Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «άνοιγμα» από υψηλότερα, στις 2.919 μονάδες, «δείχνουν» τα futures στη Wall Street.
Κόντρα κίνηση και διόρθωση στο ΧΑ, καθώς μερίδα traders κατοχυρώνει μέρος των θέσεών του, με συνέπεια να «δοκιμάζονται» οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις.
Λίγο ως πολύ φυσιολογική η διόρθωση καθώς με την τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης οι βασικοί δείκτες εισήλθαν σε περιοχή με πληθώρα ισχυρών αντιστάσεων και σημαντικών σημείων αναφοράς, καθώς «μετρούνται» από τα χαμηλά του 2018.
Εως τις 763 μονάδες νωρίτερα, πριν τις 12:00, ο Γενικός Δείκτης, λόγω της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου, απόρροια των εντολών πώλησης που έχουν ενεργοποιηθεί από χθες για λογαριασμό κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών. Επιμέρους ρευστοποιήσεις μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ανοδικής διόρθωσης, από τα χαμηλά στα μέσα Ιανουαρίου, που με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν δείχνει να ανησυχεί τους long.
Στα περίπου 48 εκατ. η αξία συναλλαγών (*) με το 55% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο καθώς η προσοχή των traders παραμένει εστιασμένη σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως οι πωλήσεις των traders συνέπεσαν με την έκθεση της UBS για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την εκτίμηση πως η ελληνική αγορά θα είναι μία από τις πέντε, από τις αναδυόμενες, που θα υπεραποδώσουν. Μέχρι τώρα, από την αρχή του έτους η ελληνική αγορά δικαιώνει απόλυτα όσους ανέλαβαν το ρίσκο, από τα μέσα Ιανουαρίου, να προχωρήσουν σε σταδιακές επενδυτικές κινήσεις.
Στην περιοχή των 773 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (στον Εκηβόλο αναφέρονται οι κοντινότερες στηρίξεις), που -μέχρι τώρα- επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας. Πράγματι από τις 12:00 και μετά ξεκίνησε η σταδιακή επανεργοποίηση long παικτών με τοποθετήσεις τους σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές. Αποτέλεσμα ήταν η επανάκτηση του αρχικά χαμένου εδάφους, με τον ΓΔ να αντιδρά έως τις 774,21 μονάδες, όπου και «γύρισε» εκ νέου λίγο χαμηλότερα. Απ' ό,τι φαίνεται προτεραιότητα για σήμερα αποτελεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 770 (χαμηλότερα στις 754 μονάδες) και σε κλείσιμο εβδομάδας όχι χαμηλότερα των 764 μονάδων.
Μεικτές τάσεις για τις 4 συστημικές τραπεζικές, καθώς σε Εθνική και Eurobank από τις 14:00 και μετά ενεργοποιήθηκαν αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή να «γυρίσει» θετικά στα 1,929 και 0,742 ευρώ αντίστοιχα.
Μεγαλύτερη αντίδραση για την τελευταία με αφορμή την ένταξή της στον MSCI Mid Cap και την εκτίμηση της JP Μorgan για δυνητικές εισροές 141 εκατ. αλλά και της Wood που τις υπολογίζει σε 128 εκατ. Αντιθέτως χαμηλότερα οι συναλλαγές σε Αlpha Βank και Πειραιώς.
Με ΟΤΕ και Coca Cola σε θετικό πρόσημο, στα 12,46 και 30,76 ευρώ αντίστοιχα, ο δείκτης συντηρείται σε ανοδικό κανάλι, αν και κοντά σε σημείο κορύφωσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα - Πέμπτη, οπότε «κλείνει» χρηματιστηριακά η εβδομάδα και λήγει η απλή σειρά στα Παράγωγα, για τον μήνα Απρίλιο.
Με αγοραστές και σε Aegean, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Fourlis.
Με απώλειες o FT Mid Cap κυρίως λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι μετοχές/εταιρειών συμφερόντων Κόκκαλη, με... βαρίδι την Intralot. Στους δυσάρεστους αριθμούς και στις δύσκολες αποφάσεις έχει αναφερθεί από νωρίς ο Φώτης Κόλλιας, αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη 2018, που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. Στο μείον 8,17% η μετοχή, με απώλειες 2,98% η Ιντρακόμ, κατά 1,98% της ΙντραΚάτ. Με απώλειες 1,68% και η μετοχή της Κέκροψ.
Στις 40/58 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών, έχοντας βελτιωθεί σε σχέση με την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Μεγαλύτερη άνοδος για Byte, ΑΒΑΞ, Centric, ΕΚΤΕΡ, Ανεμος, ΚΡΙ ΚΡΙ. Ειδικότερα για τη μετοχή της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας τα 5,24 ευρώ που «έγραψε» νωρίτερα να αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Στα 172 εκατ. πλέον η αποτίμηση της εισηγμένης.
(*) στις 15:15