Εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για ελληνικές telecoms

Ιδιαίτερα θετική πορεία έχουν καταγράψει οι ελληνικές telecoms σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες από την αρχή του έτους καταγράφουν απώλειες 22%. Τι εκτιμούν για τον κλάδο οι αναλυτές της UBS και της Lehman Brothers στις τελευταίες εκθέσεις τους.

Εκτιμήσεις ξένων  αναλυτών για ελληνικές telecoms
Από την έναρξη του έτους ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει σημειώσει απώλειες ύψους 22%, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες πορείες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών και τα χρέη των εταιριών.

Οπως εκτιμά ο ελβετικός οίκος UBS Warburg στην έκθεση του Απριλίου, οι ελληνικές εταιρίες, αν και δεν παρέμειναν απρόσβλητες από το αρνητικό αυτό κλίμα, τα πήγαν αρκετά καλά, δεδομένης της αμυντικής τους θέσης αλλά και της καλά προστατευόμενης εγχώριας αγοράς.

Οι ελληνικές μετοχές τηλεπικοινωνίας, OTE, CosmOTE, Panafon και Stet Hellas, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητης αξίας, διαθέτοντας συνολικά χρηματιστηριακή αξία ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ το μέγεθος του free float ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χαμηλό ποσοστό απόδοσης των μετοχών τους, η UBS Warburg εκτιμά ότι οι ελληνικές telecoms εμφανίζονται ιδιαίτερα υγιείς.

Συγκεκριμένα, οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες του κλάδου, οι OTE, CosmOTE και Panafon, βρίσκονται μεταξύ των εταιριών με τη μεγαλύτερη απόδοση στη χρήση κεφαλαίων στον ευρωπαϊκό κλάδο.

Καθώς η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών απελευθερώθηκε στον ανταγωνισμό αργότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, μόλις το 2001, το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία απελευθέρωσης στη χώρα μας συνέπεσε με την ήδη περατωθείσα... ”αφαίμαξη” των κεφαλαιαγορών απο τις εταιρίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τη UBS Warburg, αποτέλεσμα της σύμπτωσης αυτής ήταν ο ΟΤΕ να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολύ μικρό ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα η έλλειψη ”φθηνών” κεφαλαίων, ειτε στην κεφαλαιαγορά, είτε στην τραπεζική αγορά, καθιστά σχεδόν απαγορευτική για κάθε επίδοξο ”εισβολέα” την απόσπαση σημαντικής νέας χρηματοδότησης.

Επιπρόσθετα, η εταιρία επωφελείται και από το ευνοϊκό περιβάλλον μεταχείρισης των ελεγκτικών αρχών, που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Παρά το ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης (βρισκόταν στο 73% το Δεκέμβριο του 2001), το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό.

Η πραγματική χρήση κινητών τηλεφώνων είναι σαφώς μικρότερη, καθώς το ποσοστό ”μη χρήσης” ανέρχεται στο 15-20%.

Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι η ελληνική αγορά έχει μπροστά της αρκετά χρόνια ανάπτυξης ακόμη, έως ότου φτάσει το επίπεδο ωρίμανσης (και επιβράδυνσης) των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, εκτιμώντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα αναμένεται να προστεθούν 2,1 εκατ. συνδρομητές στα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης των μεγεθών δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστες από το κλίμα υποχώρησης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οσον αφορά στη σταθερή τηλεφωνία, το ποσοστό χρήσης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης.

Επιπλέον, παρά το ότι η UBS Warburg δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στα ελεγκτικά όργανα, πρόκειται, όπως επισημαίνει, να υπάρξουν περικοπές στο κόστος κλήσης από σταθερό σε κινητό τηλέφωνο, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.(σ.σ. ήδη υπήρξε σχετική απόφαση της αρμόδιας ελληνικής αρχής, της ΕΕΕΤ.

Την ίδια στιγμή, η Lehman Brothers στην έκθεσή της (Απρίλιος 2002) για τον ευρωπαϊκό κλάδο κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζεται πιο επιφυλακτική στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης εκτιμήσεων για πάνω από δύο χρόνια.

Η εταιρία παραμένει αισιόδοξη για τις κυρίαρχες εταιρίες του κλάδου, επισημαίνοντας μάλιστα τη σχετικά μεγάλη αποστασιοποίηση μεταξύ των κορυφαίων και των μικρότερων ”εκπροσώπων” κινητής τηλεφωνίας, όσον αφορά στο μερίδιο της αγοράς που καταλαμβάνουν, τα περιθώρια απόδοσης και την εισροή κεφαλαίων.

Για τους επόμενους έξι μήνες, η Lehman Brothers δεν περιμένει κάποιες δραματικές αλλαγές όσον αφορά στην καθαρή αξία των εταιριών. Στην πραγματικότητα, διαφαίνεται έλλειψη βραχυπρόθεσμων καταλυτικών παραγόντων, που κρίνονται απαραίτητοι προκειμένου να ”πείσουν” την αγορά να μετακινηθεί από την επιφυλακτική αυτή στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v