ΧΑ: Αιφνιδιαστική επίθεση των… αγοραστών

Στοίχημα για τις εξελίξεις στο Eurogroup έβαλαν οι επενδυτές στη συνεδρίαση, ξαφνιάζοντας τους αναλυτές. Ποιες μετοχές ηγήθηκαν της κίνησης προς τις 660 μονάδες. Το «short covering» και τα νέα δεδομένα στην τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Αιφνιδιαστική επίθεση των… αγοραστών

Τραπεζοκεντρικής ανόδου συνέχεια, που συνοδεύτηκε με αισθητή αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/12, 154,1 εκατ.), καθώς η εγχώρια Αγορά δεν εννοεί να περιμένει τις εξελίξεις και για πολλοστή φορά οι traders αποφάσισαν να πάρουν "στοιχήματα" υψηλού ρίσκου, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που το αυριανό Eurogroup "κουρέψει" και πάλι, τις προσδοκίες και οι ίδιοι θα προστρέξουν να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Εμβρόντητοι με την δυναμική της ανόδου δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας τον αιφνιδιασμό τους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. "έχει κουραστεί να ανεβαίνει με προσδοκίες και να πέφτει με ειδήσεις" και θα περίμενε κάτι περισσότερο "χειροπιαστό", πριν αποφασίσει την επόμενη κίνησή του.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι την ψυχολογία των traders ενίσχυσε η επιστροφή των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να επιστρέφει αισθητά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 7%.

Σε ευδιάκριτο "short covering" προχώρησαν αρκετοί από όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, μόλις Γενικός Δείκτης και FTSE25 κινήθηκαν υψηλότερα των 650 και 1741 μονάδων αντίστοιχα, κλείνοντας τα υφιστάμενα τεχνικά "χάσματα" και αυτό αύξησε τον τζίρο και ταυτόχρονα ανέβασε στροφές στην ανοδική τάση.

Ασφαλώς και ουδείς, από όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., δεν αιφνιδιάστηκε που πρώτη επιλογή των βραχυπρόθεσμων αγοραστών ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +6,48% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έστω και αν δείκτης και επιμέρους μετοχές υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας και βέβαια κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί αν μετά το αυριανό Eurogroup και αν δεν προκύψει κάτι θετικό για την Αγορά, οι σημερινοί αγοραστές να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, κινήσεις που έχουν συμβεί επανειλημμένως στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει αναφοράς ότι στα υψηλά ημέρας των 0,269 ευρώ (+11,62%), η μετοχή της Εθνικής (+7,88%) διεκδίκησε με απαιτήσεις να γυρίσει το ημερήσιο διάγραμμα σε "long" τάση (αποφασιστικό επίπεδο τα 0,265 ευρώ), όμως υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αντίθετα, οι Alpha Bank (+4,37%) με σημείο κλειδί τα 2,04 ευρώ, Eurobank (+6,51%) με αποφασιστικό επίπεδο τα 0,716 ευρώ και Πειραιώς (+9,5%) με σηματωρό τα 0,231 ευρώ, έχουν ακόμα να διανύσουν από σχετική, έως μεγάλη απόσταση, προκειμένου να αναστρέψουν την "daily" τάση.

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις - δηλώσεις - δημοσιεύματα, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βελγική εφημερίδα "L' Echo", αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε πως "έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά από τις υπόλοιπες Χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη σταθερότητα της Ελληνικής Οικονομίας εξακολουθεί να είναι ένα βασικό ζήτημα. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και η συνεργασία προχωρά, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελαν".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια 'προσφορά': η Ελληνική Κυβέρνηση ψηφίζει τώρα πρόσθετα μέτρα, που θα ικανοποιούν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Πλευρά, θα ακυρωθούν το 2019. Το 'αντίδωρο' θα είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ, αλλά και η λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup, άμεσα".

Την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Η τελευταία δήλωση έτυχε θετικής υποδοχής από τους σημερινούς αγοραστές, που θεώρησαν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για Ελλάδα και Δανειστές και θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν οι τυχόν εκκρεμότητες.

Αρκετά μακριά από την σημερινή εικόνα της Αγοράς βρέθηκαν οι πρωινές προβλέψεις - εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που προέβλεπαν αυξημένη μεταβλητότητα και προσπάθεια υπέρβασης των 650 μονάδων, δηλώνοντας αιφνιδιασμένοι με την ένταση της κίνησης και θεωρώντας ότι, για πολλοστή φορά η Αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει ότι στο αυριανό Eurogroup θα διαφανεί κάποια πρόοδος και προοπτική ολοκλήρωσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο οποίος είναι γεγονός ότι ακολούθησε σαφώς επιφυλακτικότερα στην νέα Τραπεζοκεντρική άνοδο, μπορεί να υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 6,75 ευρώ (+5,14%), αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις ο τίτλος του Μυτιληναίου (+2,96%), ακολουθούμενος, ως αναμενόταν, από την Μέτκα (+2,77%).

Ο τίτλος της Μυτιληναίος κινείται σε υψηλά 23 μηνών και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,65 ευρώ, βάζει σαν πρώτο στόχο το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Σε υψηλά 23 μηνών η μετοχή του Μυτιληναίου

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, "το επίπεδο των 1,19 ευρώ, σε κλείσιμο, έχει την σημασία του στον Ελλάκτωρα (-0,85%). Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 1,35. Κοντινή στήριξη το 1,13 που διάσπαση μπορεί και πάλι να μας φέρει στα 1,05 ευρώ".

Επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 86 μηνών η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+3,65%), έστω και με "ανοιχτές" εντολές αγορών, που άφησε πίσω της και το ψυχολογικό όριο των 15,00 ευρώ.

Σε υψηλά 86 μηνών η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα

"Όλοι περιμένουμε πιθανές εξελίξεις, μάλλον για την συνεδρίαση της Παρασκευής. Εκτιμούμε ότι είναι δυσδιάκριτο αν τελικά η Κυβέρνηση επιλέξει να πάει σε εκλογές, ή όχι, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις θεωρούμε ότι η Αγορά θα ευνοηθεί. Τονίζουμε και πάλι ότι εκείνο που δεν επιθυμούν οι επενδυτές είναι μία διαπραγμάτευση τύπου 'Α΄ εξαμήνου 2015', όπου το ρίσκο απρόβλεπτων εξελίξεων αυξάνεται. Υπενθυμίζουμε ότι τα σημαντικότερα επίπεδα τεχνικών στηρίξεων εντοπίζονται στις 625 και 605 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η συνέχιση της βελτιωμένης αξίας των συναλλαγών μπορεί να οδηγήσει ψηλότερα την Αγορά, στο βαθμό που διαμορφωθεί η προσδοκία επανάληψης των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές, αμέσως μετά το Eurogroup της Πέμπτης, οπότε θα εκτραφούν θετικές προσδοκίες για κλείσιμο της αξιολόγησης το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από το αυριανό Eurogroup είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα οι επικεφαλής των Θεσμών αποφασίσουν, επιτέλους, υπό ποιους όρους θα επέστρεφαν στην Αθήνα. Μόνο αν υπάρξει συμβιβασμός θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κατά την επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου, αρκεί βέβαια τα κοινά αιτήματά των να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Κυβέρνηση. Ο Τραπεζικός δείκτης, άφησε πίσω του τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών (826 μονάδες) και έκλεισε και σημαντικά υψηλότερα των 838 μονάδων, που ήταν η ελάχιστη προϋπόθεση για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Τα του διεθνούς περιβάλλοντος επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό, στην παρούσα φάση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο".

Δεν έλειψε η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και αν η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Επαναπροσεγγίζει το υψηλό 27 μηνών η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+4,76%), συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Τρ. Αττικής (+4,44%) και Υγεία (+5,10%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Νηρέας (+3,26%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Στα 0,008 ευρώ άλλαξαν χέρια 20000 τεμ. για την Λιβάνης (+14,29%) και ήταν και η μοναδική πράξη ημέρας, ενώ στο Ιατρικό (+4,8%) άλλαξαν χέρια 126629 τεμ. στα 0,5890 ευρώ.

Κατέβασε συναλλαγές το Πλαίσιο (+2,08%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MIG (+1,91%), επιμένουν οι αγοραστές στον Fourli (+1,35%) και επαναπροσεγγίζει το υψηλότερο κλείσιμο των 0,875 ευρώ (17/1) η Cenergy (+1,91%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση, άλλαξε επί το θετικότερον τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., υπό την προϋπόθεση ότι οι σημερινοί αγοραστές θα επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια, πράγμα καθόλου βέβαιο.

Για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 667 και 698 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,99%), που άφησε πίσω του τις 1741 και 1757 μονάδες, η επόμενη "μάχη" αναμένεται να δοθεί στις 1780 - 82 και 1797 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τo δρόμο που χαράσσουν οι Αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές Αγορές με υψηλά πολλών μηνών (DAX, CAC, ΜΙΒ) θέλει να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εν αναμονή ενός ακόμη Eurogroup, με τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματά του, πάντως, να είναι σε ιδιαίτερα συγκρατημένα επίπεδα" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η θετική πορεία των Εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει τη διάθεση των Ξένων Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Παρά τη διστακτικότητα της τιμής του Αργού Πετρελαίου πέριξ της πολλαπλής αντίστασης των $53/βαρέλι, με τους επενδυτές να αναμένουν την εφαρμογή των αποφάσεων για μείωση της Παγκόσμιας προσφοράς "Μαύρου Χρυσού", αλλά και ενδείξεις σχετικά με την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και την κατανάλωση, η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία, εκτιμούμε, δεν έχει "αξιοποιηθεί" όσο θα έπρεπε από το Χ.Α., το οποίο σταθερά βρίσκεται κλεισμένο στην εσωστρέφεια της συναλλακτικής απαξίωσης και της χαμηλής ορατότητας σε ότι αφορά την πορεία της πραγματικής Οικονομίας.

Τουλάχιστον, η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί κάτω από το 7%, δίνοντας με το δικό της τρόπο ώθηση στη νέα προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να κινηθεί σε υψηλό 8 συνεδριάσεων.

Τα νέα - καταλύτες απουσιάζουν δυσκολεύοντας την προσπάθεια εξαγωγής σοβαρών συμπερασμάτων για την Ελληνική Αγορά και ενώ έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο σημαντικής ανόδου, μάλλον στα πλαίσια θετικής προεξόφλησής για ότι αφορά τις σχέσεις με τους Δανειστές και το πολιτικό ρίσκο.

Πλέον, χρειάζεται η επίδειξη αποφασιστικότητας σε πολιτικό επίπεδο, ώστε το Χ.Α. να μπορέσει να ακολουθήσει.

Παραμονή του FTSE25 πάνω από το 1.740 θα δώσει σε χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών το σήμα επανεισόδου στην Αγορά. Έξοδος του FTSE25 από το εύρος τιμών 1.700 - 1.740, ανάλογα με την κατεύθυνσή της, θα δώσει τιμές - στόχους, σε πρώτη φάση, στις 1.780 (ανοδικό) και στις 1.660 μονάδες (καθοδικό σενάριο).

Με την αφορμή της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παραδοσιακά το πρώτο έτος της θητείας Ρεμπουπλικάνου Προέδρου, μετά από 8ετή παραμονή στην εξουσία Δημοκρατικού, χαρακτηρίζεται από ύφεση. Πιθανή υποχώρηση του Δολαρίου από τα τρέχοντα πολυετή υψηλά του, θα αποτελέσει ρίσκο για τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ροή κεφαλαίων προς τις μετοχές της Περιοχής.

Στις ΗΠΑ, ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται από τις ομολογιακές Αγορές η αύξηση του επιτοκιακού ρίσκου, κάτι που σε βάθος χρόνου θα ανεβάσει τους συντελεστές προεξόφλησης επενδυτικών project και μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που ενδέχεται να υπάρξει περεταίρω απεξάρτηση των Χρηματιστηρίων από τις πολιτικές στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών.

Ενισχυτικά για τις εισηγμένες στη Wall Street μετοχές, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec. συνεχίζει να λειτουργεί η υψηλή ρευστότητα σημαντικών Επιχειρήσεων, που οδηγεί πολλές από αυτές σε επαναγορά ίδιων μετοχών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη Nikkei (+1,43%) να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street, με τον Dow Jones να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 20000 μονάδων.

Πιέσεις στον Χρυσό, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, στην Κορέα, σε ετήσια βάση, η Οικονομία αναπτύχθηκε 2,3% το δ΄ τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν η οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,2% το τελευταίο τρίμηνο.

Σε πλεόνασμα επέστρεψε για το 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, κυρίως λόγω των φθηνότερων πετρελαϊκών εισαγωγών και της βελτίωσης των εξαγωγών προς το τέλος του έτους.

Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 15 μήνες τον Δεκέμβριο σε σχέση με το περασμένο έτος. Η αύξηση κατά 5,4% ήταν υψηλότερη από την άνοδο κατά 1,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον Μεταποιητικό τομέα παρέμεινε τον Ιανουάριο στο 106, διατηρώντας την ανάγνωση του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το "MarketWatch", το νούμερο συνάδει με τις προσδοκίες των οικονομολόγων της "Wall Street Journal".

Απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στο 109,8 τον Ιανουάριο από 111,0 τον Δεκέμβριο, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 111,3. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 116,9, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές αλλά λίγο υψηλότερα από το 116,7 του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 103,2 από 105,5 τον Δεκέμβριο και έναντι του 105,8 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μεγαλύτερη του συνηθισμένου καθυστέρηση στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, παρατηρούν αναλυτές της ΕΚΤ, αν και η θεμελιώδης φύση του πληθωρισμού δεν έχει αλλάξει. Η έκθεση της ΕΚΤ λέει πως "ο χαμηλός πληθωρισμός προκαλείται από μια σειρά 'σοκ', που γίνονται εντονότερα από τα λάθη της ΕΚΤ στην πρόβλεψη και την αβεβαιότητα για την 'ανορθόδοξη' νομισματική πολιτική και όχι στη νέα οικονομική πραγματικότητα".

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συγκέντρωσε σήμερα 3,5 δισ. ευρώ από νέο ομόλογο διάρκειας 30 ετών. Αυτό ήταν το πρώτο 30ετές ομόλογο στην Αγορά φέτος και το μεγαλύτερο από το 2014 και μετά. Το spread του ομολόγου με επιτόκιο με 1,8%, το οποίο ωριμάζει στις 2 Νοεμβρίου του 2046, διαμορφώθηκε 38 μονάδες βάσεις άνω των mid-swaps. Τη συναλλαγή ανέλαβαν από κοινού η Deutsche Bank, Goldman Sachs International και η JP Morgan, ενώ οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Η BlackRock ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει $1 τρισ. ενεργητικό από την State Street στην JP Morgan. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργητικού στον Κόσμο ανέφερε πως η κίνηση έχει σαν στόχο να μειώσει το κόστος για τους Πελάτες.

Το ενεργητικό του οποίου είναι θεματοφύλακας η State Street ανέρχεται στα $28,8 τρισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 10 ευρώ, από 8,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Wood & Company, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Υπαρκτό τον κίνδυνο ενός "ατυχήματος" στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λόγω των ενδεχόμενων πιέσεων από την πλευρά του ΔΝΤ, θεωρεί το Eurasia Group, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 664,89 μονάδες (+2,84%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 660,04 (+2,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 659,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,96%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 76,3 εκατ. από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΡΡΕΣ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ.

Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαγή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν νέα αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (100.456 συμβόλαια).

Στα 7.634 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.250, 1.969 για τον Φεβρουάριο και 281 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.767,5) κινήθηκε μεταξύ 1.740 και 1.781,25 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, ελαφρώς, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (705.000 Εθνική, 202.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.593), Πειραιώς (34.928), Εθνική (33.755), MIG (2.737), ΔΕΗ (450), Alpha Bank (8.054), Μυτιληναίος (3.015), ΟΠΑΠ (329), ΟΤΕ (409), Ελλάκτωρα (159), ΓΕΚ (154), Jumbo (112), Viohalco (134).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (3.937.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.342.915 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v