H παρέμβαση του κινέζου πρωθυπουργού προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2012 θεωρήθηκε καθοριστική από ξένους παρατηρητές.
Η Κίνα έχει οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα και έχει λόγους να ενδιαφέρεται. Η Γερμανία στηρίζεται πολύ στις εξαγωγές της για να αναπτυχθεί και είναι επόμενο να δίνει βαρύτητα στη Κίνα που είναι μεγάλη αγορά.
Επομένως, η ανταπόκριση της κ. Μέρκελ στην κινεζική έκκληση και σε άλλες για να μην «σπρωχθεί» η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης εκείνη την περίοδο δεν εκπλήσσει.
Αυτός είναι ο λόγος που κάνει μερικούς να πιστεύουν ότι ο κινεζικός παράγοντας θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη σημερινή συγκυρία. Για την ακρίβεια στην εξεύρεση πολιτικής λύσης που φαίνεται να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές και κυρίως την Γερμανία.
Η συμβολή της κ. Μέρκελ θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Όμως, στη διεθνή διπλωματία υπάρχει δούναι και λαβείν.
Ο ΟΛΠ, τον έλεγχο του οποίου επιθυμούν οι κινέζοι, θα μπορούσε να είναι η ελληνική προσφορά στους κινέζους για μια νέα παρέμβαση.
Γι’ αυτό τον λόγο η χθεσινή επεισοδιακή έγκριση του φιλικού διακανονισμού με την ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρικής του κινεζικού ομίλου Cosco, από την γενική συνέλευση του ΟΛΠ είναι σημαντική. Ο φιλικός διακανονισμός ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η επένδυση των 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του προβλήτα ΙΙΙ στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Όμως, το κυριότερο είναι άλλο.
Γίνεται ένα ακόμη βήμα για να περάσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ στη Cosco.