Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με τον πόλεμο στο κατώφλι της, η Ευρώπη εμφανίζεται σήμερα όχι μόνον γεωπολιτικά αποδυναμωμένη, αποκλειόμενη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής - από καίριας σημασίας συζητήσεις για το μέλλον της, τις οποίες διεξάγουν ΗΠΑ και Ρωσία κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη της αλλά δίχως καν δυνατότητα εκπροσώπησης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Απολύτως χαρακτηριστική αυτού του γεγονότος είναι η αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του χθες στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ότι επείγει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ενιαία φωνή στο ζήτημα της Ουκρανίας και πως πρέπει να ορισθεί ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος με ισχυρό κύρος για την εκπροσώπησή της.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το ποιος μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαδίμηρο Πούτιν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη τη συγκεκριμένη απόφαση.
Όπως είπε: «Ένα από τα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι ο ορισμός ενός πολύ υψηλόβαθμου εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, έχουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο. Μπορεί όμως να επιλέξουμε να ορίσουμε έναν ειδικό απεσταλμένο. Πρέπει να είναι άτομο που θα χαίρει ιδιαίτερου κύρους και ειδικού βάρους, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε με μια φωνή».
Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ομολόγησε δυο τινά, απαντώντας στην αέναη ερώτηση που φέρεται να είχε πρώτος υποβάλει ο αείμνηστος Χ. Κίσινγκερ, “ποιον να καλέσω στο τηλέφωνο, για την Ευρώπη;”.
Πρώτον, ότι από τις παρούσες προσωπικότητες που παρέθεσε, τον πρόεδρο του Συμβουλίου, την επικεφαλής της Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο για τα εξωτερικά θέματα, ουδείς έχει το απαραίτητο ειδικό βάρος ώστε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τις δυο υπερδυνάμεις, όπως έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Γιάλτα, σε άλλες εποχές, και δεύτερον, ότι σήμερα η Ευρώπη και δη η ΕΕ δεν μιλάει “με μία φωνή”, επί του ζητήματος της Ουκρανίας αλλά και ευρύτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το σημείο δε στο οποίο καταδείχθηκε η απολύτως μειονεκτική θέση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Γηραιά Ήπειρος ήταν η έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, στην ίδια συνέντευξη, “να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη”, σε ό,τι αφορά στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και στην ανάληψη, αυτοδύναμα, της άμυνας και ασφάλειάς της. «Πιστεύω ότι τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που θα αποκαλούσα, κατά κάποιον τρόπο, μια «απότομη αφύπνιση» και πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη δε κι αν υποθέσουμε ότι μία μεταστροφή στρατηγικής αυτού του είδους, η οποία θα μεταλαμπαδεύσει τα καθήκοντα της ευρωπαϊκής άμυνας από το ΝΑΤΟ (διάβαζε ΗΠΑ) σε αμιγώς ευρωπαϊκά χέρια, απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα έως ότου τελεσφορήσει, η ένδεια της Ευρώπης σε ζητήματα ενιαίας εκπροσώπησης επί εξωτερικών θεμάτων, μαρτυρά αφενός το έλλειμμα ηγεσίας που αντιμετωπίζει, αφετέρου την – έως τώρα -αδυναμία της να συγκεράσει τις απόψεις των 27 σε μία ενιαία εξωτερική πολιτική.
Να συγκεράσει, δηλαδή, φερ’ ειπείν, τις απόψεις του Β. Ορμπάν και της Τζ. Μελόνι, με εκείνες του Εμμ. Μακρόν, του Ολ. Σόλτς ή του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν προκειμένω, για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Εάν δεν το πράξει, όμως, ποιο θα είναι το μέλλον της;
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.