Επτά και σήμερα έμειναν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, με σημαντική... στάση τη συνεδρίαση της Παρασκευής και τη λήξη των συμβολαίων του FT25 για τον πρώτο μήνα του 2015. Απλή λήξη, χωρίς τόσο ενδιαφέρον, ενώ εδώ και μία-δύο συνεδριάσεις έχει- επί της ουσίας- κλείσει η απόκλιση/discount με τον δείκτη να προσεγγίζει από εχθές σημαντικές τεχνικά περιοχές(*).
Το περιβάλλον εκτός-εντός μεικτό, με τις ευρωαγορές να συνεχίζουν εχθές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά, αλλά με τη Wall Street σε τρίτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση. Το γεγονός πως οι ευρωαγορές κινούνται κόντρα στη Wall Street κυρίως λόγω προσδοκιών για QE από την ΕΚΤ έχει τη σημασία του, αλλά δεν μπορεί να κάνει για πολύ τη διαφορά(**).
Εντός, η κίνηση προεξόφλησης αποφέρει ήδη ένα σύντομο σερί, με τον Γ.Δ. από τις 755 να έχει αντιδράσει έως τις 842,84 μονάδες, τον FT25 έως τις 271,63 με μοχλό τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απόδοση περίπου 10,5% σε διάστημα εβδομάδας.
Για τις λεπτομέρειες του «ταμείου» 10% σε τρεις συνεδριάσεις κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Δημήτρη Τζάνα να σημειώνει πως με αυτή την κίνηση καλύφθηκαν και με το παραπάνω οι απώλειες των πρώτων συνεδριάσεων του έτους.
Θυμίζοντας το προφανές, δηλαδή τη ρηχότητα της αγοράς, κάτι που την καθιστά διαχειρίσιμη με μία μικρή ομάδα δεικτοβαρών μετοχών να βαραίνει κατά το δοκούν στο ταμπλό. Στους τίτλους που ξεχωρίζουν οι αναλυτές σε αυτή την συγκυρία επικεντρώνεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε αυτή την φάση των αγορών.
Ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον οι θέσεις του Μ. Ντράγκι και η νέα στρατηγική της ΕΚΤ από τούδε και στο εξής. Κίνηση, που εν πολλοίς θα καθορίσει την εικόνα των ευρωαγορών για (κατ΄ αρχάς) το πρώτο τρίμηνο του έτους που σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται με την ελληνική υπόθεση.
Ομως στη πολύ βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση της αγοράς με ορίζοντα και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεκτιμώντας την κίνησή της από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν βρεθεί σε σημείο καμπής.
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν κρίσιμη τη σημερινή (και όχι τόσο την αυριανή) συνεδρίαση με την προϋπόθεση πως για τον Γενικό Δείκτη δεν θα χαθούν σε «κλείσιμο» οι 828/825 μονάδες.
Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων θεωρείται αναπόφευκτη, με τον δείκτη πλέον στη ζώνη των 265-270 μονάδων και την Εθνική να έχει ικανοποιητική απόδοση, την πλειονότητα των μετοχών σε εβδομαδιαίο ανοδικό κανάλι, αλλά σε περιοχές/αντιστάσεις που χρειάζονται κάτι παραπάνω για να διασπασθούν ανοδικά.
Στα 1,45 ευρώ η μετοχή της Εθνικής αντιδρώντας από τα 1,23 ευρώ της 8ης Ιανουαρίου, εμφανίζει διακύμανση ενδεικτική για τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 4,58 από τα 4,18 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου επιβεβαιώνει μεν σε εβδομαδιαία μέτρηση την αναστροφή, πλην όμως μόνον πάνω από τα 4,80 ευρώ θα άρχιζε να αλλάζει επί της ουσίας η τάση.
Το πλεονέκτημα για την αγορά είναι πως μένουν μόνον δύο συνεδριάσεις μέχρι την Παρασκευή οπότε θα ξεκαθαρίσει προς τα πού κλίνει ο δείκτης και η 25η Ιανουαρίου πλησιάζει ταχύτατα.
Το λέω αυτό γιατί σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων που έχουν ληφθεί τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες κυρίως όμως από χαμηλότερες τιμές (μέχρι και τα χαμηλά της Πέμπτης 8/1) έχει ορίζοντα το πολύ μέχρι την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, άντε μέχρι τη συνεδρίαση της 26ης/1. Εύλογο γιατί ανάλογα από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί ο επόμενος γύρος του Χ.Α., σε συνδυασμό και με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων (και με αποσαφηνισμένη τη βούληση της ΕΚΤ).
(*) Στον Εκηβόλο η Άννα Φαλτάιτς «ανέβασε» νωρίτερα μέτρηση του FT25, καθώς «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»,
(**) Στις 2.023 μον. ο S&P που τεχνικά «χρειάζεται» αντίδραση σήμερα, το αργότερο αύριο γιατί ειδάλλως βλέπει προς τις 1.980-1.950 μονάδες.