Oι τεχνικές συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος δεν ξεκίνησαν πρόσφατα.
Πάνε αρκετά πίσω.
Η Ελλάδα είχε υποβάλει μια λίστα με προτάσεις στα μέσα του 2014, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που είχαν διαρρεύσει σε μερίδα του Τύπου.
Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν να «κλειδώσουν» τα επιτόκια στα δάνεια του EFSF στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με μετατροπή τους σε σταθερά από κυμαινόμενα.
Στις συζητήσεις που είχαν γίνει πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου, ο ESM πρότεινε να μπει μια οροφή στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές πηγές. Μια πρόταση ήταν να μπει το ταβάνι στο επίπεδο του 2%, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Τα επιτόκια ήταν ο ένας από τους τρεις πυλώνες στην πρόταση που επεξεργαζόταν ο ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αρκετό διάστημα πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Στις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων που είχαν γίνει για την υλοποίηση της πρότασης για σταθερά επιτόκια, δύο σενάρια «έπαιζαν».
Πρώτον, ο ESM θα έβγαινε στις αγορές για να πάρει μακροπρόθεσμο δάνειο με σταθερό επιτόκιο που θα «περνούσε» στην Ελλάδα.
Δεύτερον, ο ESM θα έδινε την εγγύησή του στην Ελλάδα για να βγει εκείνη στις αγορές και να κάνει hedging (αντιστάθμιση επιτοκιακού κινδύνου).
Η πρόταση παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά συνάντησε την έντονη αντίδραση του κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο...