Τα χρηματιστήρια των 10 και οι μέλλοντες εταίροι

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται για τους επενδυτές η πορεία που θα ακολουθήσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι χρηματιστηριακές αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που θα εισέλθουν στην ΕΕ από το 2007.

Τα χρηματιστήρια των 10 και οι μέλλοντες εταίροι
Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται για τους επενδυτές η πορεία που θα ακολουθήσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση το ιστορικό παράδειγμα της πορείας των χρηματιστηρίων κρατών που ήταν υπό ένταξη στην Ε.Ε., οι δείκτες των αγορών στα 10 κράτη έχουν ισχυρές πιθανότητες να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους, όσο και διότι οι επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν εκτιμάται πως θα προσελκύσουν και κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds).

Επιπροσθέτως, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης κατέγραψαν το 2002 σημαντικές αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης.

Στο σύνολο των 10 κρατών, έξι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν υπεραξίες, ενώ τρεις σημείωσαν ζημίες, με την Κύπρο και τη Μάλτα να καταγράφουν τις υψηλότερες.

Μάλιστα, δύο εξ αυτών ”χάρισαν” κέρδη υψηλότερα των 45 ποσοστιαίων μονάδων στους επενδυτές που τοποθετήθηκαν από την αρχή του 2002, ενώ στο σύνολό τους τα ”πήγαν καλύτερα” από τις ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Καταληκτικά, αξίζει να τονισθεί πως οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές (κυρίως όταν αφορούν μετοχές) επιφυλάσσουν όχι μόνο υψηλά κέρδη με τη μορφή υπεραξιών, αλλά και αντίστοιχα υψηλό ρίσκο, αφού οι αναδυόμενες αγορές (συνήθως) χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα, στερούνται πολλές φορές οργανωμένων και αδιάβλητων αρχών -τουλάχιστον συγκριτικά με τις αντίστοιχες ώριμες αγορές, ενώ οι οικονομίες των χωρών τους βρίσκονται σε κατώτερο επίπεδο έναντι των υπολοίπων, σημεία που δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής

κάθε δυνητικού επενδυτή.

Και αν τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται στις χώρες που υπέγραψαν την ένταξή τους κατά τη διάσκεψη της Αθήνας, αναλυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχουν ήδη αρχίσει να σκέπτονται το επόμενο ”βήμα” τους στην πρώην κομμουνιστική Ευρώπη. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Σε ποιο σημείο όμως βρίσκεται η οικονομία τους;

Η Ρουμανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πορείας που κατέγραψε το χρηματιστήριο της χώρας το 2002 (κέρδη 110%). Η τροφοδότηση της ζήτησης έχει και έντονο τοπικό χαρακτήρα, μια που έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι θα διατηρηθούν οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και θα συνεχιστεί η μείωση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να τοποθετηθούν στην αγορά εγχώρια Αμοιβαία Κεφάλαια και θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η θετική πορεία των βασικών μακροοικονομικών δεικτών της Ρουμανίας θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική το 2003 και το 2004.

Παρά τη διεθνή ύφεση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, η Βουλγαρία ”έπιασε” ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 4% για το 2001 και το 2002, με την εγχώρια ζήτηση να αποτελεί και πάλι το σημείο - ”κλειδί”.

Βασικό πρόβλημα για τη χώρα αποτελεί το ύψος της ανεργίας, που κυμαίνεται στο επίπεδο του 18% περίπου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να υποστηρίζουν πως η προσδοκώμενη ενίσχυση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη γήρανση του εργαζόμενου πληθυσμού, θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας.

Εν τούτοις, το ζήτημα της απασχόλησης θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα. Εξίσου μείζον θέμα είναι το ύψος του ελλείμματος που παρουσιάζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί, όπως τονίζουν οι αναλυτές, στο ύψος του πληθωρισμού, που προβλέπεται όμως να σημειώσει σταδιακή υποχώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v