Κάλλιο πέντε και στο χέρι...

Καλύτεροι οι πωλητές μετά τα μισά του β΄ ημιχρόνου σε μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο.  Πτώση για ΕΤΕ (2,91%), ΚΥΠΡ (2,82%), MPB (2,36%), ΕΥΡΩΒ (2,12%), ΔΕΗ (3,64%). Αντίβαρο ο ΟΤΕ (2,45%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έμειναν από δυνάμεις οι αγοραστές; Καλύτεροι οι πωλητές μετά τα μισά του β΄ ημιχρόνου (μετά τις 15.58), σε μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, αφού αυτοί που θέλησαν να “γράψουν” τα κέρδη τους επέδειξαν κάπως επιθετικότερες διαθέσεις προς το τέλος.

Συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε αψιμαχίες για την δημιουργία εντυπώσεων μεταξύ των βιαστικών που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους και κάποιων χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά κινούνται με σχετικά αργά αντανακλαστικά και “θορυβήθηκαν” κάπως από την ένταση της χθεσινής ανοδικής κίνησης στα διεθνή χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και στην Σοφοκλέους.

Οι συντηρητικοί που παραμένουν οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι οι τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους θα πρέπει να γίνονται επιλεκτικά και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ή να υπάρχουν εξαιρετικά αυξημένα αντανακλαστικά ούτως ώστε οι κινήσεις να είναι γρήγορες σε περίπτωση εντυπωσιακής αλλαγής του κλίματος και τονίζουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στα εταιρικά μεγέθη δεν ακόμα ακόμα όσο ευδιάκριτες χρειάζεται.

Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η άλλη σχολή σκέψης που επισημαίνει ότι μετά την χθεσινή εκρηκτική άνοδο (τα “undershoots” συνηθέστατα ακολουθούνται από “overshoots”), οι περισσότερες Αγορές έδειξαν διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και αν απορροφηθεί η προσφορά των “γρήγορων” δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση και σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια η χθεσινή ένταση της ανοδικής αντίδρασης (κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο) “τρόμαξε” και αρκετούς από αυτούς που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς (τα διψήφια ποσοστά ανόδου δεν δημιουργούν αποκλειστικά και μόνο ενθουσιασμό στις τάξεις των επενδυτών) και οι οποίοι μάλλον θα περιμένουν κάποια σχετική διόρθωση για να αρχίσουν να σκέφτονται επιλεκτικές τοποθετήσεις, εκτός και αν η πλαγιοανοδική κίνηση συνεχιστεί με πειστικές συνεδριάσεις, οπότε θα σημειωθεί όχι μόνο “short covering”, αλλά και πιθανός “ψυχαναγκασμός” τοποθετήσεων.

Συμπερασματικά και εφόσον διατηρηθεί η φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τάση στη Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στις διεθνείς Αγορές και ο δεύτερος η στάση που θα επιδείξουν τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού απέναντι στις τράπεζες αλλά και σε άλλες κορυφαίες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στην πρώτη περίπτωση ασφαλώς και όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν προσηλωμένα στην Wall Street καθώς κλείσιμο του S&P 500 υψηλότερα των 750 μονάδων και του Dow Jones υψηλότερα των 7300 μονάδων, θα ενισχύσει τις τάξεις όσων υποστηρίζουν ότι οι Αγορές, μεσοπρόθεσμα, μπορεί και να “είδαν” τα χαμηλά τους.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Fortius Finance που θα ήθελε τουλάχιστον τρία κλεισίματα του FTSE υψηλότερα των 800 μονάδων για να εδραιωθεί η άποψη ότι η πυθμένας για τον εν λόγω δείκτη βρίσκεται στην ζώνη 700 – 650. Από εκεί και πέρα και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κλείσιμο χαμηλότερα των 758 μονάδων μπορεί να δώσει ένα “pull back” προς τις 747 και 740 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 740 μονάδων θα επαναφέρει το “τοπίο στην ομίχλη”.

Συγκεντρωτισμός όσον αφορά την κατανομή του τζίρου με τις μετοχές του 20αρη να αποσπούν το 91% του συνόλου της μικτής αξίας συναλλαγών και αυτές του FTSEM να περιορίζονται στο 7% περίπου.

Για τους εναπομείναντες “λάτρεις” της μικρής κεφαλαιοποίησης απέμεινε να μοιραστούν περίπου το 2%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση που μαστίζει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό που ο κλαδικός του δείκτης (-1,87%) έκλεισε με υπερδιπλάσιες απώλειες από αυτές του γενικού και όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο Αγροτική Τράπεζα κ Alpha Bank.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν Εθνική Eurobank Τράπεζα Κύπρου και MPB και με αρνητικό πρόσημο ΜΙΓ, Τράπεζα Πειραιώς και ΤΤ.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, ο ΟΤΕ (+2,45%) κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο όπως και τα ΕΛΠΕ (+2,27%), αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola και Τιτάνα, θετική μεταβολή για Βιοχάλκο και αμετάβλητος ο τίτλος της Ιντραλότ που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως 7,7%.

Αντίθετα η ΔΕΗ (-3,64%) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας όπως και η Ελλάκτωρ (-2,02%) και ΟΠΑΠ (-3%). Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-4,19%) που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 3,54 ευρώ (-7,33%) ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Motor Oil.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 51 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1534,77μονάδες- υψηλό ημέρας 1585,17) άλλαξε 7 φορές πρόσημο και έκλεισε στις 1538,17 μονάδες με απώλειες 0,85% ενώ αρκετά ενισχυμένος ήταν ο τζίρος που ξεπέρασε τα 156 εκάτ. ευρώ αλλά και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφτασαν τα 21,3 εκάτ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 112 ανοδικούς τίτλους έναντι 90 πτωτικών ενώ 22 μετοχές έκλεισαν με κέρδη από 7-16,9 %.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v