Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς είναι ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ε.Ε. για την ίδια θέση.
Ο κ. Βέρχοφσταντ είναι ο υποψήφιος των φιλελεύθερων για τη θέση, εκτοπίζοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.
Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να ακούσουν κάποιο πιο γνωστό όνομα να διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από αυτά που έχουν ακουστεί, σίγουρα ξεχωρίζει εκείνο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην προέδρου του Eurogroup, και του Έντμα Κένι, πρωθυπουργού της Ιρλανδίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πορτογάλος Μ. Μπαρόζο είχε διαδεχθεί τον Ιταλό Μ. Πρόντι και αυτό κάνει πολλούς να υποθέτουν ότι ο νέος πρόεδρος θα προέρχεται από βόρεια χώρα, όχι όμως τη Γερμανία.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα κάνει την επιλογή του τον Μάρτιο και μερικοί έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάζουν προς τη μεριά της Κριστίν Λαγκάρντ.
Της Γαλλίδας επικεφαλή του ΔΝΤ, που εκτιμάται ότι έχει τα προσόντα για να φέρει εις πέρας τη δουλειά.
Φυσικά, αυτό προϋποθέτει παραίτησή της από τη θέση που κατέχει στο ΔΝΤ μετά από τρία χρόνια θητείας.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι θεωρούν ότι η μετακίνηση θα ωφελούσε την κ. Λαγκάρντ γιατί θα ενίσχυε το προφίλ της σε περίπτωση που διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία στο μέλλον πιο πολύ από μια θέση στην Ουάσιγκτον.