One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2016

Το ΔΝΤ αξίζει τον έπαινο και η ΕΕ την κριτική

Το ΔΝΤ έχει γίνει το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τον ίδιο τρόπο που ήταν για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ομως, κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα. Σε μια ανάρτησή το γνωστό ινστιτούτο Bruegel είχε επισημάνει κάτι σωστό πριν λίγο καιρό. Το ΔΝΤ είχε το θάρρος να μάθει από τα λάθη του και να το παραδεχθεί και γι' αυτό θα πρέπει να επαινεθεί.

Το 2010, το ΔΝΤ αποδέχτηκε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 6% του ΑΕΠ και συμφώνησε να μην αναδιαρθρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το 2012, το ΔΝΤ συμφώνησε ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μπει στο 4,5% του ΑΕΠ.

Ομως, οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι απαιτούν περισσότερα μέτρα λιτότητας, τονίζουν οι οικονομολόγοι του Bruegel, που φέρνουν ύφεση, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο και την αβεβαιότητα.

Προς τιμήν του, το ΔΝΤ έμαθε από τα λάθη του και θέλει να μπει ο πήχης στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ και να υπάρξει γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ομως, οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν και στέκονται επικριτικά απέναντί του, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση. Eρώτημα: Μήπως αντί να επικρίνουμε το ΔΝΤ, θα έπρεπε να επικρίνουμε την ΕΕ επειδή δεν μαθαίνει από τα λάθη της;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v