Κατά τη διάρκεια της περσινής οικονομικής κρίσης στη Μεγαλόνησο, που κατέληξε σε πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, και το bail in των καταθέσεων, πολλοί θεωρούσαν ότι η κυπριακή οικονομία θα υπόκειτο σε μεγάλες απώλειες.
Ανάμεσα στους τελευταίους ήμασταν κι εμείς. Θεωρούσαμε ότι ο χρηματοοικονομικός και οι συνδεόμενοι κλάδοι θα υπέφεραν καθώς πολλοί ξένοι θα έπαιρναν τα λεφτά τους για αλλού. Οι προβλέψεις υποστήριζαν πως η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα πλησίαζε σε διψήφιο νούμερο το 2013 και θα συνεχιζόταν αμείωτη το 2014.
Εκείνη την περίοδο, Κύπριος δικηγόρος που ζει και εργάζεται επί δεκαετίες στην Ελλάδα είχε διαφοροποιηθεί, κάνοντας δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, οι Κύπριοι προσαρμόζονται εύκολα στις νέες συνθήκες και είναι δραστήριοι, υπενθυμίζοντας τι συνέβη μετά την καταστροφή του 1974.
Δεύτερον, οι Κύπριοι έχουν υψηλές καταθέσεις. Στην Ελλάδα, οι 100 χιλ. ευρώ ίσως είναι μεγάλο ποσό, στην Κύπρο δεν είναι, μας είχε είπε.
Τα ξαναθυμηθήκαμε γιατί διαβάσαμε χθες ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκτίμησε ότι η οικονομία του νησιού συρρικνώθηκε 5,5% το 2013, δηλαδή λιγότερο από 7,7% που προέβλεπε η εκεί τρόικα.
Αναμφισβήτητα, η οικονομία του νησιού έχει ακόμη πολλά εμπόδια μπροστά της, με προεξάρχοντα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Όμως, ακόμη κι αν η ύφεση αποδειχθεί λίγο μεγαλύτερη, π.χ. της τάξης του 6%, δείχνει ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για σωρευτικές απώλειες μικρότερες του 10% τη διετία 2013-2014, δικαιώνοντας τους πιο αισιόδοξους.
Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα φαίνεται ότι διαψεύδονται, αφού οι γεωτρήσεις έδειξαν ότι είναι μικρότερα των αρχικών εκτιμήσεων.
Φαινομενικά δεν είναι καλό νέο. Όμως, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο γιατί η χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Μεγαλονήσου θα βασισθεί σε ρεαλιστικά δεδομένα.
Έτσι όπως πάει δεν αποκλείεται η Κύπρος να βγει από το μνημόνιο και την ύφεση και η Ελλάδα να μην τα έχει ακόμη καταφέρει.