Όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης ερωτάτο το καλοκαίρι για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος από την τρόικα, εξέφραζε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωνόταν επιτυχώς χωρίς εμπόδια νωρίς το φθινόπωρο.
Όμως, κάποιοι «βετεράνοι» των διαπραγματεύσεων, που μάθαιναν τι είχε δηλώσει ή τον άκουγαν να τους λέει τα ίδια, είχαν διαφορετική άποψη. Για την ακρίβεια, εξέφραζαν την απορία πώς θα επιτυγχάνετο κάτι τέτοιο με βάση την εμπειρία τους, αν και εύχονταν ο υπουργός να έχει δίκιο.
Με τους επικεφαλής της τρόικας να καταφθάνουν στην Αθήνα, τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Η απροθυμία της κυβέρνησης να περάσει μεταρρυθμίσεις που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος από τη Βουλή έχει παίξει ρόλο αφού φαινόταν μέχρι πρότινος να παίζει κατενάτσιο, μην «κατεβάζοντας» προτάσεις στην τρόικα.
Προφανώς, ελπίζοντας σε κάποιου είδους πολιτική διαπραγμάτευση για τη μετάθεση κάποιων επώδυνων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, π.χ. την αναλογιστική μελέτη για τα ταμεία, η ελληνική πλευρά δεν την έχει παρουσιάσει ακόμη, μαθαίνουμε ότι ισχυρίζονται οι δανειστές. Επιπλέον, έχουμε την αλλαγή φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ θεωρητικά ευνοεί τα ελληνικά σχέδια. Όμως, η Επιτροπή χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ενημερωθεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πιθανόν να πάρει περισσότερο χρόνο απ' ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Πόσο; Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο Δεκέμβριος είναι ένας καλός μήνας, αλλά ίσως ούτε αυτός να είναι αρκετός.