ΧΑ: Stock picking και… αναμονή

Με οριακή πτώση για τον ΓΔ έσπασε το ανοδικό σερί. Στις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση εστιάζουν οι επενδυτές και προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις σε blue chip. Aνοδος για Βιοχάλκο, Lamda, Σαράντη. Πτωτικά τράπεζες, ΔΕΗ, Τιτάν.

ΧΑ: Stock picking και… αναμονή

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (FTSE25, ΓΔ) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,86%.

Με τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η εγχώρια Αγορά έδειξε ότι προτιμά την στάση αναμονής μέχρι να αυξηθεί η ορατότητα στα ανοιχτά μέτωπα της Οικονομίας, όμως παρά το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη και σήμερα, δεν έλλειψε το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, ενώ συνεχίστηκαν και οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, που έφθασαν στο 1/3 του συνολικού τζίρου.

Παρά το τριήμερο αργίας που ακολούθησε το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την εγχώρια Αγορά.

"Δεν έχω νέα αναφορικά με την αξιολόγηση εκτός από το να επιβεβαιώσω ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τετάρτη. Αν υπήρχε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο θα το είχα πει" σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών.

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με εμφανώς αδύναμη την εικόνα των τίτλων των συστημικών Τραπεζών, απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25 και συνεχιζόμενο το "stock picking" σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι με την λήξη της σημερινής συνεδρίασης "έπεσαν τίτλοι τέλους", όσον αφορά την παρουσία της Τρ. Κύπρου (+2,53%) στο Χ.Α. και εν όψει της εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο η μετοχή θα τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης έως τις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της στο Χ.Α.Κ. και στο LSE.

Παραμένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ακόμα μία θετική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+3,42%), για την οποία η στήλη είχε προειδοποιήσει για την "παραδοσιακή" κίνηση που σημειώνεται στις αρχές κάθε χρηματιστηριακού έτους, μιας και είναι από τους πρώτους τίτλους που προχωρούν σε αποκοπή μερίσματος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, θα ξαναφέρει την Αγορά μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, καθώς όλα τα σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά.

Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, μάλιστα το τελευταίο διάστημα δεν έχει αναφερθεί καμία ουσιαστική πρόοδος, ενώ δεν υπάρχει και κάποιο νέο αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και κανένας από τις ενδιαφερόμενες Πλευρές δεν "δείχνει να βιάζεται" (!)

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Kleeman και όλα δείχνουν δεν θα στεφθεί με επιτυχία, σε ότι αφορά τη συγκέντρωση ποσοστού άνω του 90% ώστε να αποχωρήσει από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με ζητούμενο την επόμενη κίνηση των βασικών μετόχων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "άγνωστο παραμένει αν θα ολοκληρωθούν και πότε, οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μια πρώτη εικόνα για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις θα σχηματισθεί στις 12 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EwG, ενώ σαφέστερα δείγματα γραφής θα λάβει η Αγορά στο πρώτο Eurogroup του νέου έτους, που θα συνέλθει στις 26 Ιανουαρίου στη Βελγική Πρωτεύουσα. Εάν χαθεί η 9η Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ, η συζήτηση για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", δεν αποκλείεται να πάει πολύ πίσω, καθώς ακολουθούν συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στην Ευρωζώνη (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) που ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο με τις Γερμανικές εκλογές.

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, κινητικότητα αγοραστών, ή βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες σημειώθηκαν σε Lamda Development (+3,84%), Grivalia (+1,63%), EEE (+1,4%), Σαράντη (+2,56%), Motor Oil (+1,54%), Viohalco (+5,07%), όμως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι δύο τελευταίοι τίτλοι ήταν αυτοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις, για διαφορετικούς λόγους.

Η Motor Oil, αν και υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 13,92 ευρώ (+2,35%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 79 μηνών με τον τίτλο να παραμένει "long", όσο αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 12,91 ευρώ.

Κοντά στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά επτά μηνών (υψηλότερο κλείσιμο στις 10/6/2016, 1,49 ευρώ), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Viohalco, ο οποίος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,24 ευρώ. Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1,47 - 1,49 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,55 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σήμερα, δεν έλειψαν τα "ενδιαφέροντα" πράγματα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι συνεχίστηκαν τα "πακέτα" (πάντα στα 3,80 ευρώ), αλλά και η κινητικότητα στην Fourlis (+3,75%), συνεχίζει ακάθεκτη η Cenergy (+2,8%) ενώ στα 0,749 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 390000 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ η ΕΚΤΕΡ (+5,65%) προσπάθησε να αντιδράσει στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,51 ευρώ (κλείσιμο 12/12).

Με σταθερούς αγοραστές Άνεμος (+0,21%) και Πλ. Θράκης (+0,43%), επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+3,82%), όπως και ο Άβακας (+2,73%), ενώ η Μπουτάρης (+14%) ανακοίνωσε συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού με τις πιστώτριες Τράπεζες.

Τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, για την Intralot (+2,78%), ενώ συνεχίζονται ανοδική κίνηση και ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στην Frigoglass (+6%) με την εν εξελίξει κίνηση να απαιτεί "αυξημένο μερίδιο προσοχής" (!)

Tο διάγραμμα της Frigoglass από την αρχή του έτους

Εννοείται ότι οι ελάχιστες ημερήσιες μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν την τεχνική εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,24%), σαν πρώτη σημαντική αντίσταση δείχνει το επίπεδο των 1780 μονάδων. Μία διάσπαση θα μας φέρει στο 1820, αν μη τι άλλο. Τo 1740 συντηρεί την τάση μας και όσο δεν διασπάται βλέπουμε υψηλότερα, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στους εκθετικούς ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών που σήμερα διέρχονται από τις 1729 και 1702 μονάδες, αντίστοιχα. "Daily position long" με "stop" τις 1632 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, όσο εξασφαλίζονται κλεισίματα υψηλότερα των 650 και σε ακρότητα υψηλότερα των 645 μονάδων, συντηρείται ο ανοδικός βηματισμός και μπορεί να "πληρώσει" το 665 - 675 και το 700. Αν και αυτός ο μήνας καταφέρει να κλείσει πάνω από το 659 θα ενδυναμώσει την κίνηση και μπορεί να πείσει για την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης της Αγοράς, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτό θα συνηγορούν "χειροπιαστές" ειδήσεις - εξελίξεις και όχι μόνο προσδοκίες, που αργά, ή γρήγορα, δεν επαληθεύονται.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε αισιόδοξα. Όχι μόνο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα νέα εκείνα που δίνουν αισιοδοξία, αλλά όλα δείχνουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι μακρύτερος. Η Κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις, εκτός από την μόνιμη καθυστέρηση και κωλυσιεργία, παρόλα αυτά η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αβεβαιότητα και δικαίως, συνεχίζει να είναι διάχυτη στην πραγματική Οικονομία, κάτι που κάνει και την μεγαλύτερη ζημιά, μιας και η ψυχολογία και η σταθερότητα είναι τα κρίσιμα συστατικά σε αυτή.

Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, απομακρύνονται οι στόχοι για το 2017, με το "QE" να καθυστερεί και το τελευταίο είναι αυτό που δεν θα μας βοηθήσει σε απόλυτα νούμερα, αλλά είναι ικανό να μας επιστρέψει στην κανονικότητα και να μας εντάξει στην "ασπίδα" της ΕΚΤ δίνοντας σήμα σε Οίκους και Ξένους Επενδυτές.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά την καθυστέρηση, με σκοπό την εξεύρεση μίας πολιτική λύσης υπέρ της, μιας και ξέρει ότι οι σημαντικές δανειακές της υποχρεώσεις είναι τον Απρίλιο με 1,2 δισ. και το μεγάλο πακέτο τον Ιούλιο με 6,5 δισ., με το τελευταίο να είναι και αδύνατον να καλυφτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζημιά λόγω της καθυστέρησης είναι πολύ μεγαλύτερη σε κάθε περίπτωση.

Μπροστά μας έχουμε 2 ημερομηνίες ορόσημο, αυτή της 12ης Ιανουαρίου και το Euroworking Group που μπορεί να βγάλει κάποια νέα, ή συμπεράσματα για την συνέχεια και το Eurοgroup της 26ης Ιανουαρίου που θα θέλαμε να βγάλει αποτέλεσμα για την πολυπόθητη αξιολόγηση.

Η αλήθεια είναι ότι περνάει ο χρόνος, με την πραγματική Οικονομία να βαλτώνει και να μεγαλώνει την αβεβαιότητα και την Αγορά να περιμένει τις εξελίξεις που δεν έρχονται, με εξαίρεση και μόνο τα μέτρα που απλά προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου που αργά και σταθερά μεγαλώνουν σε βάρος του Ιδιωτικού τομέα, που συρρικνώνεται χωρίς να είναι ικανός να σηκώσει πλέον το βάρος που του αναλογεί.

"Το 2017 ίσως είναι και η τελευταία χρονιά που μπορεί να αλλάξει την ρότα στην Οικονομία και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες και βιώματα αρκετών δεκαετιών. Ας ελπίσουμε πως η Αγορά βλέπει μπροστά..." αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,9%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,12%). Κλειστό παρέμεινε το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας λόγω αργίας.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ το ίδιο κλίμα δείχνει να επικρατεί και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Διορθώνει σημαντικά το US Oil υποχωρώντας κάτω από τα $52,5 το βαρέλι, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σχετικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υποχώρησαν για έκτο διαδοχικό μήνα το Δεκέμβριο, οδηγώντας τις περσινές απώλειες στα $320 δισ. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα υποχώρησαν κατά $41,1 δισ., στα $3,01 τρισ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, έχουν κινηθεί πτωτικά για δέκα διαδοχικά τρίμηνα, από το επίπεδο ρεκόρ των $4 τρισ. τον Ιούνιο του 2014.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ενισχύθηκε τον Νοέμβριο η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή, ενώ οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε άνοδο 0,4% στο μήνα, αν και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών του Reuters για 0,6%.

"Η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο", όπως κατέδειξε έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με το τρίτο, σύμφωνα με την έρευνα επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κεντρικής Τράπεζας για το Δεκέμβριο.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από επτά χρόνια. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,8% τον Νοέμβριο, όπως ενημέρωσε σήμερα η Eurostat από το Λουξεμβούργο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

"Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ δημιουργούν προβλήματα στις Τράπεζες και θα πρέπει να ξεκινήσει μία πολύ προσεκτική αλλαγή κατεύθυνσης καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται", είπε την Δευτέρα η Γερμανική Ένωση Τραπεζών", σύμφωνα με το Reuters.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αλλάξει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της πριν το 2018, παρά τις ενδείξεις επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων", εκτιμά ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο Οίκος αναφέρει πως το 2017, πιθανότατα, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αν και τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρούν πιο ευμετάβλητα Αγαθά όπως το Πετρέλαιο, θα παραμείνουν υποτονικά και θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να διατηρήσει τη χαλαρή της νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με την S&P, "η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει να θεωρήσει προσωρινή την αύξηση του ενεργειακού πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει υποστηρικτική μέχρις ότου υπάρχει βιώσιμη αναπροσαρμογή στον δρόμο που ακολουθεί ο δομικός πληθωρισμός, πιθανότατα όχι πριν το 2018".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Έρικ Ρόζενγκρεν (υψηλόβαθμος Αξιωματούχος της Fed) υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά την αύξηση του επιτοκίου τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ίδιος επισήμανε πως "η Οικονομία πλησιάζει τους στόχους για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών".

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συνεχίζει την τάση ανάκαμψης του τελευταίου διαστήματος και διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο", επισημαίνει το ΙΟΒΕ στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 652,08 μονάδες (-1,24%). Η σταδιακή ανάκαμψη είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 660,04 (-0,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 659,8 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 659,33 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος στα 41,1 εκατ. από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank, Fourlis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική, απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Lamda Development και ΕΕΕ δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%, όλοι με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. οι 773.313 (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας "ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε.", οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 3.093.252 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. ανέρχεται σε 773.313, με τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,00 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 14,96.

Από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος της εταιρείας "Trastor", συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 11/01/2017.

----ΧΠΑ

Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερά χαμηλές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σαφώς μειωμένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (253.201 συμβόλαια).

Στα 7.717 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 839, 744 για τον Ιανουάριο και 95 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.769,5) κινήθηκε μεταξύ 1.754 και 1.780 μονάδων και μηδένισε την υπάρχουσα υποτίμηση, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.507), Πειραιώς (3.881), Εθνική (6.574), MIG (4.593), ΟΠΑΠ (167), ΔΕΗ (111), Alpha Bank (2.625), Μυτιληναίος (101), ΟΤΕ (128), Viohalco (173).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.604.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.361.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v