One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2014

Μια κακή ελληνική συνήθεια δυσαρεστεί την τρόικα

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την φράση η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επομένως είναι καιρός να κάνουν κι οι δανειστές το ίδιο. Φυσικά, η φράση «εκπλήρωση υποχρεώσεων» μπορεί να τύχει διαφορετικής ερμηνείας από διαφορετικούς ανθρώπους.

Παραδείγματος χάρη, η ψήφιση των «μνημονιακών» νομοσχεδίων από την Βουλή μπορεί να ερμηνευθεί ως εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας από κάποιους.

Όμως, στη πράξη έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Τουλάχιστον μερικές φορές. Στην Ελλάδα δεν αρκεί να ψηφισθεί ένας νόμος για να εφαρμοσθεί.

Τρανή απόδειξη είναι η επιλογή των προσώπων σε κορυφαίες θέσεις σημαντικών δημόσιων οργανισμών. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη πρόσφατα. 

Οπως πληροφορηθήκαμε από υψηλόβαθμο στέλεχος οργανισμού, η επιλογή θα έπρεπε να γίνει με την τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας μέσω εταιρείας «κυνηγού κεφαλών», όπως αποκαλείται. Όμως, κατέληξε να γίνει με την συνήθη ελληνική πρακτική. Τον διορισμό μέσω πολιτικής παρέμβασης.

Όταν λοιπόν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επισκέφθηκε τον οργανισμό για να τσεκάρει τι έχει εφαρμοσθεί διαπίστωσε ότι η διαδικασία δεν είχε τηρηθεί. Ο υπάλληλος της τρόικα δεν τσέκαρε λοιπόν το κουτάκι που ήταν δίπλα από το προαπαιτούμενο στη σχετική λίστα.

Πως αντέδρασαν οι έλληνες ιθύνοντες στην επισήμανση; Μάλλον γελώντας και λέγοντας «έτσι γίνεται, τι να κάνουμε. Μην το τικάρεις (το κουτάκι)», αν κρίνουμε από τα συμφραζόμενα.

Μπορεί λοιπόν οι δανειστές να υπερβάλλουν εαυτούς μερικές φορές, όμως κι εμείς δεν δείχνουμε διάθεση να εγκαταλείψουμε κάποιες παλιές, κακές συνήθειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v