Η μάχη στο εσωτερικό για τη μείωση της τιμής του γάλακτος καλά κρατεί αφού το μπαστάρδεμα της μεταρρύθμισης διέψευσε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών.
Γνωρίζοντας ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση αν αποδειχθεί ότι οι τιμές δεν υποχώρησαν, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ξεκίνησε επαφές με τους εμπλεκόμενους.
Όμως, δεν φαίνεται να βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από τους συνομιλητές του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο πειστική απέναντι στη τρόικα αν επιστράτευε ένα άλλο επιχείρημα.
Όσοι ασχολούνται με το θέμα θα παρατηρήσουν ότι οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος έχουν ανέβει κατακόρυφα στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ε.Ε. τα τελευταία τρίμηνα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Κίνα απορροφά μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει επίσης συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές παραγωγού γάλατος στην Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, η μείωση της τιμής παραγωγού κατά 2 περίπου λεπτά το λίτρο που παρατηρήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου έφερε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους στην 7η-8η θέση της γενικής κατάταξης των 28 της Ε.Ε. από την 1η θέση με την υψηλότερη τιμή πριν από τη μεταρρύθμιση.
Έτσι, κουτσά-στραβά, η Ελλάδα έκλεισε κάπως τη διαφορά που τη χώριζε στην τιμή του γάλακτος από άλλες χώρες, βελτιώνοντας τη θέση της στη γενική κατάταξη.
Όσον αφορά την τιμή του φρέσκου γάλακτος, αυτή είχε υποχωρήσει πριν από τον νόμο για το γάλα, αλλά ανέβηκε αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης, για να υποχωρήσει λίγο μετά.
Η τιμή βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.