«Χάνεται» η στήριξη των 1.120 μονάδων

Κόντρα στα διεθνή χρηματιστήρια, η Αθήνα υποχρεώνεται σε βαριές απώλειες στη σκιά των ανησυχιών για το πολιτικό ρίσκο. Κινητικότητα στα παράγωγα μία μέρα πριν από το triple witching.

Αιφνίδια αρνητική τροπή στο Χ.Α., με στοχευμένες ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT25 βυθίζει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 1.120 μονάδων. Σημείο καμπής για τεχνικούς και μη αναλυτές η συγκεκριμένη περιοχή καθώς ενδεχόμενη απώλειά της οδηγεί... νομοτελειακά προς το ψυχολογικό όριο των 1.100 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η αφορμή δόθηκε από ξένο -αμερικανικό- χαρτοφυλάκιο που προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, για να ακολουθήσουν άλλοι ξένοι με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους. Αυτό σύμφωνα με την εκτίμηση άλλων παικτών, σε συνδυασμό με την εικοτολογία για τη Finansbank, ήταν το έναυσμα για πωλήσεις και σε τίτλους τραπεζών, με την Εθνική να διορθώνει προς τα 2,40 ευρώ.

Όπως σημειώνουν πρόκειται για συντονισμένη μείωση θέσεων (κυρίως) ξένων σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και λόγω της σχετικής... εκλογολογίας, που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Ξένα χαρτοφυλάκια δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μείνουν εντός παιδιάς εάν η Ελλάδα πρόκειται να πάει σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ, υποστήριζε νωρίτερα έμπειρη χρηματιστηριακή πηγή.

Χαρακτηρίζει δε τις σημερινές πωλήσεις μέρος ευρύτερων ρευστοποιήσεων, που παραπέμπουν σε αποχώρηση ισχυρού παίκτη (ή παικτών) ο οποίος σταδιακά κατοχυρώνει τα όποια κέρδη του και μειώνει τη συμμετοχή του σε ελληνικές μετοχές. Να σημειωθεί πως τόσο ξένοι οίκοι όσοι και ελληνικοί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις- αναλύσεις τους αναφέρονται μεν στα συν της αγοράς, καταδεικνύουν όμως ως αστάθμητο τον πολιτικό παράγοντα και την αβεβαιότητα.

Αφορμής δοθείσης οι πωλήσεις πιέζουν μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που είχαν δώσει υπεραξίες και βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα καλύπτονται θέσεις στα παράγωγα, εν όψει της αυριανής λήψης.

Στα προηγούμενα σχόλιά μας αναφερθήκαμε στα ΣΜΕ του ΟΤΕ, καθώς η μετοχή σημείωσε σημαντική άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις και αρκετά συμβόλαια έβλεπαν τα 11,40 ευρώ (ισχυρή αντίσταση). Στα υψηλά ημέρας 11,33 ευρώ μετακυλίστηκαν θέσεις στη μετοχή του Οργανισμού, που εν μέσω ευρύτερων πωλήσεων αντικαταστάθηκαν από «short» προς τα 11 ευρώ.

Είναι προφανές πως από τη στιγμή που (και) το Χ.Α. έχει εισέλθει στη... σκιά της εκλογολογίας οι ξένοι θα ακολουθούν σαφώς επιφυλακτικότερη στάση, τουλάχιστον ορισμένοι εξ αυτών. Σε συνδυασμό με την απουσία θετικών ειδήσεων από την οικονομία και την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι πωλητές θα ενεργοποιούνται κυρίως σε φάσεις υποχώρησης.

Ενδεικτικός ο τζίρος, που στα 30΄της υποχώρησης αυξήθηκε... κατακόρυφα φθάνοντας τα 46 εκατ. ευρώ, όταν λίγο μετά τις 13.15 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα χαμηλά του δείκτη (στις 359 μον.). Γεγονός που αύξησε τη μεταβλητότητα των βασικών δεικτών και μετοχών.

Συγκεκριμένα μεταξύ υψηλού ημέρας (370,25) και χαμηλού (359,95) έχει διαμορφωθεί ένα εύρος διακύμανσης 11 μονάδων που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί στη συνέχεια.

Νωρίτερα μέρος ΣΜΕ του δείκτη μετακυλίστηκε από τις 365-363 προς τις 358 μονάδες, περιοχή που για ορισμένους αναλυτές θεωρείται κόκκινη γραμμή, ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της οποίας θα έβαζε την αγορά σε... περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο πως νωρίτερα σε 3-4 χρηματιστηριακά γραφεία γινόταν λόγος και πάλι για τα χαμηλά της αγοράς (1.040-1.045 μον.) και για το εάν ο Γ.Δ. θα δει... τριψήφιες τιμές σε αυτήν τη φάση ή όχι.

Με πωλητές έως τα 10,56 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, με ρευστοποιήσεις έως τα 6,19 ευρώ στον Μυτιληναίο, ο οποίος με τις ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ κ.ά. θεωρείται από τους σηματωρούς της αγοράς.

Το παράδοξο είναι πως την ώρα που στο Λονδίνο ο FTSE 100 αντιδρούσε ανοδικά στην Αθήνα ο Γ.Δ. βυθιζόταν έως τις 1.109 μονάδες. Σαν να ήταν η... Σκοτία περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v