Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 3,28% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες ανοδικές με αθροιστικά κέρδη 8,58%.
Με δεδομένο ότι συνεχίστηκε η "λειψυδρία" ειδήσεων, τουλάχιστον από αυτές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ορατότητα, όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έλειψαν και οι θετικές βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και όλα αυτά σε ένα στενό εύρος μόλις έξι μονάδων, με το τελικό πρόσημο να παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Από την άλλη, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι σήμερα το Χ.Α. επέλεξε να μην λάβει υπ΄ όψιν του την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 6,76% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), επιλέγοντας να τηρήσει επιφυλακτικότερη στάση.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, όλων των κεφαλαιοποιήσεων.
Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τον ρόλο του διαιτητή θα αναλάβει σύντομα μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες στην επιτροπή που έχουν συστήσει οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, με αντικείμενο τα κοινά μη εξυπηρετούμενα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (κοινοπρακτικά), το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.".
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τον πικρό επίλογο στο φιλόδοξο project της προηγούμενης δεκαετίας για ανάδειξή τους σε Περιφερειακούς Παίκτες της Ν.Α. Ευρώπης και Μεσογείου καλούνται να βάλουν, τον επόμενο ενάμιση χρόνο, οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες. Ως τα μέσα του 2018, θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά την παρουσία τους στο εξωτερικό, εγκαταλείποντας και τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων".
Εν τω μεταξύ, τη σιγουριά ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την Αγορά, ανεξάρτητα από την πορεία της β’ αξιολόγησης εκφράζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, το κλειδί είναι να επιδεικνύει η Κυβέρνηση ότι διέθεσε το 80% των χρημάτων που έχει πάρει από προηγούμενες δόσεις για το σκοπό αυτό.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τις πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, σαν επικρατέστερο σενάριο φαινόταν αυτό των κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.
"Ωστόσο, το βασικό θέμα που αντιμετωπίζει η Αγορά παραμένει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και όσο καθυστερεί το κλείσιμό της επηρεάζονται αρνητικά οι προοπτικές του Χ.Α.", σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, παρά την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και της συναλλακτικής καχεξίας, δεν έλειψαν οι επιμέρους κινήσεις σε αρκετούς τίτλους, δίνοντας δείγματα γραφής ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και το "μάζεμα" των αγοραστών ήταν πιο έντονο, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών σημειώθηκαν στον τίτλο της Τρ. Αττικής (-6,82%).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας των 1,98 ευρώ (+1,54%) έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και θεωρητικά επιστρέφει σε ημερήσια τάση "long", όμως επειδή η εν λόγω κίνηση επετεύχθη με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ίσως αξίζει επαναξιολόγησης.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank
Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, "μετράει" ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+0,93%) και μένει να φανεί να θα συντελεστεί η "παραδοσιακή" ανοδική κίνηση. Κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ σηματοδοτεί υψηλά 22 μηνών, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 11,11 - 11,25 και 11,63 - 11,95 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (+1,53%), ο οποίος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,01 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 8,77 - 8,80 και 8,92 ευρώ.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (+1,74%). Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,18 ευρώ, γυρίζει τα ημερήσια διαγράμματα "long", με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,21 ευρώ.
Πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, είναι η "συγκομιδή" για τα Ελ. Πετρέλαια (+0,45%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,57 και 4,68 ευρώ. Ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,11 ευρώ.
"Τσούκου - τσούκου ball" για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,17%), ο τίτλος της οποίας απολύτως αθόρυβα συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 2,38 - 2,40, δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 2,75 ευρώ. Οι "long" δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας, όσο ο τίτλος δεν υποχωρεί, με κλείσιμο, χαμηλότερα των 2,05 ευρώ.
Όμως και χαμηλότερα του 25αρη, υπήρξαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα.
Έτσι, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, "αποφάσισε" να αντιδράσει η Έλτον (+3,27%), ενώ "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Cenergy (+2,87%) και "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων η Χαλκόρ (+0,88%).
Επτά ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες οκτώ για τον Άβακα (+1,65%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Reds (+4,6%) ενώ δείχνει να διατηρεί την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,624 ευρώ (κλείσιμο 16/6) η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+5,24%), που προσεγγίζει τα υψηλά 25 μηνών, με την επόμενη, θεωρητικά ισχυρή, αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,11 ευρώ.
Οι οριακές ημερήσιες μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, το ζητούμενο για τη χρονιά του 2017 είναι κατά πρώτον να μη γράψει τιμές χαμηλότερα των 557 μονάδων (το χαμηλό δηλαδή του 2015) και κατά δεύτερον ο τελικός ετήσιος σχηματισμός να έχει πιθανή "κάτω σκιά" και κλείσιμο αρκετά πάνω από το άνοιγμά του. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τον στόχο διετίας στην περιοχή αντίστασης των 970 με 1045 μονάδων.
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο τοπίο, αυτό που διαφαίνεται είναι μια συντήρηση δυνάμεων ελαφρώς χαμηλότερα των 659 μονάδων. Επίπεδο που έμεινε ως "ανειλημμένη υποχρέωση" για τον καινούργιο χρόνο. Ανοδική διαφυγή, θα αναγκάσει όσους παραμένουν εκτός Αγοράς να επαναξιολογήσουν τα τεχνικά δεδομένα, βάζοντας σαν επόμενους, βραχυπρόθεσμους, στόχους τις 665 και 675 μονάδες.
Αντίθετα πιθανή καθυστέρηση στην ανοδική διαφυγή θα προκαλέσει "φθορά" στο "στρατόπεδο" των “Buyers”, σπρώχνοντας πτωτικά το Γενικό Δείκτη προς τις 619 μονάδες.
Από την άλλη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%) έχει κοντινή αντίσταση τις 1785 μονάδες που διάσπαση μπορεί να μας φέρει προς τις 1823. Αντίστοιχα το 1761 και 1755 είναι κοντινές επιθετικές στηρίξεις και μόνο διάσπαση του δεύτερου μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη διόρθωση προς το 1740. "Intraday position long" με "stop" τις 1708 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Στο ανοδικό του κανάλι παραμένει ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους, μία πολύ θετική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς τα ρίσκα που συνδέονται με την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και την απουσία ουσιαστικής ατζέντας με καταλύτες που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Οι χαμηλοί τζίροι δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τη "χαλάρωση", καθώς σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση κάθε άνοδος "επιβεβαιώνεται" με την αύξηση των συναλλαγών.
Δεν είναι ξεκάθαρο το αν το τρέχον ανοδικό "κύμα", που ξεκίνησε ουσιαστικά στο δεύτερο μισό του 2016, αποτελεί την απαρχή μακροπρόθεσμης απομάκρυνσης από τα πολυετή χαμηλά του προηγούμενου έτους, ή αν απλά είναι φυσιολογικό "rebound" εντός της μεγάλης πτωτικής Αγοράς που ξεκίνησε πριν 8, περίπου, χρόνια και η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω της συνέχισης των δομικών προβλημάτων στα Ελληνικά μακροοικονομικά.
Όσο το πολιτικό τοπίο και οι σχέσεις με τους Δανειστές είναι "μία κρύο, μία ζέστη", πολλά συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα απέχουν από την όποια προσπάθεια ανόδου.
Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αυξημένης μεταβλητότητας και επηρεασμού της βασικής τάσης.
Η θετική εποχικότητα του Ιανουαρίου, όπως καταγράφεται παραδοσιακά στις Ξένες Αγορές, η τάση των επενδυτών να μην αντιδρούν σπασμωδικά, επί της ουσίας, στα ζητήματα του Ιταλικού Τραπεζικού κλάδου, στην ασάφεια των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ και στις δυσκολίες επιτυχίας των προγραμμάτων νομισματικής πολιτικής, συντηρούν επί του παρόντος το ανοδικό σενάριο και στις Περιφερειακές Αγορές.
"Εκτιμάται ότι η Αγορά θα δείξει σχετικά σύντομα τις αληθινές της προθέσεις, με 'κλειδί' για τους αγοραστικούς την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα από τις 630 μονάδες. Διάσπαση αυτού του επιπέδου θα χτυπήσει τον 'κώδωνα κινδύνου' και ίσως είναι το αποτέλεσμα προεξόφλησης αρνητικών εξελίξεων στα καθ' ημάς" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Κατά κύριο λόγο, επικράτηση των αγοραστών σημειώθηκε σήμερα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +2,51% του Nikkei, μετά την τετραήμερη αργία.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν την δημοσίευση των πρακτικών της Fed.
Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο τελικός σύνθετος PMI της IHS Markit για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε 54,4 το Δεκέμβριο από το 53,9 του Νοεμβρίου. Η ανάγνωση ξεπέρασε την προκαταρκτική εκτίμηση για 53,9, ενώ οδήγησε το δείκτη στα υψηλότερά του από το Μάιο του 2011.
"Η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει άμεσες επενδύσεις 40 δισ. ευρώ από την ΕΕ, αφότου αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με ανάλυση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
Η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη το Δεκέμβριο, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Η μηνιαία έρευνα της Insee κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη διατηρήθηκε στο 99 τον περασμένο μήνα, ένα νούμερο που συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal. Παράλληλα, η Στατιστική Υπηρεσία αναβάθμισε την ανάγνωση για τον Νοέμβριο, σε 99 από 98.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως ενισχύθηκε σε 1,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το 0,6% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2013.
"Ο δανεισμός των Βρετανών Καταναλωτών ανέβασε ταχύτητα και αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και παραπάνω από 11 χρόνια, ενώ η Αγορά στεγαστικών δανείων διατήρησε σταθερό momentum", σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας. Η καταναλωτική πίστωση εκτοξεύτηκε κατά 1,926 δισ. Στερλίνες μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου, οδηγώντας την ετήσια ανάπτυξη του δανεισμού σε 10,8%, ένα ποσοστό που η Χώρα δεν είχε "δει" από τον Οκτώβριο του 2005.
Επιστροφή στο ΧΑ
Σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,625 δισ. προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.
H απόδοση δεν άλλαξε και διαμορφώθηκε στο 2,97%.
Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής της εντός του έτους ενώ σχεδιάζει και άλλες πωλήσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο CEO της Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 659,82 μονάδες (+0,49%), όμως κάπου εκεί εκτονώθηκε η δυναμική των πρωινών αγοραστών, για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 653,83 μονάδες (-0,42%).
Η συνέχεια είχε αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 657,1 μονάδες (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 657,54 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,14%.
Ο τζίρος στα 46,1 εκατ. από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ η Alpha Bank απασχόλησε το 23,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΔΕΗ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, ΟΤΕ, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Lamda Development, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.
Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.009 συμβόλαια).
Στα 7.778 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.007, 916 για τον Ιανουάριο και 91 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.771) κινήθηκε μεταξύ 1.763 και 1.778,5 μονάδων και διατήρησε την οριακή υποτίμηση 0,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Viohalco, 40.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.160), Πειραιώς (7.876), Εθνική (13.750), MIG (1.284), ΟΠΑΠ (183), ΔΕΗ (337), Alpha Bank (2.030), Viohalco (107), Ελλάκτωρ (371), Μυτιληναίος (169), ΟΤΕ (138), ΓΕΚ (431).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.604.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (5.420.167 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.