Είναι λίγο-πολύ γνωστό στους κύκλους της ΕΕ, ότι η αποπομπή Νταβούτογλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ίσως σ' εκείνο της 24ης Μαΐου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η εντύπωση ότι η τύχη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κινεί πλέον μόνος του τα νήματα, είναι διάχυτη στις Βρυξέλλες κι αλλού.
«Κλειδί» αποτελεί η μετάβαση των Τούρκων πολιτών σε χώρες της ΕΕ χωρίς θεωρήσεις βίζας και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου με βάση τη συμφωνία.
Κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή, αφού η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να ικανοποιήσει κάποια από τα εναπομείναντα κριτήρια εκ συνόλου 72.
Όμως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν άφησε ένα παράθυρο για παράταση του όρου για την απελευθέρωση της βίζας ως τον Οκτώβριο. Γιατί; Η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να εκδώσει «βιομετρικά» διαβατήρια στους πολίτες της, όπως ζητά πλέον η ΕΕ, και χρειάζεται περισσότερο χρόνο λένε οι γνωρίζοντες.
Όμως, το ερώτημα παραμένει. Τι θα γίνει αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταρρεύσει;
Το Politico αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό, επικαλούμενο γερμανικά δημοσιεύματα, στο Plan B της Γερμανίας που προβλέπει την εγκατάσταση στα ελληνικά νησιά όσων μεταναστών και προσφύγων έρχονται από τις τουρκικές ακτές.
Ακούγοντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα τον Αγγελο Συρίγο, επίκουρο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μάθαμε ότι το Plan B είναι κατά κάποιο τρόπο ενσωματωμένο ήδη στην υπάρχουσα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Κι αυτό γιατί η συμφωνία, που οι περισσότεροι από μας αγνοούμε, μεταχειρίζεται την Ελλάδα και την Τουρκία ως ενιαίο χώρο.
Με άλλα λόγια, το Plan B δεν είναι κάτι μυστικό και αν χαλάσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ίσως το δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη.