Μείωση κερδοφορίας στις εταιρίες κινητής;

Η απόφαση της ΕΕΤΤ, ότι τα τέλη κλήσεων από σταθερά σε κινητά δίκτυα είναι υπερβολικά υψηλά , ενδέχεται να συμπιέσει σε μια ευαίσθητη περίοδο, τα κέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Τί λένε οι εταιρίες, ποια η άποψη των αναλυτών.

Μείωση κερδοφορίας στις εταιρίες κινητής;
του Στ. Α. Ζαχαρού

Πολύ κοντά σε μια κρίση (την πρώτη στη βραχύχρονη ιστορία τους) βρίσκονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να χάσουν σημαντικό κομμάτι των εσόδων τους που προέρχεται από τέλη που εισπράττουν για τον τερματισμό κλήσεων που πραγματοποιούνται από σταθερά τηλέφωνα προς το δίκτυό τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα τέλη αυτά είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Πορτογαλία, και θεωρείται απαραίτητη η μείωσή τους, καθώς το βάρος στο σύνολό του επωμίζεται ο καταναλωτής. Μια ενδεχόμενη μείωση όμως θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία των εταιριών στο άμεσο μέλλον, καθώς και τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, και να δώσει ταυτόχρονα ”γήπεδο” στις μικρές νεοσύστατες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, οι οποίες θα μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια για κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα.

Στελέχη των εταιριών, αλλά και παράγοντες της αγοράς, εκφράζουν φόβους για το αποτέλεσμα της σχετικής διαβούλευσης που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη. Παρά το γεγονός πάντως ότι η ΕΕΤΤ έχει ήδη ουσιαστικά προαναγγείλει τις μελλοντικές αντιδράσεις της, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα βρεθούν τρόποι να απορροφηθεί η όποια ”ζημιά” δημιουργηθεί.

”Σκοπός της ΕΕΤΤ είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή, που καλείται να πληρώσει 80 ή 92 δρχ. στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (0,23 ή 0,27 ευρώ, αντίστοιχα, για Cosmote ή Panafon-Stet), προκειμένου να καλέσει από το σπίτι του κάποιο κινητό τηλέφωνο. Η επίπτωση στα κέρδη των εταιριών θεωρώ ότι δεν είναι σημαντική, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα αποτελούν μικρό μέρος του συνόλου, ενώ η μείωση θα γίνει σταδιακά σε διάστημα διετίας”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτριος Δημητρόπουλος.

Ανάλογη είναι και η άποψη που εκφράζουν στελέχη της Panafon-Vodafone, που εκτιμούν ότι εάν η μείωση των τελών δεν πραγματοποιηθεί άμεσα στο σύνολό της, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τις τυχόν απώλειες. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος, μπορεί να συμβεί με την αύξηση της χρήσης λόγω χαμηλότερων τιμών. Εξάλλου παρατηρείται μια συνεχής μείωση των κλήσεων από σταθερά προς κινητά και η αντικατάστασή τους με κλήσεις από κινητά σε κινητά, οπότε η εταιρία είχε προβλέψει ότι τα συγκεκριμένα έσοδά της θα μειωθούν.

Πάντως, παρά τον άνεμο αισιοδοξίας που πνέει στις τάξεις της Panafon, δεν είναι λίγα τα στελέχη που πιστεύουν ότι και μόνο η είδηση της μείωσης των εσόδων στο πλαίσιο αρνητικής συγκυρίας για τις τηλεπικονωνίες, θα επηρεάσει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, δεδομένης μάλιστα και της φημολογίας για ”μάζεμα” των μετοχών από τη βρετανική μητρική εταιρία.

Μια διαφορετική διάσταση δίνει η αναλυτής Ιωάννα Σάγκα, του τμήματος ανάλυσης της Π & Α Βοϊλής ΑΧΕ, η οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη σύνθεση της πελατειακής βάσης, καθώς εταιρίες όπως η Panafon, με πολλά ”εταιρικά” συμβόλαια, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων αποτελεί μικρό κομμάτι του συνόλου. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Σάγκα, ”θα υπάρξει σε γενικές γραμμές μια μείωση της κερδοφορίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 5 με 10% και που δεν αναμένεται να φανεί αμέσως μετά την καθιέρωση των νέων τιμολογίων”. Σε αντιστάθμισμα αυτής της μείωσης, η αναλυτής πιστεύει ότι η αύξηση της χρήσης του κινητού θα συνεχίσει να υφίσταται και πιθανόν να ενδυναμωθεί από τη μείωση των τιμολογίων, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει σαν αντίβαρο για την κερδοφορία.

Πιο άμεσα βλέπει τις αρνητικές συνέπειες ο Θ. Ρίτσος, αναλυτής της Π & Κ Χρηματιστηριακής, καθώς εκτιμά ότι ακόμη και εάν τα μειωμένα κέρδη των εταιριών αργήσουν να εμφανισθούν, οι αγορές έχουν την τάση να προεξοφλούν τέτοια γεγονότα. ”Οι τρεις εταιρίες, πάντως”, υποστηρίζει ο κ. Ρίτσος, ”θα προσπαθήσουν να μετακυλίσουν τη ’ζημιά’ στο συνήθη ύποπτο ΟΤΕ, ή τουλάχιστον θα ζητήσουν διαπραγμάτευση του ποσού που εισπράτει ο Οργανισμός από τη διαδικασία διασύνδεσης των δικτύων”. Σε ό,τι αφορά πάντως το μέγεθος των απωλειών, ο αναλυτής το συναρτά με το ποσοστό της μείωσης των τελών, αλλά και το χρόνο διενέργειάς της.

Πιο συγκεκριμένη είναι η επίσημη άποψη της Telestet, εκφρασμένη διά στόματος αρμόδιων στελεχών της, που εκτιμούν ότι εφόσον τελικά υπάρξει μείωση των τελών (γεγονός που η εταιρία απεύχεται και, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει), το κόστος θα είναι εμφανές άμεσα και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. δρχ. (περίπου 3 εκατ. ευρώ). Παρά το γεγονός ότι η επίπτωση δεν φαντάζει σημαντική, δεδομένων των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας, ενδέχεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να επηρεάσει τις επενδύσεις και φυσικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πιο χαλαρή –όπως είναι φυσικό- ήταν η αντίδραση της Cosmote, που σε ιδιαίτερα λακωνική δήλωσή της σχετικά με το θέμα, αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην (ούτως ή άλλως καλπάζουσα) κερδοφορία της από μια τέτοια εξέλιξη.

Συμφέρον πάντως για να μπει ένα ανώτατο πλαφόν στις τιμές διασύνδεσης έχει ο τέταρτος παίκτης που αναμένεται να εισέλθει στην αγορά. Πρόκειται για την Quest Wireless, η οποία υπέγραψε συμφωνία διασύνδεσης με την Panafon. Ανάλογο συμφέρον έχουν και οι λεγόμενες εναλλακτικές εταιρίες (Forthnet, Lannet, Vivodi κ.ά.), που θα μπορούν να διοχετεύουν τις κλήσεις των ”σταθερών” συνδρομητών τους στα ”κινητά” δίκτυα με πολύ μικρότερο κόστος, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει τα τελικά τιμολόγιά τους ανταγωνιστικά, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή πίτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v