Αρκετές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής πόνταραν πολλά στα κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξή τους τα προηγούμενα χρόνια.
Το ΣΕΣ ή νέο ΕΣΠΑ, όμως, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, προβλέπει κονδύλια μόλις 380 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 έναντι 3 δισ. ευρώ περίπου (από όλες τις κοινοτικές πηγές) για το διάστημα 2007-2013 όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου.
Όμως το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο γιατί όλα δείχνουν ότι αρκετά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έδωσε παράταση δύο ετών για την ολοκλήρωση παλαιότερων έργων ώστε να μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια που είχαν δεσμευθεί για τη χρηματοδότησή τους. Η παράταση λήγει ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 2015, αφού η παραλαβή των έργων θα γίνει τους δύο τελευταίους μήνες της επόμενης χρονιάς.
Αν λοιπόν τα έργα που τρέχουν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως μέχρι τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς δύο εναλλακτικές υπάρχουν: είτε τα κοινοτικά κονδύλια γι' αυτά τα έργα αποδεσμεύονται και οι πληρωμές βαρύνουν εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, είτε δίνεται έγκριση να μεταφερθούν αυτά τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ.
Όμως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους πληρωμές.
Επομένως, η μεταφορά στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι άμεση προτεραιότητα των ελληνικών αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα κομμάτι από την πίτα των 380 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ θα απορροφηθεί, περιορίζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων.
Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τον πολύπαθο κλάδο της πληροφορικής στη χώρα μας.