Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλώρη για τις 660 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Νέα κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Ανοδο υψηλότερη του 2% για Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha. Με θετικό πρόσημο Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ. Μικρές απώλειες για ΟΤΕ, Τιτάνα. Αυξανονται οι short θέσεις στις τράπεζες.

ΧΑ: Πλώρη για τις 660 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συνεδρίαση, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Προς τις 11.330 μονάδες ο DAX, προς τις 660 ο Γενικός Δείκτης. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, ταχύ ρυθμό εισροής εντολών και επικέντρωση των πρώτων κινήσεων των traders στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά «δείχνει» τη διάθεσή της να δοκιμάσει υψηλότερα. Στο κρίσιμο εύρος/αντίσταση των 650-660 μονάδων ήδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με βιαστικούς τους long, κάτι που απομακρύνει για την επόμενη ώρα το ενδεχόμενο μίας φυσιολογικής διόρθωσης και επιβεβαίωσης των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (όπως αναφέρθηκαν στο προσυνεδριακό σχόλιο).

Στις τράπεζες παίζεται το στοίχημα και εκεί θα κερδηθεί (ή χαθεί) καθώς τόσο το ευρωσύστημα όσο το εγχώριο έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε να δοθεί το ταχύτερο δυνατό το «πράσινο φως» της Φρανκφούρτης για το σχέδιο που θα εφαρμοσθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Παράλληλα η κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά επισπεύδει τις όποιες λύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο και αυτό είναι κάτι που αποτιμάται από την αγορά. Παράλληλα η υπερ-πίεση του κλάδου από τους πωλητές δημιούργησε συνθήκες ώστε οι αγοραστές να επιχειρήσουν ένα short squeeze, κάτι που φάνηκε κυρίως στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν «μετρήθηκαν» long vs short παίκτες.

Εως τις 420 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 39% να πραγματοποιείται στον πολύπαθο κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Alpha Bank, όπου και ο μεγαλύτερος τζίρος. Στο συν σήμερα και οι τέσσερις του κλάδου, καθώς μετά από μία μίνι αναμενόμενη διόρθωση ακολουθεί και η Eurobank.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, επιθυμητή θα ήταν μία μικρή διόρθωση, εντός πλαισίου, προκειμένου να κατοχυρωθεί ένα μικρό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων (αγορασμένων Πέμπτη- Παρασκευή), ώστε να είναι πιο ασφαλής η επόμενη προσπάθεια των long προς τις 664 μονάδες.

Γι' αυτό η συνεδρίαση χρειάζεται αυξημένη προσοχή στη συνέχεια.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των blue chips, ενδεικτικό το ότι στις 11:10, μόλις σε ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, TITAN και Jumbo υπερίσχυαν οι πωλητές. Και σε αυτές, οι απώλειες περιορίζονταν στο 0,37% (ΑΔΜΗΕ).

Στις 50/18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. ΙΑΤΡΙΚΟ, MIG, Attica Bank, Quality, Intralot, ΕΚΤΕΡ, μερικές, ενδεικτικά, από τις μεσαιο-μικρές.

Αυξάνονται οι short θέσεις στις τράπεζες

Αυξημένες εμφανίζονται οι short θέσεις του OceanWood στον τραπεζικό κλάδο την Δευτέρα, συνεδρίαση που ο Δείκτης Τραπεζών έβγαλε μία καλή αντίδραση της τάξεως του 2,59%. Το ποσοστό του fund στη μετοχή της Εθνικής από το 0,51% της 31ης Ιανουαρίου ενισχύθηκε στο 0,60% (την 4 Φεβρουαρίου) ημέρα που ο τίτλος με 2,80% αντέδρασε στα 1,028 ευρώ. Σε δύο φάσεις (25 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου) η short θέση του fund στην Eurobank μετρήθηκε στο 1,02% και το 1,20% συνεδριάσεις που ο τίτλος "ταλαιπωρήθηκε" από πωλήσεις (στην υποκείμενη αγορά).

Χωρίς μεταβολή εμφανίζονται την Δευτέρα οι θέσεις του Lansdowne που έχει 2,74% στην Πειραιώς, 1,81% στην Eurobank και 0,83% στην Alpha Bank. Παρεμπιπτόντως διατηρεί και θέση πώλησης στο 0,51% της ΔΕΗ (όπως και μία...εγκλωβισμένη στον τίτλο της Folli Follie).

Σημειωτέον, πως η αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει θέσεις που ξεπερνούν το όριο του 0,50%. Τέλος όσον αφορά στο short στις τραπεζικές μετοχές, η αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων (στο 7,61% ο ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση) δημιουργεί ένα...προβληματάκι και ενδεχομένως να υποχρεώνει ορισμένους short παίκτες σε κάλυψη (μερική ή ολική ) των θέσεων πώλησης τους.

Αρκετά θα κριθούν εάν ο ΔΤΡ υπερβεί το σημείο stop για short, δηλαδή τις 428-430 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v