Kατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους της που διακατέχουν ευρωπαϊκά κράτη.Όπως τόνισε, το Σύνταγμα αρκετών κρατών της ευρωζώνης απαγορεύει κάτι τέτοιο, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να βαρέσει κανόνι, επιβάλλοντας το «κούρεμα» για να το επιτύχει.
Όμως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την έξοδο από την ευρωζώνη, που καμία μεγάλη πολιτική δύναμη στη χώρα δεν επιθυμεί, συμπλήρωσε.
Επειδή δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη με βάση τη Συνθήκη, ο άλλος τρόπος για να εκδιωχθεί μια χώρα που δεν θέλει να φύγει είναι να κλείσει τις στρόφιγγες η ΕΚΤ προς τις τράπεζές της.
Έτσι θα στραγγαλισθεί η οικονομία και η όποια ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να ρίξει λευκή πετσέτα, ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Αναμφισβήτητα, το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους θα ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα.
Όμως, ο κ. Στουρνάρας μας υπενθύμισε χθες ότι δεν είναι απλώς δική μας υπόθεση, κάτι που συχνά ξεχνάμε.
Για την ακρίβεια, εναπόκειται στους πιστωτές να δεχθούν κάτι τέτοιο.
Κι αν οι εσωτερικές αντιδράσεις σε αυτές τις χώρες είναι λογικό να είναι έντονες, αλλά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, τα συνταγματικά κωλύματα είναι προφανώς τεράστια.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τι συμβαίνει με τη μείωση του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Paris Club.
Το Paris Club απαρτίζουν οι εκπρόσωποι 19 χωρών ανάμεσα στις οποίες συναντά κανείς τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και άλλες.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς αυτές οι χώρες έχουν ξεπεράσει τον συνταγματικό σκόπελο της διαγραφής χρέους χωρών προς το Ιράκ κ.α. στο παρελθόν.