Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην περιοχή των 625 μονάδων η «μάχη» στο ΧΑ

Μαζεύονται οι απώλειες για το σύνολο των μετοχών του FT 25, στον απόηχο των μεγάλων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Οι πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, τα σινιάλα από τον τζίρο και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες στο Χρηματιστήριο.

Στην περιοχή των 625 μονάδων η «μάχη» στο ΧΑ

Υπό το βάρος της χθεσινοβραδινής διόρθωσης στη Wall Street, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες ενώ στο ΧΑ, από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα, διαμορφώθηκαν τιμές έως 2,31% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη.

Με μεγαλύτερες απώλειες, 3,23% ο τραπεζικός κλάδος, με σημαντικές, 2,18% ο FTSE25, σε ένα εκ προοιμίου αναμενόμενο ξεκίνημα με πτωτικό χάσμα και περαιτέρω απώλειες προς την ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων. Ωστόσο μετά τις 14.00 οι απώλειες του ΓΔ περιορίστηκαν στο -0,30% και του τραπεζικού δείκτη στο -0,79%.

Από νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, είχαν φανεί ξεκάθαρα οι διαθέσεις των traders, με πωλήσεις στην πλειονότητα των κλάδων και δη των πιο δεικτοβαρών, με συνέπεια ο DAX να συνεχίζει τη... βουτιά του προς τις 11.600 μονάδες. Την ίδια ώρα στο Μιλάνο, ο ΜΙΒ υποχωρούσε στις 19.519 (1,15%), το ιταλικό 10ετές έφθανε στο 3,557% και τα futures του S&P στη Νέα Υόρκη παρέπεμπαν σε άνοιγμα από 0,12% χαμηλότερα και τις 2.778 μονάδες.

Στο ΧΑ, με συναλλαγές αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα χαμηλά, στα πρώτα 5' της συνεδρίασης, για να ακολουθήσει μία προσπάθεια περιορισμού των απωλειών με άλλα 800 εκατ. ευρώ. Από τις 610,51 ο ΓΔ, ξεκινώντας με καθοδικό χάσμα, αντέδρασε κατά 6-7 μονάδες σε μία πρώτη προσπάθεια να απορροφηθεί η προσφορά -μεγάλο μέρος της οποίας είχε περάσει από την προσυνεδρίαση, με γνώμονα και τη short εικόνα των ΣΜΕ του δείκτη στα Παράγωγα ένα 15λεπτο πριν.

Πολύ κοντά στο χαμηλό των 456,98 μονάδων νωρίτερα ο ΔΤΡ, με τον ούτως ή άλλως ευάλωτο κλάδο να δέχεται πρώτος τις πωλήσεις/πιέσεις, με συνέπεια την περαιτέρω δοκιμασία του.

Το 41% του τζίρου, στα πρώτα 30', πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη πως funds και traders πωλούν τις μετοχές των συστημικών ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Εως το 1,125 η μετοχή της Alpha Bank, έως το 1,403 της Εθνικής, έως το 0,474 της Eurobank και έως το 1,012 ευρώ της Πειραιώς. Τα καινούργια στοιχεία που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα, αρχική, εικόνα της συνεδρίασης για τον κλάδο συνοψίζονται: στην επικίνδυνη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Eurobank προς το όριο του 1 δισ., η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Αlpha Βank προς το μισό της τιμής της τρίτης αμκ (στα 2 ευρώ), η διόρθωση της Εθνικής προς νέα χαμηλά (προ reverse split τιμή στο 0,14 ευρώ) και η διαμόρφωση αποτίμησης 460 εκατ. για την Πειραιώς.

Ωστόσο μετά τις 14.00 Coca Cola, Πειραιώς και Eurobank γύρισαν ανοδικά.

H προσπάθεια περιορισμού των απωλειών δεν κράτησε πάνω από 10' καθώς λίγο πριν τις 10:55 ακολούθησαν νέες εντολές από την πλευρά των πωλητών, οι οποίοι με συναλλαγές αξίας άλλων 1,2 εκατ. πίεσαν την αγορά χαμηλότερα, προς τις 612 μονάδες.

Αυτή τη φορά, η πίεση πέραν του τραπεζικού κλάδου αφορούσε και μη τραπεζικές μετοχές και blue chips, με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στο στόχαστρο των short. Ενδειξη πως η εδώ και καιρό αλλαγή στάσης των funds να συμπεριλάβουν -πλέον- και μετοχές ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων στις πωλήσεις τους έχει συνέχεια. Και κατά πάσα βεβαιότητα, εκτός εάν αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο το κλίμα, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, (και) το ΧΑ είναι ακόμη στη φάση της διόρθωσης, μετά από μία διαδικασία διανομής θέσεων (από τις 750 μονάδες). Η φάση της... τρομοκράτησης, οπότε και θα πρέπει να αναμένονται συναλλαγές πάνω από 60-70 plus εκατ. ευρώ, είναι η δεύτερη, που σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό κανόνα ακολουθεί. Η τρίτη, του μαζέματος, έπεται και εξελίσσεται από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις 14/30 ο τζίρος ήταν 22,6 εκατ., ενδεικτικός της μέχρι τώρα ελεγχόμενης ροής συναλλαγών και πωλήσεων-αγορών. Στο 4,490% το ελληνικό 10ετές, σε νέο χαμηλό, στα 7,46$ χθες βράδυ το GREK στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v