Ολοκληρώθηκε το triple witching Σεπτεμβρίου και πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, λόγω εκτεταμένου rebalancing και βέβαια πολλά θα κριθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "ειδικών συνθηκών" (!)
Ξεκινώντας από τα εβδομαδιαία στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 1,09% και από τον δείκτη των Τραπεζών 3,15%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,21% και ο Τραπεζικός απώλειες 13,52%.
Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξημένη κατά 91%, έφθασε τα 136 εκατ. καθαρά "κατόρθωμα" της σημερινής συνεδρίασης.
Ερχόμενοι στις επιδόσεις της σημερινής συνεδρίασης, αξίζουν υποσημείωσης τα κάτωθι:
Το τελικό +3,67% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου τετραμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 20/5 (+4,95%).
Από την άλλη, το +7,3% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου εντεκαμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 10/6/2013 (+8%).
Ο τίτλος "όλα τα λεφτά στις δημοπρασίες" δεν είναι καθόλου υπερβολικός, αν υπολογιστεί ότι στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1143,94 μονάδες (+3,25%) και ο τζίρος στα 155,7 εκατ. και το "κουδούνι τη λήξης" βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1148,64 μονάδες (+3,67%) και τον τζίρο στα 303,15 εκατ. που σημαίνει ότι περίπου 150 εκατ. άλλαξαν χέρια μέσω των τελικών δημοπρασιών και μετά (!)
H εικόνα του Γενικού Δείκτη στη συνεδρίαση
Υπενθυμίζεται ότι από το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας, η μετοχή της Eurobank εντάσσεται στον δείκτη Eurostoxx 600, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συμπεριληφθεί στο δείκτη FTSE MPF All World και αντίθετα η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαγραφεί. Επίσης η μετοχή της Frigoglass διαγράφεται από FTSE Global Index Small Cap και FTSE All Cap.
Εκτενής αναφορά για τις τέσσερις μετοχές, όσο και την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α. θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.
Επίσης, από Δευτέρα και σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετακινείται στους δείκτες των αναδυόμενων Αγορών, μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη S&P Emerging Broad Market Index θα είναι 0,8%, του Κατάρ 0,9% και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο 1%. Σημειώνεται πως η στάθμιση της Κίνας είναι στο 24% και της Βραζιλίας στο 11,3%.
Τέλος, δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις από την "ετυμηγορία" του οίκου FTSE, για την παραμονή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων Αγορών. Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη που έχει επιδεινώσει την επενδυτική ψυχολογία και έβαλε σε δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις για την Αγορά, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης. Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά υποχώρησε ως τις 1105 μονάδες, σε μία εβδομάδα που όλες οι διεθνείς Αγορές ήταν ανοδικές, με τις Αμερικάνικες να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά και την Ιαπωνία υψηλό επτά ετών.
Είναι προφανές ότι η Ελληνική Αγορά κινείται ανεξάρτητα, με την προσοχή της στραμμένη σε δύο βασικά ζητήματα. Την πολιτική αβεβαιότητα με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τα "stress tests" των Τραπεζών, ενώ η ρηχότητα της Αγοράς δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στις επενδυτικές αποφάσεις.
Τεχνικά η διακράτηση των 1120 μονάδων (παρόλο το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα) ήταν απαραίτητη για την αποφυγή διολίσθησης του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά των 1047 μονάδων. Σήμερα μετά την τριπλή λήξη των Παραγώγων και με την βοήθεια του rebalancing των δεικτών αλλά και τα θετικά μηνύματα από το roadshow του Λονδίνου (και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών) έγινε το πρώτο βήμα αντίδρασης, για να αντιστραφεί όμως η πτωτική τάση της Αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1170 μονάδες.
Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί και την βοήθεια του Τραπεζικού κλάδου που εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος λόγω της αβεβαιότητας των "stress tests".
Η ορμή και ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης ήταν τα απαραίτητα πρώτα στοιχεία για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης, ενώ βελτίωσε πολύ και την εικόνα των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία την επόμενη Τρίτη και οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι η κυρίαρχη είδηση της επόμενης εβδομάδας, ενώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε την έλευση της τρόικας και περισσότερες λεπτομέρειες από την ΕΚΤ για τα "stress tests" αλλά και για τα προγράμματα ρευστότητας και τον βαθμό που μπορεί να βοηθήσουν τις Ελληνικές Τράπεζες τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Τα ραντεβού των εισηγμένων εταιρειών, παρά το μεγάλο τους πλήθος, δεν στάθηκαν ικανά να 'συγκινήσουν' τους επενδυτές και να δημιουργήσουν κάποια θετική εικόνα στην εγχώρια Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε, αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,09%", αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Παρά την σημαντική άνοδο της Παρασκευής η αίσθηση που μεταφέρεται από το Λονδίνο είναι μάλλον μετριοπαθής καθώς τα ρίσκα που αναγνωρίζονται δεν φαίνεται να αναχαιτίζονται τουλάχιστον άμεσα.
Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια προβληματίζονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο. Οι δηλώσεις πολλών εγχώριων στελεχών εισηγμένων εταιρειών αλλά και θεσμικών φορέων, είχαν αρκετές αναφορές στον πολιτικό παράγοντα, καθώς η ρευστή εικόνα φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επενδυτική προσέγγιση της Χώρας.
Όπως και να έχει η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο τέλος τη εβδομάδας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη Παρασκευή, παρά το θετικό διεθνές κλίμα δείχνει ότι Ελληνική Αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας η οποία έχει τις ρίζες της στο ασαφές τοπίο το οποίο διαμορφώνει κατά κύριο λόγο η Προεδρική εκλογή.
Από εκεί και πέρα η διοργάνωση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτέλεσε το στόχο της ενημέρωσης, καθώς οι συναντήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέα ονόματα και ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και αυτό είναι κάτι που η Ελληνική Αγορά θα μπορούσε να το κεφαλαιοποιήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και συναλλακτικής δραστηριότητας.
Τεχνικά η Αγορά κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχασε τοπικές στηρίξεις ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από τον MACD και τον κινητό μέσο των 50 ημερών.
Η άνοδος της Παρασκευής έφερε μεν τον Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση "χτίστηκε" με τον καλύτερο τζίρο (303,6 εκατ. ευρώ) από τις 10 Ιουνίου που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.
Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών, η Αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες, διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα του ταμπλώ. Κατά τα άλλα η εστίαση θα παραμείνει στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την διατύπωση των όρων των "τεστ αντοχής" οι οποίες αναμένονται εντός της άλλης εβδομάδας.
"Η ατζέντα σαφώς πιο χαλαρή από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά όχι αδιάφορη από οικονομικές εξελίξεις. Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο. Την ίδια ημέρα η μετοχή της FF Group θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,75 λεπτών ανά μετοχή. Την Τετάρτη οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την προστασία των μετόχων της μειοψηφίας από την επικείμενη συγχώνευση της εταιρίας με την ΕΛΒΑΛ καθώς και την επικύρωση εκλογής προσωρινού Συμβούλου, ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα της Jumbo για την χρήση 2013/1014" σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
-Στρατής Πολυχρονέας
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες, καθώς από τη μια οι νέες δημοσκοπήσεις που θέλουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται μεταξύ 4 και 8 ποσοστιαίων μονάδων από το κόμμα που ηγείται του Κυβερνητικού Συνασπισμού και από την άλλη η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία ενίσχυσαν την προσφορά, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.
Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία ημέρα της παρουσίασης των 31 εισηγμένων στο Λονδίνο, μετά το tripple witching Σεπτεμβρίου, την επικράτηση του "Όχι" στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών (επιτεύξιμος ο στόχος ανάπτυξης του 2,9% για την οικονομία) και του rebalancing ξένων δεικτών (τίθεται σε ισχύ στις 22/9), ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,67%, αμβλύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες (η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €279,3 εκατ.) και αλλάζοντας την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική (μένει να επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις η αλλαγή της τάσης).
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο την προσεχή εβδομάδα, ουσιαστικά για τη βιωσιμότητα και όχι τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, άλλωστε εκκρεμεί και η αξιολόγηση της τρόικας που επιστρέφει στο τέλος του μήνα (πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με αυτήν για την κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο), δεν θα πρέπει να δημιουργεί υπέρμετρες προσδοκίες για τη συνέχεια, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Όσον αφορά τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, τα οποία και είναι ο δεύτερος σημαντικός λόγος που συντηρείται ο ΓΔ σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, αυτά θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ακόμα η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΚΤ.
Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., το όποιο κλίμα ευφορίας είναι τουλάχιστον πρώιμο σε αυτή τη φάση, καθώς τα βασικά δεδομένα που απαιτούνται προκειμένου οι ξένοι να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις που μπορεί να προσφέρουν τοποθετήσεις σε κινητές αξίες στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα γνωστά.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σε "πράσινο φόντο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, με μικρά κέρδη ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street (ενόψει μίας από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές παγκοσμίως, αυτή της Alibaba και μετά την αίσια έκβαση του δημοψηφίσματος της Σκωτίας και των αποφάσεων της Federal Reserve), διεκδικώντας ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, ενώ πιέζονται χρυσός, πετρέλαιο και ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, σε νέο υψηλό επτά ετών έκλεισε ο δείκτης Nikkei (+1,58%), μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Shinzo Abe, ότι θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού Ταμείου της Χώρας το συντομότερο δυνατό και την νέα υποχώρηση του γεν που έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές εταιρείες.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ απηύθηνε έκκληση στο Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Σε επιστολή που υπογράφει μαζί με τον Jorg Asmussen, ο Benoit Coeure καλεί την Γερμανία να αντιμετωπίσει "άνευ προηγουμένου οικονομικές προκλήσεις" που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Όπως μεταδίδουν οι F.T., στην επιστολή που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, οι δύο αξιωματούχοι ζητούν και από το Παρίσι να μεταρρυθμίσει την Αγορά εργασίας και να τηρήσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο στις 103,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Conference Board.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στην γκρίζα πραγματικότητα της εγχώριας Οικονομίας, "μπουμ" ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών σημειώθηκε τον Αύγουστο όταν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,417 δισ. ευρώ. Έως το τέλος Αυγούστου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους έφταναν τα 8,654 δισ. ευρώ και συνολικά μαζί με τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, το άθροισμα δίνει 69,239 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα και, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι: η Intralot και ο ΟΠΑΠ. Διευκρινίζεται ότι η εγκυρότητα των προσφορών θα αποφασιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η Εθνική Τράπεζα, σε ενημέρωσή της προς το επενδυτικό κοινό ανέφερε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να αρχίσουν διαδικασίες επιλογής Χρηματοοικονομικών Συμβούλων.
Την πρόθεση να προσλάβει Επενδυτικές Τράπεζες την επόμενη περίοδο, με στόχο να εξεταστεί πιθανή δημόσια προσφορά μετοχών, γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η Finansbank.
Συνάντηση με τον CFO της Alpha Bank, Μ. Ψάλτη, είχε η Citigroup, όπως αναφέρει σε σχετικό report στο οποίο διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,70 ευρώ και την σύσταση "Neutral" για τη μετοχή.
Στα 15 ευρώ από 13,5 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". O διεθνής οίκος εκτιμά πως ο ΟΤΕ μπορεί να καταθέσει νέα προσφορά για τη Nova, ενώ τονίζει ότι αν ο Οργανισμός αγοράσει τελικά τη Nova τότε θα ελέγχει περίπου το 90% της εγχώριας Αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης.
Τα βασικά σημεία από το ελληνικό roadshow στο Λονδίνο παρουσιάζει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities για τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli-Follie Group, Fourlis και Aegean.
Αναφορικά με τον ΟΠΑΠ, αποδίδει σύσταση "buy" και τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ. Επισημαίνει ότι η διοίκηση επαναδιατύπωσε τις προσδοκίες της για πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό του Kino στο β΄ εξάμηνο του 2014, αλλά δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισάγει νέα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού στους επόμενους μήνες. Συνολικά, σχολιάζει ότι τα θεμελιώδη δείχνουν πολύ εύρωστα και επαναδιατυπώνει τον ΟΠΑΠ ως το "top pick".
Για την Folli Follie Group αποδίδει τιμή-στόχο τα 30,5 ευρώ με σύσταση "hold", επισημαίνοντας ότι η διοίκηση αναμένει το περιθώριο των EBITDA θα διαμορφωθεί στο 40% στην Κίνα για να ομαλοποιηθεί στο μέλλον, ενώ επαναδιατύπωσε τη σημασία της στήριξης της Fosun.
Για την Fourlis συστήνει "hold" και τιμή-στόχο τα 5,6 ευρώ, με τη διοίκηση να αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο β΄ εξάμηνο. Η ΑΧΕ εκτιμά πως είναι περιορισμένο το περιθώριο για επιπλέον σημαντική εξοικονόμηση κόστους στα ΙΚΕΑ, αλλά τονίζει πως το κόστος δεν αναμένεται να αυξηθεί όταν αλλάξει η Αγορά.
Αποδίδει σύσταση "buy" για τον ΟΤΕ και τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ. Οι κεφαλαιακές δαπάνες θα παραμείνουν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ το 2015-16.
Η διοίκηση της Aegean ("buy", τιμή-στόχος τα 9,2 ευρώ), εμφανίστηκε αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές, δεδομένου ότι έχει μια minimum κρίσιμη μάζα, και έχει προσαρμόσει την βάση του κόστους πιο κοντά στις LCCs και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για το 2015 η διοίκηση αναμένει ότι το capacity της Αγοράς θα αυξηθεί 10%-15%. Η Aegean θα προσθέσει 6-8 αεροσκάφη στον στόλο της το 2015-16, που μεταφράζεται σε αύξηση της χωρητικότητας κατά 15% τα δύο επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι 2-3 μισθώσεις λήγουν κάθε χρόνο, η Aegean διατηρεί ένα μεγάλο βαθμό ευελιξίας.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επιμένουν στο να δηλώνουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, επισημαίνοντας ότι ο πολιτικός παράγοντας δεσπόζει στις ερωτήσεις των ξένων διαχειριστών και εκτιμούν ότι σαν επικρατέστερο σενάριο, για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, το ενδιαφέρον να περιοριστεί σε επιμέρους τίτλους.
Εδώ, ίσως αξίζει υπενθύμισης, ότι στη συνεδρίαση του προηγούμενου triple witching, στις 20/6, ο Γενικός Δείκτης είχε και τότε κλείσει στα υψηλά ημέρας (1305,93 μονάδες) με κέρδη 1,47%, για να ακολουθήσει μία ιδιαίτερα πτωτική εβδομάδα με τέσσερις αρνητικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση και εβδομαδιαίες απώλειες 7,35% (!)
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγοραστές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιθετικοί μετά τις 14.00 και ενώ είχε ολοκληρωθεί το triple witching, ενώ αν επιβεβαιωθεί το σημερινό κλείσιμο και συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, ίσως αποδειχθεί "fake" η χθεσινή συνεδρίαση.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1107,98 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη συνέπιπτε με το 61,8% της διόρθωσης της τελευταίας ανοδικής κίνησης (από τις 1044 έως στις 1203 μονάδες) και σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν το απόλυτα αποφασιστικό σημείο για όσους "παίζουν" την Αγορά και δεν θέλουν να διαταράξουν την μεσοπρόθεσμη τάση.
Με την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, τους φόρους να αναζητούν μετρητά για πληρωμή και τους Έλληνες επενδυτές να "καίνε λίπος" σε αντίθεση με τους ξένους που δεν δείχνουν να βιάζονται, αν προσμετρηθούν τα βραχυχρόνια διαγράμματα, η τάση παραμένει πτωτική και αναστρέφεται με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1199 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1180 μονάδες. Επίπεδο αναστροφής τάσης για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 389 μονάδες.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, όλες πλην του ΟΛΠ (-1,56%) τερμάτισαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Από αυτές δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Intralot, Folli Follie Group, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 303,1 εκατ. από τα οποία τα 24,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ. ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Σε έξι τίτλους ((ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ) το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)
Μεταφερόμενοι στους τέσσερις τίτλους που απασχόλησαν το μεγαλύτερο κομμάτι του rebalancing, η μετοχή του ΟΠΑΠ, στις 17.00 βρισκόταν στα 12,20 ευρώ (+3,39%) με συναλλαγές 1817643 τεμ. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον τίτλο στην ίδια τιμή, αλλά με συναλλαγές 5540055 τεμ. (!) Ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι και αλλάζει την τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 12,22 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 12,60 ευρώ.
Ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων στις 17.00 βρισκόταν στα 5,40 ευρώ (+3,05%) με όγκο 491360 τεμ. για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 5,42 ευρώ (+3,44%) και συναλλαγές 1776070 τεμ. Η μετοχή βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και "oversold" περιοχή. Η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, με κλεισίματα υψηλότερα των 5,71 ευρώ και επόμενη τεχνική αντίσταση τα 6,34 ευρώ.
Στα 0,3400 ευρώ (+3,03%) και συναλλαγές 52629980 τεμ. βρισκόταν πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τίτλος της Eurobank. Έκλεισε στα 0,3520 ευρώ (+6,67%) με συνολικό όγκο 171850048 τεμ. (!) Κινείται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, έχοντας σαν ιδιαίτερα "σκληρή" αντίσταση την περιοχή των 0,3800 ευρώ.
Τέλος η μετοχή της Frigoglass, πριν τις τελικές δημοπρασίες, βρισκόταν στα 2,64 ευρώ (-2,58%) με συναλλαγές 205113 τεμ. και έκλεισε στα 2,71 ευρώ (αμετάβλητη) με συναλλαγές 351689 τεμ. Ο τίτλος βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι, σε χαμηλά 65 μηνών και πλέον και σε απόλυτα "υπερπουλημένη" περιοχή. Η βραχυπρόθεσμη τάση αλλάζει σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 3,24 ευρώ.
Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου κινητικότητα σημειώθηκε σε Αεροπορία Αιγαίου, Άβακα, Αστέρα, Ιντρακόμ.
Αντίθετα προς νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι Pasal, Yalco, Alco.
---ΧΠΑ
Παρά την εντυπωσιακή άνοδο της "spot" Αγοράς, οι εμπλεκόμενοι με την Αγορά Παραγώγων εμφανίστηκαν σημαντικά επιφυλακτικότεροι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τις σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, παρά τη λήξη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (85.750 συμβόλαια), αλλά και το κλείσιμο του συμβολαίου του FTSE25 με υποτίμηση 0,50%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.795, 11.954 για τον Σεπτέμβριο, 16.709 για τον Οκτώβριο, 1 για τον Νοέμβριο και 131 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 371.25) κινήθηκε μεταξύ 358,75 και 372 μονάδων.
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (13.000 MIG, 24.000 Alpha Bank, 12.600 Πειραιώς, 30.800 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.871), ΔΕΗ (2.834), Alpha Bank (10.301), Εθνική (11.765), Πειραιώς (11.607), Eurobank (17.787), Μυτιληναίο (3.549), ΕΧΑΕ (1.935), ΟΠΑΠ (1.255), Ελ. Πετρέλαια (3.583), MIG (7.753), Intralot (899), Ελλάκτωρα (1.136), ΓΕΚ (3.964), Τέρνα Ενεργειακή (650), Τιτάνα (198), ΕΥΔΑΠ (162), Μέτκα (633), Σιδενόρ (572), Σωλ. Κορίνθου (595), ΟΛΠ (173), Motor Oil (220), Viohalco (232), Jumbo (276), Frigoglass (609).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 32%, με σχετικά βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στα 1585 δικαιώματα (864 calls και 721 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.365.374 τεμ.), Εθνική (2.349.127 τεμ.), Πειραιώς (35.365.646 τεμ.), Eurobank (8.706.967 τεμ.).