Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το όπλο της Κομισιόν για την επόμενη κρίση

Η Κομισιόν θωρακίζεται έναντι της επόμενης(;) τραπεζικής κρίσης μέσω ενός ρυθμιστικού πλαισίου. Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες, πόσο απαραίτητοι είναι και ποιες αντιρρήσεις συγκεντρώνουν;

  • Michael Imeson
Το όπλο της Κομισιόν για την επόμενη κρίση
Την επόμενη φορά που θα ενσκήψει η οικονομική καταστροφή, η Κομισιόν θέλει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισής της. Ωστόσο, το πλαίσιο κανόνων που προτείνει είναι πολύ περίπλοκο. 

Τι είναι:

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη σχεδιάσει ένα πλαίσιο κανόνων διαχείρισης κρίσης στον τραπεζικό κλάδο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέχεια των τραπεζικών υπηρεσιών σε περίπτωση που κάποιο διασυνοριακό επείγον περιστατικό κάνει την εμφάνισή του.

Ενώ οι τράπεζες καλοδέχονται οτιδήποτε μπορεί να τις βγάλει από τη δύσκολη θέση σε μελλοντικές περίπλοκες καταστάσεις, έχουν επιφυλάξεις γι' αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση. Ανησυχούν για τις περιπλοκότητες και την ευπάθεια ενός τέτοιου πλέγματος ρυθμίσεων και αδυνατούν να οραματιστούν ένα λειτουργικό πλαίσιο κανόνων.

Ποιος το συνέλαβε:

Το Γενικό Διευθυντήριο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο και η περίοδος διαβούλευσης έχει ήδη ξεκινήσει και τελειώνει στις 20 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο πλαίσιο κανόνων θα συμπληρώσει τις ρυθμιστικές και εποπτικές μεταρρυθμίσεις των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν νωρίτερα αυτόν τον χρόνο. Αυτές περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις:

Το πλαίσιο κανόνων θα περιέχει τα ακόλουθα σημεία-κλειδιά:

* Έγκαιρες παρεμβάσεις από τους επιβλέποντες τις τράπεζες, οι οποίες σκοπεύουν στη διόρθωση των ανωμαλιών στον τραπεζικό κλάδο.

* Μέτρα επίλυσης που θα επιχειρήσουν να διασώσουν και να αναδιοργανώσουν πάσχουσες τράπεζες.

* Μέτρα χρεοκοπίας, μέσω των οποίων οι τράπεζες που βρέθηκαν με την... πλάτη στο πάτωμα θα καταστούν ξανά ετοιμοπόλεμες.

Τα ψιλά γράμματα

Το πλαίσιο κανόνων θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύψει κι άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα όπως οι επενδυτικές εταιρίες.

Τι λέει ο κλάδος:

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation http://www.fbe.be/Content/Default.asp ?) υποστηρίζει τις προτάσεις οι οποίες, όπως λέει, καταδεικνύουν "ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι δεσμευμένα να αναλάβουν το δύσκολο και ευαίσθητο θέμα της παρέμβασης, της διαχείρισης και της επίλυσης σε περιπτώσεις διασυνοριακών κρίσεων".

Αλλά η κ. Noemie Francheterre, τραπεζική επιβλέπουσα στην ομοσπονδία, επισημαίνει ότι η πολύπλοκη και ευαίσθητη φύση του θέματος εγείρει ανησυχίες. "Η Επιτροπή θα χρειαστεί να πάρει τον χρόνο της σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του πλαισίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι αποτελεσματικό", λέει η ίδια.

"Το περισσότερο ευαίσθητο θέμα είναι πώς [το πλαίσιο] θα χειριστεί τους διαφορετικούς σε κάθε χώρα νόμους για τις πτωχεύσεις. Θα ήταν επικίνδυνο -στην πραγματικότητα θα ήταν σχεδόν θανάσιμο- να επιχειρηθεί η εναρμόνιση αυτών των νόμων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ανοίξει κανείς τις πόρτες των διατάξεων περί χρεοκοπίας σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές περισσότερες πόρτες. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι θα πετύχει την εναρμόνιση των εθνικών νόμων για τις πτωχεύσεις. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να καθυστερήσει η πρόοδος του πλαισίου κανόνων για τη διαχείριση κρίσεων. Το EBF δεν βρήκε ακόμη κάποια μαγική λύση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση", καταλήγει η κ. Francheterre.

Πόσο θα κοστίσει: 

...Και ποιος θα πληρώσει; Το έγγραφο συχνών ερωταπαντήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν δίνει εκτίμηση κόστους, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα προτιμούσε να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας και όχι οι φορολογούμενοι τον λογαριασμό, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει "την εξαγορά του συνόλου ή μέρους μιας χρεοκοπημένης τράπεζας από ένα άλλο ίδρυμα". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ωστόσο ότι "η χρήση δημοσίων κεφαλαίων είναι πιθανότατα αναπόφευκτη" και απαιτείται ξεκαθάρισμα για το πώς τα κόστη της διαχείρισης διεθνών τραπεζικών καταστροφών θα μοιραστούν ανάμεσα στα επηρεαζόμενα κράτη-μέλη.

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές:

Ο κ. Elemer Tertak, επικεφαλής χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας τον προηγούμενο μήνα στο The Banker είχε πει: "Ενώ οι εποπτικές ρυθμιστικές αρχές είναι διεθνώς σχεδόν εναρμονισμένες, τα πράγματα δεν είναι έτσι για τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση κρίσης. Ο σκοπός είναι τώρα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων που σε δύσκολους καιρούς θα βοηθά να προστατευθούν αμερόληπτα τα συμφέροντα όλων των μετόχων μιας διασυνοριακής τράπεζας".

Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συντονίσει τις δράσεις της με τις ιδέες που ελήφθησαν σε υψηλό επίπεδο από το Συμβούλιο του Συμφώνου Σταθερότητας και την Επιτροπή της Βασιλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί βαδίζουσα σε λάθος μονοπάτι.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό;

Ναι... αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να ζούμε επικίνδυνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v