Είναι ίσως οξύμωρο, αλλά ο θερμότερος υποστηρικτής της πρότασης της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ έναντι 3% που εντέλλει το μνημόνιο είναι αυτός που η κυβέρνηση θέλει να διώξει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι μικρότερου μεγέθους και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις συζητήσεις της τρόικας με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ του ελληνικού επιχειρήματος ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλοί και θα έπρεπε να χαμηλώσουν.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν δεν είχαν τοποθετηθεί επ' αυτού, σε αντίθεση με τον κοινοτικό αξιωματούχο στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα που τάχθηκε εναντίον της εικαζόμενης μείωσης του στόχου στο 2,3% του ΑΕΠ.
Όμως, η διαφοροποίηση του ΔΝΤ από την Ε.Ε. σ' αυτό το θέμα συνδεόταν στο παρελθόν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για να καταστεί φερέγγυο. Κάτι που οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι δεν συζητάνε για τους γνωστούς λόγους.
Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία εικόνα που έχουμε από το ΔΝΤ, τα στελέχη του είναι διατεθειμένα να συζητήσουν τον χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ε.Ε., που έχει βάλει τα περισσότερα λεφτά...