Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες

Συνήθως η κατάληψη «τοπικών κορυφών» και οι «διανομές χαρτιών» δημιουργούν προϋποθέσεις περαιτέρω ανοδικής κίνησης, μετά από μία σύντομη, αναγκαία... οπισθοχώρηση. Συγχρονισμένο με τα ξένα χρηματιστήρια το Χ.Α., αλλά ένα... πέρασμα από το ταμείο ενίοτε δεν βλάπτει.

Στη διανομή «χαρτιών» στις κορυφές των 1.000 μονάδων αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο Γενικός Δείκτης έπιασε εχθές ενδοσυνεδριακά τις 1.001,97 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 152,8 εκατ. ευρώ -με 85,2 εκατ. μετοχές- και τον FTSE Large Cap έως τις 343,21 μονάδες.

Σε μια συγκυρία όπου στις διεθνείς αγορές ο Nasdaq «χτυπά» υψηλό 13 ετών, στον ΟΗΕ αφήνεται ανοιχτό παράθυρο για διπλωματική λύση στη Συρία (ενδεικτικό το άρθρο του Gideon Rachman στους Financial Times για το δώρο του Sergei Lavrov προς την αμερικανική πλευρά), κι ενώ το Βερολίνο οδεύει προς την αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου με λιγότερα -και πάλι- εμπόδια και προβλήματα.

Στο εσωτερικό, η Αθήνα κινείται στον ρυθμό της τρόικας, εντείνονται τα μέτωπα σε αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικά ταμεία και διαρθρωτικές αλλαγές. Εμπλοκές που ωστόσο δεν στέκονται εμπόδιο σε μερίδα «ισχυρών χεριών» να ποντάρει ανοδικά, να συγχρονίσει το Χ.Α. με τα ξένα χρηματιστήρια και να βελτιώσει την εικόνα συγκεκριμένων κι επιλεγμένων μετοχών-εισηγμένων.

Στο σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια παρουσιάζεται η -συνεχιζόμενη- δυστοκία στο ΤΑΙΠΕΔ (αυτό κατά την εκτίμησή μας ενδέχεται να έχει επώδυνες εξελίξεις), ενώ έχει τη σημασία της η προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ να πετύχει φθηνότερο επιτόκιο -στο 3% από 3,5%- στα έντοκα.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση ευνοεί όσους πόνταραν ανοδικά -προς τις 20/9- την τρίτη Παρασκευή (triple witching) και την τελευταία πριν από τις γερμανικές εκλογές, από τη στιγμή που το στοίχημα έχει διεθνή χαρακτήρα κι αφορά συνολικότερα τις αγορές (ο DAX πλησιάζει τις 8.500 μονάδες - χθεσινό κλείσιμο στις 8.446,54 με υψηλό 52 εβδομάδων στις 8.557,86 μονάδες).

Για το Χ.Α. απαραίτητη και ικανή συνθήκη ήταν εδώ και καιρό η υπέρβαση των 145-150 μονάδων για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση της μετοχής της Alpha Bank πάνω από το 0,55 ευρώ (για άλλους υψηλότερα του 0,75 ευρώ) και η κίνηση της Εθνικής προς τα 3,35-3,50 ευρώ. Προϋπόθεση που είχε τεθεί από αρκετούς διορατικούς παίκτες κι αναλυτές από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Το ότι εχθές πράγματι διανεμήθηκαν χαρτιά δημιουργεί εύλογο ερώτημα για την άμεση κίνηση των βασικών δεικτών και μετοχών. Οι 350 μονάδες για τον 25άρη παραμένουν στόχος, ωστόσο το περιθώριο μικρής διολίσθησης προς τις 325 είναι ορατό σε αυτήν τη φάση. Εκτός και εάν οι διεθνείς αγορές εξακολουθήσουν να... εκβιάζουν περαιτέρω άνοδο, εάν ο DAX όντως απειλήσει την κορυφή των 8.557 μονάδων, με τη συνδρομή(;) ίσως των εξελίξεων από το μέτωπο της Συρίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Χ.Α. έχει πλέον περισσότερες δυνάμεις από μετοχές-εισηγμένες για να κινηθεί, εάν όχι σήμερα-αύριο, σχετικά σύντομα, πάνω από τις 350 μονάδες.

Από την τελευταία αναφορά μας έχουν αυξηθεί οι μετοχές του 25άρη με σχηματισμό αναστροφής, με πιθανή την ανοδική διάσπαση τοπικών κορυφών, που ακόμη και σε περιόδους διανομής χαρτιών μπορεί να συνεχίσουν ψηλότερα.

Μετοχή-σηματωρός για αρκετούς η ΕΥΔΑΠ, υποχώρησε εχθές στα 6,50 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 6,54 και κορυφή 52 εβδομάδων στα 6,64 ευρώ από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Επίσης μετοχή-σηματωρός ο Τιτάνας, με κλείσιμο εχθές στα 16,19 ευρώ, αλλά με υψηλό ημέρας στα 16,47 ευρώ. Δηλαδή μόλις ένα... λεπτό χαμηλότερα της πολύ σημαντικής τιμής των 16,48 ευρώ, καθότι πρόκειται για κορυφή 52 εβδομάδων από τις 22 Οκτωβρίου 2012, σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Όσοι παρακολουθούμε διαχρονικά τον Τιτάνα (μετοχή, εταιρία και όμιλο) δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαχρονική κίνησή του στο ταμπλό. Πρόκειται για την ιστορικότερη (με την Εθνική) μετοχή-εισηγμένη του ελληνικού χρηματιστηρίου με υπερεκατονταετή παρουσία, με τους κύκλους της μετοχής να σηματοδοτούν (σχεδόν πάντοτε) ανάλογους επιχειρηματικούς κύκλους (και εν μέρει οικονομικούς).

Νεότερες στο ταμπλό οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ, των ΕΧΑΕ, της Motor Oil ή του FFG, σηματοδοτούν όμως ανάλογους κυματισμούς και γι' αυτό η προσπάθεια δημιουργίας σχηματισμών θα πρέπει να συνεκτιμάται.

Τεχνικά, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης θα φανεί εάν το Χ.Α. θα συνεχίσει να συγχρονίζεται με τα ευρωπαϊκά, κατά πόσον η χθεσινή διανομή μπορεί να έχει βάθος μέχρι τις 325 μονάδες ή εάν θα «βιαστεί» να κινηθεί σύντομα για την υπέρβαση των 350 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v