Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η MiFID ακουμπά και τα ομόλογα

Mια σημαντική αναθεώρηση της MiFID είναι ήδη καθ' οδόν. Σύμφωνα με αυτή, ενδέχεται οι κανόνες για μετασυναλλακτική διαφάνεια να επεκταθούν και στις αγορές ομολόγων - πράγμα που δεν ευχαριστεί τους bond dealers.

  • Michael Imeson
Η MiFID ακουμπά και τα ομόλογα
H MiFID κερδίζει δημοσιότητα, ενώ μια σημαντική αναθεώρηση η οποία επίκειται φέτος ενδέχεται να επεκτείνει τους κανόνες για μετασυναλλακτική διαφάνεια και στις αγορές ομολόγων - γεγονός που κάθε άλλο παρά ευχαριστεί τους bond dealers.     

Τι είναι;

Το πεδίο δράσης της MiFID πρόκειται να αναθεωρηθεί και φαίνεται ότι οι προβλέψεις για τη μετασυναλλακτική διαφάνεια, που τώρα εφαρμόζονται μόνο σε μετοχικές συναλλαγές, θα επεκταθούν ώστε να καλύπτουν και ομόλογα και άλλες πράξεις που δεν σχετίζονται με μετοχές.

Ποιος το οραματίστηκε;

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών του Γενικού Διευθυντηρίου της Κομισιόν, η οποία δημιούργησε τη MiFID, θα ολοκληρώσει φέτος την αναθεώρησή της. Θα εξετάσει πολλές πτυχές της οδηγίας -όχι μόνο τη διαφάνεια- και θα ακούσει συμβουλές που της δόθηκαν από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς CESR.

Η CESR δημοσίευσε έκθεση επί της διαφάνειας, στην οποία συνιστά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σκεφτεί να υιοθετήσει ένα υποχρεωτικό πλαίσιο κανόνων για τη διαφάνεια στη μετασυναλλακτική δραστηριότητα προκειμένου και για εταιρικά ομόλογα, για δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα και για αγορές πιστωτικών παραγώγων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν η ίδια η CESR που το 2007 είχε αντίθετη άποψη. Η μεταστροφή προέκυψε καθώς η CESR πίστεψε ότι οι δυνάμεις της αγοράς "απέτυχαν να κατακτήσουν ένα επίπεδο επαρκούς διαφάνειας" και ότι "τα μέρη της αγοράς δεν φαίνεται να είχαν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να φθάσουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα".

Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις;

Η CESR συνιστά οι κανόνες μετασυναλλακτικής διαφάνειας να καλύπτουν και τα ομόλογα. Έτσι, όλα τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα σε μια ρυθμισμένη αγορά ή σε μια πλατφόρμα πολυμερούς διαπραγμάτευσης. Η μετασυναλλακτική πληροφορία θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή του ομολόγου, του λόγου τιμής/απόδοση, του όγκου και του χρόνου εκτέλεσης. Παρόμοιοι κανόνες συνιστώνται για δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα και για πιστωτικά παράγωγα.

Τι προβλέπουν τα "ψιλά γράμματα";

Για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα, οι κανόνες είναι πιθανόν να επιτρέψουν καθυστερημένη δημοσίευση της πληροφορίας ή/και δημοσίευση χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένους όγκους αν η συναλλαγή είναι ανώτερη μιας συγκεκριμένης αξίας.

Τι λέει ο κλάδος;

Ο κ. Richard Britton, senior consultant στη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγορών, εκτιμά ότι αρκετά μέλη στη CESR "πιστεύουν ότι ένα ενισχυμένο και εναρμονισμένο ευρωπαϊκό σύστημα διαφάνειας θα πρέπει να έχει αρκετά από τα βασικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού συστήματος Trace". Το Trace είναι η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από τη ρυθμιστική Financial Industry Regulatory Authority προκειμένου να βοηθά τις χρηματιστηριακές να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της SEC για γνωστοποίηση των over the counter δευτερογενών συναλλαγών τους επί των εταιρικών ομολόγων.

"Οι εκτιμήσεις για την επίδραση του Trace στην αμερικανική αγορά εταιρικών ομολόγων παραμένει αμφιλεγόμενη", λέει ο κ. Britton. "Ευρύτερα, φαίνεται ότι οι retail επενδυτές ωφελήθηκαν καθώς τα spreads στις μικρότερες οντότητες περιορίστηκαν, ενώ οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι οι εκτελέσεις έχουν γίνει πιο αργές και λιγότερο προβλέψιμες, καθώς οι dealers δεσμεύουν λιγότερο κεφάλαιο για άμεσες εκτελέσεις".

Ο κ. Bertrand Huet Delaherse, διευθύνων σύμβουλος στην Association for Financial Markets Ευρώπης, συμφωνεί ότι η τυχόν επέκταση ισχύος του κανόνα μετασυναλλακτικής διαφάνειας της MiFID και σε περιπτώσεις μη μετοχικών αγορών θα βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνιών. Λέει ότι οι dealers που δραστηριοποιούνται σε μη μετοχικές αγορές υποστηρίζουν την πλήρη διαφάνεια, αν και με μία σημαντική αίρεση: οι ρυθμίσεις δεν θα αποτελούν αντιγραφή αυτών που ισχύουν για τις μετοχικές και βασικά τις retail αγορές, αλλά θα εξακολουθούν να δίνουν στους dealers κίνητρο ώστε να διοχετεύουν ρευστότητα στη θεσμική πελατειακή βάση.

Πόσο θα κοστίσει;

Όχι πολύ σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για παραπάνω ενημέρωση, αλλά το κόστος λόγω μειωμένης ρευστότητας μπορεί να είναι σημαντικό.

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές;

Ο κ. Jean-Paul Servais, επικεφαλής μιας εκ των ομάδων των ειδικών της CESR για τη MiFID, επισημαίνει: "Οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στις μη μετοχικές αγορές. Εκτίμησή μας είναι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη βελτίωση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, να υποστηρίξει τη ρευστότητα σε κανονικούς καιρούς και να συμβάλει στη μεγαλύτερη ακρίβεια των αποτιμήσεων".

Ο νόμος των απρόβλεπτων συνεπειών;

Οι κακώς σχεδιασμένοι κανόνες "είναι πιθανόν να μειώσουν τη βούληση των dealers για δέσμευση κεφαλαίου και κατ' επέκταση για παραγωγή ρευστότητας στην αγορά ομολόγων - κάτι το οποίο συνέβη με το Trace στην αμερικανική αγορά", λέει ο κ. Huet Delaherse.

Μπορούμε να κάνουμε χωρίς την αναθεώρηση;
Στην πραγματικότητα, όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v