Και η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη είναι γεγονός, ο οποίος μετρά αθροιστικά κέρδη 14,4%.
Αντίθετα η τελική αναλογία ανοδικών (55) - πτωτικών (66) μετοχών, αλλά και το γεγονός ότι κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι "κόκκινοι" τίτλοι ήταν σαφώς περισσότεροι των "πράσινων", αποτελεί την απόλυτη ένδειξη μηδενισμού του ενδιαφέροντος για "οτιδήποτε συμβαίνει" χαμηλότερα του 25αρη, ακόμα και αν τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται επιβεβαιώνουν την "άδικη χρηματιστηριακή μεταχείριση".
Από εκεί και πέρα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική, τελικά, συνεδρίαση είχε δύο πρωταγωνιστές και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον ΟΠΑΠ και τις τελικές δημοπρασίες.
Οι δημοπρασίες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη.
Έτσι και ενώ χθες και στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1199,94 μονάδες (+0,19%) και τελικά έκλεισε στις 1207,55 με κέρδη 0,82%, σήμερα στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Δείκτης βρισκόταν στις 1210,92 μονάδες (+0,28%) και τελικά έκλεισε στις 1220,16 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,04%(!)
Ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εντυπωσιακή κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ (+7,89%), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, που ήταν σαφώς καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο τίτλος του Οργανισμού, μετά και το σημερινό κλείσιμο, επέστρεψε σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 12,75 ευρώ.
Μένοντας στα όσα διαδραματίστηκαν στην σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά κάποιες από τις μετοχές του FTSE25, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, προσοχή χρειάζονται οι μετοχές που είτε πιέστηκαν κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και τώρα επιχειρούν ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη είδηση αναστροφής (ΕΥΔΑΠ), είτε οι τίτλοι που σήμερα μπορεί να σημείωσαν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι "υποχρεωτικές" πωλήσεις λόγω του rebalancing (σε MSCI και FTSE25) που θεωρητικά ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή (Ελ. Πετρέλαια, Frigoglass, Σωλ. Κορίνθου).
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα "θαύματα" των τελικών δημοπρασιών, μάλλον θα θεωρούσαν τον εαυτό τους δικαιωμένο, όσοι εκμεταλλεύτηκαν τη "φούρια" του ανοδικού ξεκινήματος που έφερε τον Δείκτη να δώσει τριπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 1220 μονάδων και προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού ημιώρου βρήκε την καθαρή αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 32 εκατ. ενώ με την συμπλήρωση της πρώτης χρηματιστηριακής ώρας είχαν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί και ο τζίρος έφθανε τα 47,2 εκατ. για να χαμηλώσει κι άλλο στροφές στην συνέχεια, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης να χάσει όλα τα αρχικά κέρδη και να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο.
Όμως ο "Χάρι Πότερ" είναι εδώ και το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μία ανάσα χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.
Δάντης: Χρειάζονται κλεισίματα του FT 25 πάνω από τις 407 μονάδες
Συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης από την σημαντική υποχώρηση των τιμών που προηγήθηκε, όμως για να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει ο FTSE25 να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 407 μονάδων, τονίζει ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance.
Παρά ταύτα δεν μπορεί να αποκλειστεί η άνοδος των τιμών, τεχνικού χαρακτήρα και με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να απεγκλωβιστούν ξένα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε Τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη, η σημαντική άνοδος του ποσοστού των Ευρωσκεπτικιστών στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αγορές, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν πολιτικές.
Η διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών λιτότητας, που μόνο αναπτυξιακές δεν μπορούν να θεωρηθούν, σε συνδυασμό με την σημαντική έλλειψη ρευστότητας, δείχνουν ότι η οικονομική ταλαιπωρία στον Ευρωπαϊκό Νότο θα συνεχιστεί.
Ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για δείκτες της Wall Street, οι οποίοι συμπαρασύρουν ψηλότερα και τις Ευρωπαϊκές Αγορές (νέα ιστορικά υψηλά και για τον δείκτη DAX), κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας και κυρίως της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν δείχνουν ιδιαίτερα υποστηρικτικά για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των περισσότερων εταιρειών που ανήκουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν οι ξένες Αγορές συνεχίσουν να σημειώνουν νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, δεν αποκλείεται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά Μαρτίου - Απριλίου, καθώς τα κεφάλαια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, είναι κατά κύριο λόγο "εισαγόμενα".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σε "πράσινο φόντο" έκλεισαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "νηνεμία" και μικρές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη και κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, που δείχνουν να "απολαμβάνουν" τα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.
Συνεχίζονται, με ηπιότερους ρυθμούς, οι πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα.
Οι πιέσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Ευρωζώνης είναι περιορισμένες το τελευταίο εξάμηνο και οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια κρίση συνεχίζουν να υποχωρούν, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία της έκθεση για την δημοσιονομική σταθερότητα, στην οποία προειδοποιεί για την ανάδυση νέων κινδύνων.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., η μετοχή της Alpha Bank θα συμπεριληφθεί στον Stoxx 600 σύμφωνα με την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 23η Ιουνίου. Σημειώνεται πως στον Stoxx 600 περιλαμβάνονται επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζας Πειραιώς.
Στην επιστροφή ποσού 0,08 ευρώ ανά μετοχή από αποθεματικά προχωρά η ΕΛΒΑΛ. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014.
Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Jumbo στα 12,30 ευρώ από 13,39 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citigroup, δίνοντας σύσταση "neutral".
Στα 66,1 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το α΄ τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο 34% εκτιμά η Alpha Finance. Οι πωλήσεις της εταιρείας θα υποχωρήσουν 3%, διαμορφούμενες στο 1,442 δισ. ευρώ. Η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 16,8 ευρώ και τη σύσταση "outperform".
Στα 32,3 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie καταγράφοντας άνοδο 6,4% εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 29,4 ευρώ και σύσταση "buy". Tα έσοδα της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 229,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 11,9%.
Πάνω από τις εκτιμήσεις ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που παρουσίασε ο ΟΠΑΠ, σημειώνει η Alpha Finance. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ξεκίνησε καλά τη χρονιά, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξει τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους.
Επιστρέφει με τιμές - στόχους για τις εγχώριες Τραπεζικές μετοχές η Nomura. Ο οίκος δίνει σύσταση "buy" για τον τίτλο της Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 0,75 ευρώ, διατηρεί σύσταση "neutral" για Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank με στόχο το 1,5 ευρώ και το 0,4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 3,1 ευρώ, με σύσταση "reduce".
Η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη στις αλλαγές που επίκεινται στους δείκτες FTSE και MSCI, υποστηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που δηλώνουν επιφυλακτικοί την συνέχιση της ανόδου στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., επισημαίνοντας την έλλειψη ειδησεογραφίας και σημαντικής θετικής εξέλιξης που να υποστηρίζουν την επιστροφή του θετικού κλίματος, έστω και με "rotation" στους θετικούς ημερήσιους, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από την περιοχή του 1060 και πλέον δοκιμάζει να ανακτήσει την πρόσφατη διάσπαση στην ζώνη 1220 - 1240. Μία κατοχύρωση του 1220 - 1240 μπορεί να μας φέρει στο πολύ σημαντικό επίπεδο των 1250 μονάδων, σε πρώτη φάση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 1305 - 1320 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 1180 - 1175 και κύρια το 1130 - 1115 μονάδες.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1220,77 (+1,09%) και χαμηλό τις 1205,03 (-0,21). Μετά τις 15.56 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των "μαγικών" των τελικών δημοπρασιών (λεπτομέρειες αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου) έκλεισε στις 1220,16 μονάδες (+1,04%).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ και μόνιμα με θετικό οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Frigoglass.
Ο τζίρος αρκετά ικανοποιητικός ξεπέρασε τα 185 εκατ. από τα οποία τα 20,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕΤΠ).
Ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ αν προστεθούν και οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, οι έξι "γνωστοί ύποπτοι" "απασχόλησαν" το 81,5% του τζίρου (!)
--ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική καθίζηση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ έμειναν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.036 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.968, 7.462 για τον Ιούνιο, 504 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 389,5) κινήθηκε μεταξύ 386,75 και 393,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε το discount στο 1%. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2.810.700 Alpha Bank, 27.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.462), ΔΕΗ (1.229), Alpha Bank (1.760), Εθνική (3.048), Πειραιώς (1.782), ΟΠΑΠ (1.030), MIG (275), Eurobank (8.335), Μυτιληναίο (236), Ελ. Πετρέλαια (428), ΓΕΚ (478), Τιτάνα (159), Frigoglass (147), ΕΧΑΕ (102).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε οριακά, στο 40%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 947 δικαιώματα (707 calls και 240 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (134.120.728 τεμ.), Εθνική (3.125.595 τεμ.), Πειραιώς (19.651.353 τεμ.), Eurobank (1.170.632 τεμ.).