Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Nein" από γερμανικές τράπεζες στους ρυθμιστές

Οι γερμανικές τράπεζες είναι ο επόμενος κρίκος της χρηματοοικονομικής αλυσίδας που αντιδρά στις ρυθμιστικές τάσεις για αύξηση των απαιτήσεων της κεφαλαιακής επάρκειας. Πως θα επηρεαστούν τα κέρδη.

  • Michael Imeson
Nein από γερμανικές τράπεζες στους ρυθμιστές
Οι ανά τον κόσμο ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν την εισαγωγή αυστηρότερων κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά αυτό δεν αρέσει στις γερμανικές τράπεζες.

Περί τίνος πρόκειται;

Οι τραπεζίτες στη Γερμανία αντιτίθενται άγρια στα σχέδια των ηγετών του G20 και των ανά τον κόσμο εποπτικών αρχών για «σφίξιμο» των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Οι τράπεζες φοβούνται ότι τα ισχυρά διεθνή στάνταρτς που τις αναγκάζουν να διακρατούν περισσότερο και υψηλότερης ποιότητας κεφάλαιο θα μειώσουν τη δυνατότητά τους να δανείζουν και άρα θα ζημιώσουν τη γερμανική οικονομία.

Ποιος το ονειρεύτηκε;

Οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις είναι οι ηγέτες του G20, το Financial Stability Board και η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική επίβλεψη. Τον Σεπτέμβριο, οι G20 κατέληξαν σε συμφωνία επί επτά σημείων κλειδιών, ένα εκ των οποίων ήταν «να προωθηθούν νέοι ρυθμιστικοί κανόνες στις χρηματοοικονομικές αγορές». Αυτοί θα περιλαμβάνουν «ρυθμίσεις για τη βελτίωση τόσο της ποιότητας και της ποσότητας του τραπεζικού κεφαλαίου και θα αποθαρρύνουν την υπερβάλλουσα μόχλευση». Είναι οι κανόνες που αναπτύσσονται από την Επιτροπή της Βασιλείας με υποχρέωση εφαρμογής έως τα τέλη του 2012.

Ποιες είναι οι κύριες προβλέψεις;

Η επιτροπή της Βασιλείας δημοσίευσε τους προτεινόμενους κανόνες. Ένας εξ αυτών σκοπεύει στην αύξηση της ποιότητας, της συνέπειας και της διαφάνειας στην κεφαλαιακή βάση Tier I, η κυρίαρχη φόρμα της οποίας «θα πρέπει να είναι οι κοινές μετοχές και τα διατηρήσιμα κέρδη».

Ένα δεύτερο μέτρο θα εισάγει σαν ενισχυτικό μέτρο μια αναλογία μόχλευσης, εντός του πλαισίου που σχετίζεται με τον κίνδυνο όπως περιγράφεται στη Βασιλεία ΙΙ». Όταν δανείζουν οι τράπεζες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν αυτή την αναλογία η οποία θα μετράται ως κεφάλαιο Tier I χωρισμένο από στοιχεία ενεργητικού. Έτσι, 100 εκατομμύρια. λίρες (ή 158,2 εκατ .δολ.) κεφαλαίου χωρισμένου από στοιχεία ενεργητικού ύψους 2 εκατ. Λιρών, θα έδιναν αναλογία 1: 20 (ή 5%). Η μεγαλύτερη επιτρεπτή αναλογία αναμένεται να είναι περίπου στο 25% για τράπεζες που έχουν αξιολόγηση AAA και χαμηλότερη για άλλες.

Ένα τρίτο βήμα θα είναι η εισαγωγή ενός πλαισίου για αρνητικά συσχετισμένα κεφαλαιακά φίλτρα υπεράνω των ελάχιστων αξιώσεων, τα οποία θα περιλαμβάνουν μέτρα συντήρησης κεφαλαίου όπως είναι οι περιορισμοί στις διανομές κεφαλαίου.

Η Zentraler Kreditausschuss (ZKA) η κοινή επιτροπή των πέντε κεντρικών οργανισμών του γερμανικού τραπεζικού κλάδου είναι απογοητευμένη. Τον Σεπτέμβριο έγραψε στον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών Peer Steinbruck παροτρύνοντάς τον να επηρεάσει τους G20 κατά της υιοθέτησης των προτεινόμενων μέτρων.

Υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα εισαχθούν και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες έως το τέλος του 2010.

Τι λέει ο κλάδος;

Η ZKA έχει τρία παράπονα: Ένας αυστηρότερος ορισμός του κεφαλαίου Tier I θα ήταν πολύ περιοριστικός και «θα είχε δραματικές συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες». Ακόμη, πολύ λίγα ιδρύματα θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με έναν διπλασιασμό των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ μια αναλογία στις μοχλεύσεις- δεδομένου του περιορισμένου sensitivity risk- «θα αποτελούσε πρόκληση για τον τρόπο που επιχειρεί η Βασιλεία ΙΙ να προσεγγίσει τον κίνδυνο». Η ZKA κατηγορεί την Επιτροπή της Βασιλείας ότι επηρεάζεται υπερβολικά από τις αγγλοσαξονικές χώρες επισημαίνοντας ότι «οι αγγλοσαξωνικές επιχειρηματικές δομές και μέθοδοι χρηματοδότησης εμφανίζουν σημαντικές διαφορές από αυτές στην ηπειρωτική Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία».

Πόσο θα κοστίσει;

Με έναν αυστηρότερο ορισμό του κεφαλαίου Tier I, κάθε μονάδα κεφαλαίου που δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη, θα μειώσει το πεδίο δανεισμού της τράπεζας κατά τουλάχιστον 12,5 φορές επί το ποσό της μονάδας εκείνης, και άρα θα λειτουργήσει αρνητικά για τα έσοδα και τα κέρδη.

Τι λένε οι ρυθμιστές της αγοράς;

Οι G 20, η FSB και η Επιτροπή της Βασιλείας σκοπεύουν να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες. Ο Nout Welling, Πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλείας προβλέπει ότι «θα καταλήξουν με το πέρασμα του χρόνου σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και απαιτήσεις ρευστότητας, καθώς και σε απαιτήσεις για λιγότερη μόχλευση στο τραπεζικό σύστημα, για λιγότερη συσχέτιση [με την ευρύτερη οικονομική κατάσταση] και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου σε περιπτώσεις πίεσης.

Οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα περιορίσουν την δυνατότητα των γερμανικών τραπεζών να δανείζουν- κάτι το οποίο θα προκαλέσει ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές;

Ναι. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν οι τράπεζες να διατηρήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία σε απόλυτα χαμηλά επίπεδα είναι «να μην αντιμετωπίζουν περιορισμούς από τους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια στη δυνατότητά τους να δανείσουν», λέει η ZKA. «Συνεπώς, οι υπό συζήτηση προτάσεις είναι περισσότερο από αντιπαραγωγικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v