Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχασε πόντους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα της εξόδου από το μνημόνιο. Kι αυτό γιατί διέψευσε τις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραίτηση από τις επόμενες δόσεις και αποπομπή του ΔΝΤ και ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ακόμη και αν το πολιτικό ρίσκο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης των αγορών, αυτό όφειλε να είναι γνωστό.
Βρίσκεται λοιπόν εγκλωβισμένη μεταξύ της τρόικας από την μια πλευρά και των προσδοκιών που η ίδια καλλιέργησε από την άλλη και προσπαθεί να απεμπλακεί αρχής γενομένης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Όμως, αρκετοί στην αγορά ζητάνε να μάθουν ποιος ή ποιοι φταίνε για τον όλο χειρισμό. «Δεν πρόκειται για ένα απλό λάθος. Πρόκειται για στρατηγικό λάθος και όταν γίνονται τέτοια λάθη καταμερίζονται ευθύνες,» τόνισε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι φέρουν την ευθύνη.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ως υπουργός οικονομικών, είχε τον ευήκοο ου και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον κ. Χαρδούβελη στον ίδιο βαθμό.
Επομένως, ένα άτομο που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά δεν ήταν εκεί. Όπως δεν ήταν εκεί την επίμαχη περίοδο ο νυν υποδιοικητής τη ΤτE Γιάννης Μουρμούρας και πρώην οικονομικός σύμβουλός του πρωθυπουργού.
Μπορεί να μην συμμετείχε στις συνομιλίες με την τρόικα, όμως ο κ. Μουρμούρας έγγραφε εμπιστευτικές εκθέσεις για τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα με παραλήπτη τον πρωθυπουργό.
Όμως, οι κ.κ. Στουρνάρας και Μουρμούρας βρίσκονται πλέον στην ΤτE και η κυβέρνηση έχει κι άλλα δύσκολα τεστ μπροστά της. Ισως λοιπόν χρειάζεται να ξανακοιτάξει το θέμα της χάραξης στρατηγικής γιατί αφενός ξεπερνά την ίδια και αφετέρου αφορά την χώρα.