡ κατά 4,59% με τον FTSE25 στο μείον 1,74% αλλά με τον FTMidCap στο μόλις μείον 0,30% η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 70 προς 60. Για Frigoglass, Inform Lykos, Alumil, Παπουτσάνης κ.α η ανοδική αντίδραση, ενώ ενδιαφέρον είναι πως από τις 20 μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο ήταν ΑΒΑΞ, ΙΑΣΩ, ΚΕΚΡΟΨ, ΚΡΙ ΚΡΙ, QUEST, MLS, Τεχνική Ολυμπιακή, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης και Profile. Δηλαδή οι μισές του δείκτη, ένδειξη πως τα "ξένα χέρια" είναι αυτά που πιέζουν χαμηλότερα την αγορά, ειδικότερα όμως τράπεζες και blue chips. Ακριβώς εκεί, όπου και πολλά hedge funds είχαν "χτίσει"θέσεις στο διάστημα του 7μηνου, με τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουλίου να σηματοδοτούν τον πτωτικό κύκλο του Αυγούστου. Κύκλου, που μέχρι και σήμερα μετρά 9 στις 10 αρνητικές συνεδριάσεις.

(*) σε ανάλογο τόνο και η ανάρτηση μας στον Εκηβόλο, με αφορμή τα νεότερα για το ΑΕΠ της Γερμανίας, το δεύτερο τρίμηνο, και τη μείωση των εξαγωγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v