Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έλαβαν το 33% του "πακέτου" των 28 δισ.

Με την πορεία απορρόφησης της ρευστότητας των 28 δισ. που παρέχει το πακέτο από τις τράπεζες ασχολήθηκε στην πρώτη του συνεδρίαση το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν λάβει το 33% του πακέτου των 28 δισ.

  • της 'Ελενας Λάσκαρη
Τράπεζες: Έλαβαν το 33% του πακέτου των 28 δισ.
Με την πορεία απορρόφησης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ που παρέχει το κρατικό πακέτο από τις τράπεζες ασχολήθηκε στην πρώτη του συνεδρίαση το συμβούλιο εποπτείας των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε στη συνέχεια ότι στόχος είναι να περάσει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, ενώ ήδη από χθες ο κ. Γ. Προβόπουλος είχε ζητήσει από τους τραπεζίτες να ρίξουν χρήμα στην αγορά και να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Στο συμβούλιο μετείχαν οι κ. Παπαθανασίου και Προβόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας και οι εκπροσώποι του ελληνικού δημοσίου σε εννέα πιστωτικά ιδρύματα.

---Τι ποσά έχουν λάβει οι τράπεζες από τα 28 δισ.

Στα 9,218 δισ. ευρώ, ήτοι 32,99% του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, φτάνουν έως σήμερα οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί στις τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τις εισροές που έχουν λάβει οι τράπεζες από το πακέτο των 28 δισ. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό", στο αρχείο με τίτλο "Σχέδιο ενίσχυσης ρευστότητας από το ΥΠΟΙΟ".

Ειδικότερα, από το σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης με έκδοση προνομιούχων το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 3,778 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. που προβλέπει το πακέτο.

Από τα 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει αντληθεί μόλις 1 δισ. ευρώ από δύο τράπεζες (ποσοστό 6,67%), ενώ μέσω ομολόγων από τα 8 δισ. ευρώ συνολικά εννέα τράπεζες έχουν λάβει 4,439 δισ. ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε προς τους εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου ότι πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος 3723/2008, να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τη ρευστότητα που δημιουργείται με βάση το σχέδιο.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλη η ρευστότητα που δημιουργείται θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος τελικά της οικονομίας και όλων των πολιτών.

Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, όπου πρέπει να κατευθυνθεί το προϊόν της ρευστοποίησης τίτλων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 8 δισ. ευρώ, με βάση το σχετικό σκέλος του σχεδίου.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι πρέπει να ελέγχουν την πολιτική διανομής μερισμάτων και την πολιτική παροχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας. Όπως είναι γνωστό, με διάταξη που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να μοιράζουν μέρισμα σε μετρητά παρά μόνο σε μετοχές και σε ποσοστό μέχρι το 35% των κερδών τους.

Επίσης, έχει τεθεί όριο όσον αφορά στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι κάθε φύσης πρόσθετες αμοιβές τους (μπόνους) για όσο διάστημα οι τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου για τη ρευστότητα.

Το Συμβούλιο Εποπτείας έχει κρίσιμη σημασία για να διασφαλιστεί ο στόχος σχετικά με την παροχή επαρκούς και φθηνής χρηματοδότησης από τις τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ο ρόλος του είναι συντονιστικός για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος με τις εποπτικές της υπηρεσίες, θα δίνουν στο συμβούλιο την εικόνα που υπάρχει σε κάθε τράπεζα σε σχέση με τη συμμόρφωσή της προς το σχέδιο.

Επίσης, στο συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα, θα γίνεται γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα βοηθήσει για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Η μετάδοση της ρευστότητας που δημιουργείται προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχτεί η πραγματική οικονομία, σε μία περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωσή τους που απορρέει από τη συμμετοχή τους στο σχέδιο αλλά και γιατί αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους όφελος. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει τα μέσα για να επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου. Και αυτό πράττει.

Η κυβέρνηση έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την πραγματική οικονομία και να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Στηρίζει με δράσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τομείς, όπως ο τουρισμός, που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση. Πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στις επιταγές των καιρών και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v