Ακόμα μία συνεδρίαση, η σημερινή, που ήλθε να επιβεβαιώσει πως οι 780 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, που αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι το επίπεδο για το οποίο το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω, προκειμένου να το υπερκεράσει χωρίς ανησυχητικά πισωγυρίσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικών διαθέσεων, όσον αφορά την εικόνα των βασικών Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE και με οριακή ενίσχυση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,32%.
Μένοντας στα ομόλογα, στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στέκεται η Société Générale, σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Σημειώνει ότι το γεγονός πως το Δημόσιο έχει μεγάλο “μαξιλάρι” αποτελεί καλό νέο για τους Επενδυτές. Αυτή η ρευστότητα δίνει ασφάλεια στους Τελευταίους, όπως έχει υποστηρίξει η Τράπεζα και στο παρελθόν και το γεγονός είναι υποτιμημένο, με τη Χώρα να εκδίδει τίτλους με πολύ υψηλό επιτόκιο, δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων. Εκτιμά δε ότι το θέμα δεν έχει περιληφθεί στον βαθμό που πρέπει και από τους Οίκους αξιολόγησης.
Από εκεί και πέρα, διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., όμως το σύνολο των Εγχώριων Αναλυτών συμφωνεί ότι σημαντικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία της Εγχώριας Αγοράς, θα παίξει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και οι ενδείξεις για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, που εστιάζει περισσότερο στις εσωτερικές ειδήσεις, “τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και οι χρηματικές διανομές που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, τα πονταρίσματα για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την Standard & Poor’s (26/4) και την DBRS (3/5) και τις εκτιμήσεις για πιθανή, μη προγραμματισμένη, θετική έκπληξη από την Moody’s, σε συνδυασμό με την είσοδο της μετοχής της Eurobank στον δείκτη MSCI Emerging Markets και με τις εισροές από τα funds παθητικής διαχείρισης να εκτιμώνται σε υψηλά επίπεδα, τόσο από την JP Morgan όσο και από τη Wood & Company, αφήνουν ‘παράθυρα αισιοδοξίας”.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συγκρατημένη σχολή σκέψης, η οποία εστιάζει περισσότερο στις Διεθνείς Αγορές και στην πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.
“Οι Διαχειριστές ενεργητικού προβλέπουν χαμηλότερη ανάπτυξη και επιτόκια, αλλά δεν αναμένουν ύφεση ως το δεύτερο μισό του επόμενου έτους”, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Το 70% αναμένει πως η Παγκόσμια ύφεση θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2020, ή αργότερα.
Από την άλλη και σύμφωνα με τις “Κασσάνδρες”, “το τελευταίο κύμα ευφορίας στα Διεθνή Χρηματιστήρια και κυρίως στην Wall Street, δεν βασίζεται στα μακροοικονομικά δεδομένα της Αμερικανικής Οικονομίας, αλλά στο συνεχιζόμενο ‘buy back’ των εισηγμένων στον δείκτη S&P 500 που έχουν επαναγοράσει περισσότερα από $5,5 τρισ. από το 2008 έως σήμερα και συνεχίζουν”, σύμφωνα με την Goldman Sachs” (!)
“Δεν είναι τυχαίο ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών ανήλθαν σε $1 τρισ. στην Wall Street, μόνο το 2018”, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs, με την Τράπεζα να προβλέπει αγορές ιδίων μετοχών, περίπου, $940 δισ., για το 2019.
Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης, με σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν. Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών που βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών χρήζει επισήμανσης, αφού στο παρελθόν η προσέγγισή της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αισθητή υποχώρηση του τζίρου, παρά τις βοήθειες από τα “πακέτα”, που δείχνει ότι έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις επερχόμενες αργίες των Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων και η συνεχιζόμενη κινητοποίηση σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Το σκηνικό μεταβλητότητας είναι πιθανό να επαναληφθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η υπέρβαση των 780 μονάδων απαιτεί αυξημένες συναλλαγές, ή εναλλακτικά περισσότερο χρόνο για να υπερπηδηθεί, με το δεύτερο ενδεχόμενο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Το θετικό κλείσιμο της Wall Street είναι πιθανό να λειτουργήσει θετικά και για το Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η χθεσινή συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας είναι ένα σημάδι της ‘κούρασης’, λόγω των ικανοποιητικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Το σενάριο της συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο για σήμερα, κυρίως λόγω της διακοπής των συνεδριάσεων από το Πάσχα των Καθολικών, καθώς μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον” επεσήμαινε η Beta Sec.
“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακά κέρδη (0,29%) στις 775,78 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 780 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 760 μονάδες” εκτιμούσε η Merit Sec.
“Με άνοδο +0,29% στις 775,78 μονάδες έκλεισε o ΓΔ. Ενδοσυνεδριακή διόρθωση, χθες στο Χ.Α., που παρά τις πιέσεις στις Τράπεζες, κατάφερε τελικά να μαζέψει τις απώλειες και να βγει, έστω και οριακά θετικό, με την βοήθεια των Δεικτοβαρών τίτλων. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 762 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1949 και αντίσταση στις 2000. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 634 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Πλησιάζουμε, πλέον, στην ζώνη 780 - 790, που αποτελεί τον βασικό μεσοπρόθεσμο στόχο και υπολογίσιμη αντίσταση. Η τάση παραμένει έντονα ανοδική, οι ειδήσεις είναι θετικές, ο ‘αέρας’ όμως σε αυτά τα επίπεδα λιγοστεύει και μια συσσώρευση με επαναπροσδιορισμό στόχων, στα επίπεδα 760 - 750, είναι πολύ πιθανή”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει να συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς θα χρειαστεί νέους καταλύτες για να προχωρήσει υψηλότερα”, τόνιζε η Eurobank Eq.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, που άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η κόπωση ήταν εμφανής, όμως, από την άλλη, δεν σημειώθηκαν επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 650,47 (+0,45%) και 636,96 μονάδων (-1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 641,18 (-0,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 641,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,91%.
Όσο ο εν λόγω δείκτη αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 661 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στο ‘γήπεδο’ του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πλέον, το ‘μπαλάκι’ που αφορά στην σύσταση του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Εδώ και λίγες ημέρες έφθασε στην Αθήνα επιστολή από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στην οποία οι Τεχνοκράτες των Βρυξελλών θέτουν σειρά από ερωτήματα, επί των βασικών πτυχών του σχεδίου και ζητούν από τα εμπλεκόμενα Μέρη (Υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ και Τράπεζες) απαντήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ευθείας Κρατικής στήριξης”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η νέα προσπάθεια της διοίκησης της Τιτάν να μεταφέρει την έδρα στο εξωτερικό μέσω δημόσιας πρότασης, θα φέρει ξανά στο επίκεντρο τη μετοχή. Η Τιτάν Cement International S.A. υπέβαλε χθες νέα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών και προνομιούχων μετοχών της εισηγμένης. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά την περίμενε η Αγορά και η Διοίκηση το είχε αναφέρει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη.
Θετικό αντίκτυπο στο ταμπλώ, η ανακοίνωση δεν έφερε για την κοινή μετοχή (-1,35% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), όμως ο προνομιούχος τίτλος (+5,43% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) δεν έμεινε αδιάφορος.
Την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 200 εκατ., με Κοινοπραξία Ελληνικών Τραπεζών γνωστοποίησε η ΔΕΗ. “Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης.
Ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,72%) “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κινούμενος μεταξύ 1,782 (-1,38%) και 1,839 ευρώ (+1,77%).
Όσο η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), τον πρώτο λόγο στην βραχυπρόθεσμη τάση τον έχουν οι αγοραστές. Προσοχή στην πρώτη αντίσταση που εντοπίζεται στα 1,86 ευρώ.
Διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων ο Σαράντης (+0,27%), όμως για να ελπίζει ο τίτλος σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα πρέπει να αφήσει πίσω του την αντίσταση στα 7,48 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,03 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+2,68%), έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη για την Centric (+3,96%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη για την Reds (+3,40%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά ο Δρομέας (+5,54%).
Επιστροφή αγοραστών σε MIG (+1,84%), Trastor (+8,57%) και Ελλάδος (+2%), με την τελευταία να θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 14,00 ευρώ για να πείσει ότι μπορεί κάτι καλύτερο.
Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Intralot (-1,78%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Sato (+8,14%), Frigoglass (+14%) και Αλουμύλ (+9,91%).
Δεν θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση.
Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 780 και 2000 μονάδες, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Πεισματικά αρνείται να διορθώσει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με όλες τις εξελίξεις να λειτουργούν υπέρ της” επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Η σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την ισχυρή κίνηση στις Διεθνείς Αγορές από την αρχή του έτους, έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην διατήρηση του ανοδικού Momentum του Χ.Α.
Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Αμερικανική Αγορά έχει ξεκινήσει, με τους δείκτες να βρίσκονται μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τις αρχές Οκτωβρίου. Πέρα από την σημαντική τεχνική αντίσταση στους κύριους Αμερικανικούς δείκτες, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων καθιστά αρκετά εύθραυστη την συγκεκριμένη ζώνη τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Διεθνείς Αγορές ως σύνολο.
Το ανοδικό κανάλι που εκτείνεται από την περιοχή των 600 μονάδων, βρίσκεται πλέον στις παρυφές της σημαντικής αντίστασης των 785 μονάδων του ΓΔ. Αν και η όποια κατοχύρωση κερδών το τελευταίο διάστημα περιορίζεται σε ενδοσυνεδριακές κινήσεις και μηδαμινές πτωτικές συνεδριάσεις, η Αγορά φαίνεται να μην έχει επαρκή “καύσιμα” για να διασπάσει την συγκεκριμένη ζώνη τιμών. Τα πρώτα “πατήματα” του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 745 μονάδες, ενώ ανοδική διάσπαση των 785 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για την βαρύνουσας σημασίας ζώνης των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να απορροφά με ευκολία τις όποιες κινήσεις “profit taking”, όμως παρά την διατήρηση του ανοδικού momentum, η ορμητικότητα των τελευταίων εβδομάδων έχει χαθεί. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα προς την αντίσταση των 695 μονάδων του κλαδικού δείκτη, με τα περιθώρια διόρθωσης να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, με πρώτα σημεία στηρίξεων τις 600 και 574 μονάδες.
“Αν και το ανοδικό momentum του Χ.Α. διατηρείται προς το παρόν ανέπαφο, η Αγορά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πέρα από τις τεχνικές ενδείξεις κόπωσης των τελευταίων εβδομάδων, που ‘κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου’, οι εξωγενείς παράγοντες προερχόμενοι από τις Διεθνείς Αγορές, πιθανόν να κλυδωνίσουν τα θεμέλια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς το προσεχές διάστημα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Οι ίδιες μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.
Η Οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 6,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Η ανάπτυξη έλαβε στήριξη από το άλμα της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο κατά 8,5%, το μεγαλύτερο των τελευταίων 4,5 ετών.
Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8,7% τον προηγούμενο μήνα.
Τo πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ συρρικνώθηκε στα 27 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 37 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε ετήσια βάση, το πλεόνασμα του Μπλοκ συρρικνώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.
H Γερμανική Κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2019, για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Το Βερολίνο αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% τη φετινή χρονιά. Τον Ιανουάριο, η Κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψη της στο 1%, από 1,8% προηγουμένως.
Για το 2020, η Κυβέρνηση αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 1,5%.
Ο Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι “η αβεβαιότητα για το Εμπόριο και το ‘Brexit’ επιβαρύνουν τη Γερμανική Οικονομία”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε λίστα με Αμερικανικά Προϊόντα στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει δασμούς. Τα Ευρωπαϊκά αντίμετρα αφορούν τη διαμάχη με τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σχετικά με τις επιδοτήσεις της Boeing και της Airbus. Η συνολική αξία των Αμερικανικών εισαγωγών που ενδέχεται να επιβαρυνθούν με δασμούς, ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ, στα $49,4 δισ.. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2018. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $53,35 δισ.
Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα μειώθηκε κατά 28,2%, στα $24,8 δισ. Οι εισαγωγές από την Κίνα βούτηξαν κατά 20,2%, ενώ οι εξαγωγές πραγματοποίησαν άλμα 18,2%.
Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, τα αποθέματα κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,2%, φτάνοντας στο ρεκόρ των $668,9 δισ. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα αυξηθούν 0,5%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα μεγάλα Αμερικανικά Χρηματιστήρια, ενώ οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές και τη Δευτέρα 22 Απριλίου, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.
Στην Ασία, κλειστό θα είναι το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, ενώ αντιθέτως οι Αγορές σε Κίνα και Ιαπωνία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Σημειώνεται πως οι δυο αυτές ημέρες είναι “ειδικής αργίας” στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα λειτουργήσει το Χ.Α.
Επιστροφή στο ΧΑ
Διατηρεί τη σύσταση "neutral" η IBG για τη μετοχή της ΕΕΕ με την τιμή - στόχο να παραμένει αμετάβλητη στα 30,50 ευρώ, ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει η εταιρεία στις 2 Μαΐου για το 1ο τρίμηνο του έτους. Η IBG αναμένει ήπια άνοδο στον όγκο των πωλήσεων για το 1ο τρίμηνο, με σταθερή πορεία στις Ώριμες Αγορές και επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης στις Αναπτυσσόμενες Αγορές.
Τα έσοδα της εταιρείας για το 1ο τρίμηνο αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τον τίτλο της Μυτιληναίος στα 14, από 13,5 ευρώ δίνει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση “outperfom” για τη μετοχή.
Εν τω μεταξύ, η Axia σε έκθεσή της για την Μυτιληναίος διατηρεί σύσταση "buy" ενώ τονίζει ότι αναμένει σταθερά ανοδική τροχιά, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2018.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 771,82 (-0,51%) και 778,23 μονάδων (+0,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 775,31 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 773,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 58,3 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 26,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ και ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Eurobank, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, δεν στάθηκαν ικανές να αυξήσουν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.158 συμβόλαια), που υποχώρησαν αισθητά.
Στα 2.357 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.545 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.223, 1.848 για τον Απρίλιο, 2.346 για τον Μάιο και 29 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.987) κινήθηκε μεταξύ 1.984 και 1.998 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.500 Ελλάκτωρ, 8.398 Intralot, 26.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.397), Alpha Bank (3.160), Πειραιώς (3.583), ΔΕΗ (1.135), Εθνική (4.907), Ελλάκτωρα (692), Μυτιληναίο (253), MIG (851), Intralot (815), Τρ. Αττικής (195), ΟΠΑΠ (260), Τέρνα Ενεργειακή (123), ΓΕΚ (239), ΟΤΕ (203), ΑΔΜΗΕ (136), Jumbo (109), Ελ. Πετρέλαια (247), Cenergy (538).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 75.157, Alpha Bank 44.814, Εθνική 51.983, MIG 73.529, ΔΕΗ 19.084, Πειραιώς 28.400, Ελλάκτωρα 10.668.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,70% | 2019-03-22 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,62% | 2019-04-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,92% | 2019-04-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.137.979 τεμ., (από 43.144.856 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.916.429 τεμ. (25.893.859), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 80.353.246 τεμ. (82.025.470), Εθνική 15.516.488 τεμ. (15.516.488), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.