ΧΑ: Ελπίζει στο triple witching για… ανάταση

Οι συσσωρευμένες αβεβαιότητες κρατούν σε στάση άμυνας τους επενδυτές. Ποια είναι η εικόνα στα blue chips. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω παραγώγων. Ποιες μετοχές είναι οι περισσότερο «δανεισμένες».

Αναζητούνται επειγόντως... επενδυτές, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο τζίρος των 46,2 εκατ. ευρώ μετρήθηκε ως ο τρίτος χειρότερος για φέτος. Και αυτό ενώ το Χ.Α. ετοιμάζεται για ένα φιλόδοξο roadshow, τη στιγμή που η Σκωτία και το triple witching προεξοφλούνταν πως θα ανέβαζαν κάπως την ένταση.

Στις 1.155,99 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τελικές απώλειες 0,46%, δηλαδή μεγαλύτερες από του FTSE 100, τη στιγμή που για το Λονδίνο συνεχίζεται το... σκωτσέζικο ντους με τις δημοσκοπήσεις.

Στον μέτριο, πολύ μέτριο, τζίρο αποτυπώνεται η γενικότερη στάση κυρίως των ξένων αλλά και των εγχώριων «ισχυρών χεριών», η αναβλητικότητα, η αναμονή, η επιφυλακτικότητα και από το εσωτερικό μέτωπο, κι οι λόγοι είναι προφανείς.

Σε σύνδρομο... ΓΑΠ αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, διαβλέποντας συμπτώματα 2009 που θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα.

Η αβεβαιότητα παγώνει τις ξένες επενδύσεις σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενώ ενδεικτική θεωρείται η κατάσταση που επικρατεί με τις... πωλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Στην αναβολή ενός ακόμη διαγωνισμού αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας, που είναι ο πέμπτος για τον Σεπτέμβριο, ενώ κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή αφού -προς το παρόν- παραμένει το αρχικό χρονοδιάγραμμα για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης της 20ετούς διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, με τις προσφορές να υποβάλλονται στο τέλος της εβδομάδας.

Σημειωτέον πως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους έχει μετατεθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών σε κρίσιμους διαγωνισμούς όπως η πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρίας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (γνωστής ως ROSCO) κ.λπ.

Έτσι δεν πάμε πουθενά, είναι η μόνιμη επωδός ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως με βάση την τρέχουσα κατάσταση οι 1.100-1.220 μονάδες και... πολλές είναι.

Γνωστά τα εκκρεμή ζητήματα στις τράπεζες, που δικαιολογούν την κίνηση του κλαδικού δείκτη στο εύρος των 145-175 μονάδων, αντίστοιχα με τις 340-395 μονάδες για τον FΤ 25.

Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, στη Φρανκφούρτη βρίσκονται σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη εγχώριων τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί των προκαταρκτικών ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου εποπτικού διαλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο στοιχείων και δεδομένων, καθώς και συζήτηση επί μεθοδολογικών θεμάτων.

Τα stress tests είναι μία εκκρεμότητα (και τα αποτελέσματα των ελέγχων), με την Πειραιώς να εμφανίζεται με χθεσινή ανάλυσή της συγκρατημένα αισιόδοξη. Στα 2,54-2,58 ευρώ, σε στενότατο εύρος, η χθεσινή διακύμανση για τη μετοχή της Εθνικής, στο 1,48-1,51 της Πειραιώς που όμως έκλεισε στα χαμηλά ημέρας. Στο 0,675 ευρώ με άνοδο επιβεβαιώνοντας τη βραχυμεσοπρόθεσμη καλύτερη συμπεριφορά της η Alpha Bank, ενώ οριακά πάνω από τo 0,348 έκλεισε η μετοχή της Eurobank.

Συνέχεια κατοχύρωσης θέσεων, πωλήσεων στον ΟΠΑΠ με τη μετοχή στα χαμηλά ημέρας των 11,51 ευρώ και απαραίτητη την επιβεβαίωση της σημαντικής στήριξης λίγο χαμηλότερα, στα 11,40 ευρώ.

Ακριβώς πάνω στη γραμμή η μετοχή του ΟΤΕ. Θα ενισχυθούν οι πιθανότητες αντίδρασης όσο επιβεβαιώνονται τα 11,05-11,10 ευρώ. Στα 11,03 ευρώ το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό για τη μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε στα 11,16 και επουδενί δεν πρέπει να χάσει τα 11,10 ευρώ (σε τελική τιμή).

Για συνεδρίαση σε... άδειες κερκίδες έκανε λόγο εχθές ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης και πράγματι το θέαμα ήταν άκρως απογοητευτικό. Βέβαια μερίδα παικτών εκτιμά πως ακριβώς αυτό το στέγνωμα (της αγοράς/συναλλαγών) μπορεί να κρύβει αντίδραση από λίγο χαμηλότερες τιμές, όμως κίνηση πειστική για τις 1.200-1.220 μονάδες δεν γίνεται χωρίς μόχλευση.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης περιμένει περισσότερη κινητικότητα από σήμερα λόγω και του triple witching της Παρασκευής (λογικά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το σχετικό roll over).

Ειδικότερα, όσον αφορά τα παράγωγα, σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 372,25 και των 379,25 μονάδων, ενώ τα ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν διαπραγματεύσιμα με οριακά discounts της τάξεως του 0%-0,3%. Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 20.616 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 (λόγω των μετακυλίσεων), ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 48.455 συμβολαίων. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 102.942 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η Jumbo η οποία ενισχύθηκε 2,4%.

Να συνεκτιμηθεί πως οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι: Alpha Bank( 71.928.374 τμχ.), Εθνική (1.697.037 τμχ.), Πειραιώς (15.861.646 τμχ.), Eurobank (8.706.967 τμχ.). Επιπλέον 38.471 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή δεν έχουν μετακυλίσει θέσεις.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v