Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι όποιες αποφάσεις για τη μερική, έστω, ιδιωτικοποίηση των τραπεζών δεν περνούν μόνο μέσα από την τεχνοκρατική κρησάρα.
Περνούν μέσα και από την πολιτική κρησάρα.
Αυτό συμβαίνει στην παρούσα φάση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε χθες την προσαρμογή, λέγε καθυστέρηση, του χρονοδιαγράμματος για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ληφθούν υπόψη το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και οι μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου.
Μετά από αυτό, εκτιμάται ότι η ΑΜΚ της Eurobank μετατίθεται για τον Απρίλιο.
Όμως, σημειώνουν ορισμένοι, η χώρα θα έχει διπλές εκλογές τον Μάιο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της αυτήν την παράμετρο. Πολύ περισσότερο όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σηκώσει ψηλά το θέμα των τραπεζών με τον κ. Τσίπρα να καταθέτει επερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό για τα τραπεζικά σκάνδαλα με αφορμή το Τ.Τ.
Όλοι αναγνωρίζουν τα θετικά αποτελέσματα από την εισροή 2 δισ. ευρώ στη Eurobank για την τράπεζα. Μια τέτοια κίνηση θα έχει ουσιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την αγορά.
Ωστόσο προειδοποιούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανόν να βάλουν εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια. Επικαλούνται τις δυσκολίες που θα έχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο... παρά πέντε των εκλογών, με την αντιπολίτευση να έχει σηκώσει τους τόνους.
Αν αυτή η οπτική επικρατήσει, όμως, η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας μετατίθεται για μετά τις εκλογές.
Ένα σενάριο που μπορεί να έχει σημαντικό κόστος στην προσπάθεια ανάκαμψης...