Το θέμα ευρώ ή δραχμή δεν είναι πλέον στο προσκήνιο όπως ήταν το 2012.
Συνεχίζει, όμως, να σαγηνεύει αρκετούς, όπως απέδειξε η χθεσινή εκδήλωση του Institute of Diplomacy του ACG (Deree) που είχε τίτλο «Ωφελεί την Ελλάδα το ευρώ;».
Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας.
Ο κ. Μπήτρος ανήκει ιδεολογικά στη φιλελεύθερη Δεξιά, ενώ ο κ. Λαπαβίτσας στη σοσιαλιστική Αριστερά όπως ανέγραφε η σχετική πρόσκληση. Όπως μπορεί να φαντασθεί ο καθένας μας, ο κ. Λαπαβίτσας υπεραμύνθηκε της μετάβασης της Ελλάδας στη δραχμή για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να επιτευχθούν υψηλότεροι, βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Το τελευταίο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν έχει ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ευκολότερο να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις υπό καθεστώς δραχμής γιατί θα υπήρχε χρηματοδότηση όπως μας μεταφέρθηκε. Ο κ. Λαπαβίτσας πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει σ'αυτό το σημείο αν υπήρχε η δραχμή γιατί δεν θα μπορούσε να δανεισθεί μεγάλα ποσά τόσο φθηνά, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.
Από τη σκοπιά του, ο κ. Μπήτρος υποστήριξε ότι ως οικονομολόγος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Όμως, ως Έλληνας πολίτης επιθυμούσε να μπει στην ευρωζώνη, γιατί πίστευε ότι θα ευνοούσε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναμφισβήτητα, το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλοκο γιατί η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη μπορεί να την οδηγήσει και εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων νομικών κύκλων του εξωτερικού. Επίσης, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Είναι επίσης γεωπολιτικό.
Πάντως, τέτοιες συζητήσεις για καυτά ζητήματα όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ είναι διαφωτιστικές.
Επειδή οι θέσεις του κ. Λαπαβίτσα είναι λίγο-πολύ γνωστές, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε επίσης τις αντίστοιχες εκείνων που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αν και ανήκουν στον λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο (λιμπεραλιστές αν δεν κάνω λάθος).
Βλέπετε θιασώτες της δραχμής, έστω και λίγοι, υπάρχουν κι εκεί.