Μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., χωρίς τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση στην ανοδική τάση και τις Ευρωπαϊκές Αγορές σχετικά επιφυλακτικές να ξαναδιαβάζουν τα τελευταία πρακτικά της Fed και να περιμένουν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στις ΗΠΑ, επόμενο ήταν, στο Χ.Α., να επικρατήσουν οι διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, με κυριότερο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.
Αυτά μέχρι τις 16.56, όταν για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο και με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών, οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έστω και αν η τελευταία ήλθε κυριολεκτικά από το πουθενά.
Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση, οι αγοραστές δήλωσαν επιλεκτικά παρόντες για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό διατήρησε το όποιο ενδιαφέρον για όσους έτυχε να παρακολουθήσουν και την σημερινή συνεδρίαση "step by step", ενώ με την "παρέμβαση του ιππικού" που σημειώθηκε κατά τα τελευταία λεπτά και στις τελικές δημοπρασίες έδειξαν ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια, στην παρούσα φάση, δεν θα ήθελαν ένα κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, προκειμένου να παραμείνει "ζωντανό" το σενάριο προσέγγισης των 665 - 675 μονάδων.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τα ιδιαίτερα υψηλά "πακέτα" (Μεταβιβάστηκε μέσω του Χρηματιστηρίου το 3% -1.525.176 μετοχές - της Fourlis. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω εννέα πακέτων στην τιμή των 3,80 ευρώ) είχαν σαν αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να δώσει τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.
Ομολογουμένως, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, το περιοδικό "Focus" εκτιμά, στην ηλεκτρονική του έκδοση, ότι "δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος στο πεδίο της Ελληνικής οικονομικής μιζέριας. Παρά τη διεθνή βοήθεια δεν διακρίνεται σχεδόν καμία βελτίωση".
Χωρίς ξεκάθαρη ημερομηνία παραμένει η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Στα επιμέρους, η Τρ. Κύπρου (+7,48%) ανακοίνωσε ότι σήμερα προέβη στην πλήρη αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA που λάμβανε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι από 10 Ιανουαρίου, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τρ. Κύπρου, λόγω επικείμενης εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους "ενδιαφερόμενους"(!)
"Η νέα χρονιά, παραδοσιακά, φέρνει μια ευφορία που συνήθως αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Το 2016 είχε καταφέρει να μας εκπλήξει αρνητικά και σε αυτό τον τομέα, καθώς ξεκίνησε πολύ πτωτικά, υπό τον φόβο της Κίνας.
Φέτος φαίνεται να πηγαίνουμε καλύτερα, τουλάχιστον όσον αφορά τις χρηματιστηριακές προσδοκίες. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αποδυνάμωση των πωλητών, οι οποίοι δεν φαίνεται να θέλουν να φύγουν στις σημερινές χαμηλές τιμές αλλά και στη γενική καχεξία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που δεν επιτρέπει σοβαρό "shortάρισμα".
Μπαίνουμε στο 2017, με όλα τα προβλήματα σε εκκρεμότητα, με ένα βουνό φόρους και εισφορές και τα γεωπολιτικά σε έξαρση.
Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, το θέμα των "κόκκινων" δανείων δεν έχει προχωρήσει, δεν έχουμε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση και άλλα γνωστά.
Το Κράτος καταλογίζει νέους φόρους, ενώ οι Πολίτες δεν πληρώνουν τους παλιούς. Τα ανείσπρακτα έχουν ανέβει στα 94 δισ. ευρώ (θυμάμαι στην αρχή της κρίσης ήταν 24 δισ. και εθεωρούντο ανυπέρβλητο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί).
Τέλος τα γεωπολιτικά της Περιοχής είναι σε έξαρση, ενώ τα σύνορά μας είναι κλειστά. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα πρέπει να αρχίσουν να λύνονται μαζικά, γιατί αλλιώς η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.
Η άνοδος του Χρηματιστηρίου αυτό προεξοφλεί, καθώς το μόνο που μας έχει διδάξει η κρίση, είναι πως εκτός Ευρώπης θα είμαστε χειρότερα. "Ελπίζουμε λοιπόν στις μαζικές αλλαγές πού όλοι επίσης συμφωνούν ότι πρέπει να αποβλέπουν στην προσέλκυση επενδύσεων και προσπαθούμε να αποφύγουμε τις αναταράξεις, που είναι εγγενείς στις περιόδους αλλαγών" αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη, "έβλεπαν" οι εγχώριοι αναλυτές στα πρωινά reports, επισημαίνοντας ότι με αυτούς τους τζίρους πολύ δύσκολα ο Δείκτης θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα των 659 μονάδων, βάζοντας τον πήχη ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα προς τις 665 και 675 μονάδες, όμως οι τελικές δημοπρασίες φαίνεται ότι είχαν "άλλη άποψη".
Από την άλλη, οι αναλυτές δεν παραβλέπουν την διάθεση των ενεργών παικτών να υποστηρίξουν τα πρόσφατα κεκτημένα, εάν δεν προκύψει κάποια ιδιαίτερα αρνητική είδηση - εξέλιξη.
Περισσότερο διστακτικοί εμφανίστηκαν σήμερα οι εμπλεκόμενοι με την Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την σχετική αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 6,81% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).
Αφήνοντας την τεχνική εικόνα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και το χθεσινό κλείσιμο στον "οδικό χάρτη" που εκπόνησε το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για λογαριασμό της στήλης (βλ. πίνακα), αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά την σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι άκρως επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς, αγοραστών, για τίτλους χαμηλότερα του FTSE25.
Από το Τραπεζικό ταμπλώ και για όσους είναι "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων", συνεχίστηκε το "ασανσέρ" στην μετοχή της Τρ. Αττικής (+7,32%), ενώ έδειξε να επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+1,74%) ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ κινούμενη προς νέα υψηλά 22 μηνών. Η επιβεβαιωμένη υπέρβαση της ζώνης 11,11 - 11,25 ευρώ, θα βάλει σαν minimum στόχο τα 11,63 και 11,95 ευρώ.
Νέα υψηλά μήνα για τον Νηρέα (+6,29%) και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Reds (+8,21%), πάντα με χαμηλές συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών.
Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι μάλλον ολοκληρώθηκε η βραχύβια διόρθωση για τα Πλ. Θράκης (+3,12%), ενώ επτά ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ, "μετράει" η Χαλκόρ.
"Non stop" κίνηση από την Cenergy (+4,46%), που δείχνει να δίνει αντανακλαστική κίνηση σε όλο τον όμιλο, οκτώ ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα για τον Άβακα (+1,62%), ενώ τρεις ανοδικές και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, έχει να επιδείξει η ΕΥΑΘ (+3,43%).
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+5,26%), η οποία συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 11 μηνών και αυτό από μόνο του απαιτεί αυξημένη προσοχή.
Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,01%) το 1780 - 1785 είναι η πρώτη ζώνη αντίστασης που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Κοντινή στήριξη το 1761 και αμέσως επόμενη οι 1745 μονάδες.
Η βραχυπρόθεσμη τάση θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης που οριοθετείται από τους εκθετικούς ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών, που σήμερα διέρχονται από τις 1723 και 1697 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1708 μονάδες.
Προς νέα υψηλά 22 μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος
Με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του χρηματιστηριακού έτους, με τους αγοραστές να κάνουν το 4Χ4 και το 6Χ6 αν προστεθούν και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 2,59% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 4%, παρά το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα "μοιράστηκε" σε δύο θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ανοδικά ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ενώ συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέο υψηλότερο κλείσιμο από τις 23/11 του 2015" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Ο Γενικός Δείκτης έχει ξεκινήσει την προσπάθεια διάσπασης της ζώνης αντίστασης 650 με 659 μονάδες και αν το πετύχει, με επιβεβαίωση τριών συνεδριάσεων, θα έδινε νέο στόχο την περιοχή των 725 μονάδων.
Πρώτος στόχος για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος είναι να καταφέρει να κρατηθεί πάνω από τις 640 μονάδες σε περίπτωση αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών και στη συνέχεια με αύξηση του τζίρου να επιχειρηθεί η οριστική διάσπαση της ζώνης αντίστασης.
Η δυναμική του Τραπεζικού δείκτη που δεν έχει ακόμη καλύψει το "gap" στις 986,1 μονάδες από το "Brexit" θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα μπορέσει η Αγορά να αλλάξει επίπεδο.
Η μετοχή των ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έχουν καλύψει το αντίστοιχο "gap" ενώ της ΑΛΦΑ είναι στο 2,23 και της ΕΥΡΩΒ στο 0,855.
Το Euroworking Group 12/1 που θα δείξει αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους Θεσμούς και την Κυβέρνηση και αν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ο καταλύτης που μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο Χρηματιστήριο.
Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές θα βοηθήσει και την Εγχώρια και κρίσιμο για αυτό θεωρείται η πρώτη συνέντευξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις 11/1.
Πέρα από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, προς το παρόν οι συντηρητικοί επενδυτές συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής και δεν παρατηρούνται εισροές νέων κεφαλαίων, αλλά κινήσεις από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Όλες οι εκκρεμότητες παραμένουν (αξιολόγηση, αποδοχή Ελληνικών ομολόγων στο "QE", ρόλος του ΔΝΤ) ενώ και το πολιτικό τοπίο στη Χώρα παραμένει πολωτικό και απρόβλεπτο.
"Σε περίπτωση που οι 640 μονάδες δεν λειτουργήσουν σαν στήριξη και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, επόμενα επίπεδα στήριξης ο ΚΜΟ 30 ημερών στις 631 μονάδες αλλά η ουσιαστική στήριξη και κρίσιμο επίπεδο παραμένουν οι 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 603 μονάδες).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+1,46%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,37%).
Μικτές και οριακές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ την ίδια εικόνα δίνουν οι δείκτες κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Η υποχώρηση του Δολαρίου δίνει σημαντικά κέρδη σε Χρυσό και Ευρώ και σχετικά χαμηλότερα στο Πετρέλαιο.
Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", η παραγωγή Αργού Πετρελαίου από τις Χώρες - Μέλη του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Δεκέμβριο από τα επίπεδα - ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Η πτώση, η πρώτη από τον Μάιο, καταγράφηκε παρά τις υψηλότερες εξαγωγές Αργού από το Ιράκ και την ενίσχυση της παραγωγής στη Λιβύη.
Αναλυτικά, με βάση στοιχεία του Reuters από Ναυτιλιακές και Πηγές της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας, η παραγωγή του ΟΠΕΚ διολίσθησε τον Δεκέμβριο στα 34,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 34,38 εκατ. τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο κατά 1,68 εκατ. από το όριο των 32,5 εκατ. που συμφώνησαν στις 30 Νοεμβρίου τα Μέλη του Καρτέλ και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα Υπηρεσιών της Κίνας το Δεκέμβριο. Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών Caixin ενισχύθηκε στις 53,4 μονάδες το Δεκέμβριο, από 53,1 μονάδες το Νοέμβριο, ανέφεραν η Caixin Media Co. και η εταιρεία ερευνών Markit.
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε ζήτησε από επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Οικονομίας, μέσω της αύξησης των μισθών κατά τη νέα χρονιά, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν κατά τις προηγούμενες χρονιές. "Μόνο με αυξήσεις μισθών που θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών, θα μπορέσει η Ιαπωνία να νικήσει τον υποπληθωρισμό, συνεχίζοντας μια πορεία δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης,” τόνισε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε αποπληθωρισμό βυθίστηκε η Ιταλία, σε ότι αφορά το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την κατανάλωση του 2016, όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής "Istat. Συνολικά, οι τιμές Αγαθών και Υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση του 0,1% σε σχέση με το 2015. "Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε από το 1959, όταν ο αποπληθωρισμός είχε αγγίξει το 0,4%", υπογραμμίζει το "Istat". Σε ότι αφορά τον περασμένο Δεκέμβριο, παρατηρείται μια σχετικά θετική τάση, με τον γενικό δείκτη τιμών ο οποίος παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,4%.
Η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει $95 εκατομμύρια (90,3 εκατ. ευρώ) για να επιλύσει μια μήνυση της Αμερικανικής Κυβέρνησης η οποία κατηγορεί τη Γερμανική Τράπεζα για φοροδιαφυγή, μετά από τη χρήση "χρεοκοπημένων" εταιρειών - κελύφη για να αποκρύψει σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις της από την Αμερικανική Εφορία το 2000. Η συμφωνία επιλύει μια δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε με μήνυση κατά της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2014 και με την οποία η Αμερικανική Κυβέρνηση επιδίωξε να αποζημιωθεί με $190 εκατομμύρια (180,6 εκατ. ευρώ) σε φόρους, πρόστιμα και τόκους.
Αύξηση των τιμών χονδρικής στη Βιομηχανία κατά 0,3%, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 28, ανακοίνωσε η Eurostat. Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των ενδιάμεσων Αγαθών κατά 0,3% και κατά 0,2% τόσο για τον Ενεργειακό τομέα όσο και για τα μη διαρκή καταναλωτικά Αγαθά. Εξαιρουμένου του κλάδου Ενέργειας, η αύξηση στις τιμές παραμένει στο 0,3%.
"Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο", εκτιμά η Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", προσθέτοντας ότι "ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως προς το παρόν τίποτε δεν είναι σίγουρο καθώς και αυτές οι υποψηφιότητες είναι προβληματικές". "Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των Ολλανδικών εκλογών", εξηγεί η εφημερίδα.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε μεγάλη πτώση την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών.
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου στις 235.000 από 263.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα μειωθούν στις 260.000.
Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 153.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Ινστιτούτο "ADP". Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 168.000.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 54,6 μονάδες τον Νοέμβριο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών. "Ωστόσο, η μέση μέτρηση για το τελευταίο τρίμηνο του έτους στις 54,4 μονάδες ήταν η ισχυρότερη από το δ΄ τρίμηνο του 2015", όπως ανακοίνωσε η Markit.
Ο τομέας των Υπηρεσιών παρέμεινε ισχυρός το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο "ISM" ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Υπηρεσιών παρέμεινε στις 57,2 μονάδες το Δεκέμβριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 57,1 μονάδες.
"Το Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε υπερβαίνοντας το 325% του Παγκόσμιου ΑΕΠ πέρυσι, καθώς το Δημόσιο χρέος σημείωσε μεγάλη άνοδο", σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).
Η έκθεση του IIF διαπιστώνει ότι το Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από $11 τρισ. στο πρώτο 9μηνο του 2016, φθάνοντας τα $217 τρισ. και ότι σχεδόν το μισό της αύξησης αυτής αντιστοιχούσε στο Δημόσιο χρέος (γενικής Κυβέρνησης).
Το χρέος των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι εκδόσεις Κρατικών ομολόγων και Κοινοπρακτικών δανείων ήταν σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι, σε σχέση με το 2015. Τη μερίδα του λέοντος του νέου χρέους έχει η Κίνα, η οποία προχώρησε σε νέες εκδόσεις $710 δισ. από το σύνολο των $855 δισ. στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το IIF.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 649,41 μονάδες (-1,24%). Στις 16.56 βρήκε το θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα των 660,32 μονάδων (+0,42%) και πιο συγκεκριμένα στις 660,3 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Ο τζίρος, λόγω και των "πακέτων", αναρριχήθηκε στα 50,4 εκατ. από τα οποία τα 13,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ ΦΡΛΚ), ενώ Alpha Bank, Fourlis, Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Lamda Development δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι, με χαμηλές συναλλαγές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
---ΧΠΑ
Με μικρή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.642 συμβόλαια).
Στα 7.746 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 808, 754 για τον Ιανουάριο και 54 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.766) κινήθηκε μεταξύ 1.752 και 1.775 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.488), Πειραιώς (5.078), Εθνική (12.681), MIG (2.800), ΟΠΑΠ (183), ΔΕΗ (115), Alpha Bank (5.467), Μυτιληναίος (107), ΟΤΕ (308), Jumbo (105).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.604.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.