Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα βλέμματα σε Ρώμη και Βρυξέλλες

Ανοδικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο με κέρδη για τις τράπεζες. Η επόμενη μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και οι κινήσεις στις αγορές, στο επίκεντρο των επενδυτών, εν αναμονή «χρησμών» από το Eurogroup. Το ντόμινο σε ομόλογα και νομίσματα.

ΧΑ: Τα βλέμματα σε Ρώμη και Βρυξέλλες
Συνεδρίαση για γερά νεύρα η σημερινή, με τις ιταλικές τράπεζες στο στόχαστρο, το ευρώ στα χαμηλά διετίας και το Χ.Α. στη σκιά του Eurogroup.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές αγορές -λίγο έως πολύ αναμενόμενα μετά τη συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στην Ιταλία- μας προϊδεάζουν για τη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά μετοχών - ασφαλίστρων οι πρώτες ενδείξεις προοιωνίζονται μία Δευτέρα έντονης μεταβλητότητας και intraday κινήσεων από το Μιλάνο μέχρι τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα.

Πάνω από το 2% το ιταλικό 10ετές, προκαλώντας ένα ντόμινο για τους τίτλους -κυρίως- του ευρωνότου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σε ετοιμότητα στο Μιλάνο και στη Φρανκφούρτη, με το «ευρωσύστημα» να δίνει εξετάσεις σήμερα και στο πλαίσιο του Eurogroup. Το πρωί, εξετάζοντας τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών -με αυτούς της Ιταλίας και της Ισπανίας μεταξύ των οκτώ ελλειμματικών/προβληματικών- και αργότερα το απόγευμα, το «ελληνικό πρόβλημα».

Σε τι ποντάρει η Αθήνα σήμερα, προσεγγίζει η Ελενα Λάσκαρη, με το Χ.Α. να έχει στραμμένη την προσοχή του και στη Φρανκφούρτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε και θα φανούν οι προθέσεις του Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα καθ’ ημάς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν προφανώς η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, η μερική κατοχύρωση θέσεων στην οποία έχουν προχωρήσει οι traders μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (κλειδώνοντας σημαντική ρευστότητα, ενδεχομένως χρήσιμη για αγορές από χαμηλότερα επίπεδα/τιμές), το ποντάρισμα των ισχυρών χεριών πως μέχρι τις εορτές θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε άμυνα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναπόφευκτα σε άμυνα και η ελληνική, με τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, να βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σε κινητικότητα στη Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο.

Εύλογα στη σημερινή συνεδρίαση τον πρώτο λόγο έχουν οι short, συνεπώς ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον κλάδο, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 794,61 μονάδες, με πρώτη άμυνα στις 775 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v