Καθυστερούν τα νέα κινητά λόγω προβλημάτων

Ανυπέρβλητες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων, στον αγώνα που έχουν αποδυθεί για να ”προλάβουν” τις ανταγωνίστριες εταιρίες. Τα προβλήματα ποικίλλα…

Καθυστερούν τα νέα κινητά λόγω προβλημάτων
Η ακριβής έλευση των τηλεφωνικών συσκευών τρίτης γενιάς αποτελεί μάλλον δυσεπίλυτο μυστήριο. Στην πλειονότητα ημών είναι γνωστές οι πολυδιαφημιζόμενες δυνατότητές τους, που θα απλοποιήσουν την καθημερινότητά μας, προσφέροντάς παράλληλα λειτουργίες που πριν λίγα έτη φάνταζαν εξωπραγματικές.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας όμως, αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα αναφορικά με τις ακριβείς ημερομηνίες που αυτά θα διατίθενται στο αγοραστικό κοινό.

Αν και οι περισσότερες εταιρίες έχουν διαθέσει κονδύλια ύψους 50 δισ. στερλίνων για τη σχεδίαση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση τέτοιων δικτύων οι πρώτες συσκευές δεν αναμένονται πριν το τέλος του 2004 ή και τις αρχές του 2005.

Οι μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υιοθετούν πάντως διαφορετικές γνώμες. Η Vodafone, πιο αισιόδοξη, θεωρεί πως οι πρώτες συσκευές θα διατεθούν στο κοινό ακόμα και στα τέλη του 2002 ενώ κάποιες άλλες όπως η γαλλική Alcatel και η αμερικανική Qualcomm δεν δύνανται να κάνουν ακριβείς προβλέψεις…

Τα προβλήματα αυτά και οι παρεπόμενες καθυστερήσεις συνδέονται με τεχνολογικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν. Πιο συγκεκριμένα η ευρωπαική ”πλατφόρμα” κινητής τηλεφωνίας UMTS δεν είναι ακόμα απολύτως συμβατή με την αντίστοιχη ιαπωνική w-CDMA. To παραπάνω συνεπάγεται ότι οι ευρωπαικές συσκευές δεν θα χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο με τις ιαπωνικές και το αντίστροφο. Συνεπάγεται επίσης ότι ο ευρωπαίος χρήστης δεν θα δύναται να χρησιμοποιήσει το GSM αφού το τελευταίο δεν θα είναι συμβατό με το UMTS.

O συνδυασμός όμως αυτών των ”δικτύων” δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως σχολιάζουν ”σκωπτικά” διεθνείς αναλυτές του κλάδου.

Το μέγεθος της μπαταρίας και οι νέες τεχνολογίες που απαιτούνται είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα που καθυστερεί την έλευση των συσκευών τρίτης γενιάς. Οι κατασκευαστές μπαταριών θεωρούνται οι ”αφανείς ήρωες” των κινητών τηλεφώνων και η εργασία τους δεν είναι καθόλου απλή. Τα μεγέθη των μπαταριών έχουν ήδη αγγίξει ένα οριακό επίπεδο και η περαιτέρω μείωση του όγκου των δεν φαίνεται κοντινή…

Οι διαστάσεις της οθόνης αποτελούν επίσης ένα δυσεπίλυτο θέμα. Τα νέα τηλέφωνα θα υποστηρίζουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εξωπραγματικές λειτουργίες- ( Video, εφαρμογές internet, DVD)- οι οποίες απαιτούν οθόνες μεγαλυτέρων διαστάσεων από τις ήδη υπάρχουσες. Όμως κάτι τέτοιο με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού πέρα από τις καθεαυτές δυσκολίες με την οθόνη επιβαρρύνεται ταυτόχρονα και η μπαταρία αλλά και το μέγεθος της συσκευής.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να ”προστεθούν” μικροπροβλήματα συμβατότητας, σχεδιασμού και αστοχίας υλικού, καταστάσεις αναμενόμενες και συνήθεις σε καινούργια προιόντα υψηλής τεχνολογίας.

Α.Δαμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v