Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2018, η Ελληνική Δημοκρατία προσκάλεσε τους κατόχους των 20 σειρών ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, που είχαν εκδοθεί στo πλαίσιo της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) να τα ανταλλάξουν με πέντε νέες εκδόσεις ομολόγων που λήγουν το 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042, θα είχαν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων ανταποκρίθηκε αλλά κάποιοι άλλοι κάτοχοι παλιών ομολόγων, εκτιμώμενης αξίας 3-4 δισ. ευρώ, δεν ανταποκρίθηκαν.

Ανάμεσά τους η Τράπεζα της Ελλάδος, που ήταν κάτοχος ομολόγων αξίας 1,8 δισ. ευρώ περίπου, γιατί θεωρούσε πως η ανταλλαγή (swap) ενέπιπτε στην κατηγορία της νομισματικής χρηματοδότησης.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που κάνουν αγορές με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, μόνο και μόνο για να κερδίσουν στη φορολοταρία. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της φορολοταρίας, 1.000 άτομα κάθε μήνα κερδίζουν 1.000 ευρώ που είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Κάθε ΑΦΜ φυσικού προσώπου μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει.

Στον Τύπο υπάρχουν τελευταία δημοσιεύματα που θέλουν τις ελληνικές αρχές να σκέφτονται να ενισχύσουν τη φορολοταρία, αυξάνοντας τον αριθμό των νικητών και ίσως τα έπαθλα. Αν όμως οι θεσμοί και οι αρχές επιθυμούν να κάνουν τη φορολοταρία πιο αποτελεσματική, ίσως θα έπρεπε να σκεφθούν διαφορετικά. Πιο "out of the box", που θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες.

'Ενα από τα θέματα για τα οποία υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών αφορούσε τα έσοδα που η κυβέρνηση εκτιμούσε πως θα λάμβανε από τις τράπεζες για την κρατική εγγύηση στο πλαίσιο του συστημικού σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια (APS) με το κωδικό όνομα «Ηρακλής». Κι αυτό γιατί το ποσό συνυπολογιζόταν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020.

Υπενθυμίζεται πως το συστημικό σχέδιο που προωθεί το ΥΠΟΙΚ προβλέπει κρατικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ.  Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που πρότεινε αρχικά η ελληνική πλευρά. Αν υποθέσουμε ότι η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες ξεκινά από 1,8%-2% για την πρώτη χρονιά επί κρατικών εγγυήσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το ποσό θα μπορούσε να είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Ομως, οι θεσμοί φέρονται να ζήτησαν από την Αθήνα όπως πάρει κάποιες προβλέψεις για τις κρατικές εγγυήσεις.

Το μερίδιο αγοράς του ομίλου της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) εκτιμάται σήμερα πως είναι κάτω από 3%. Την ίδια περίοδο, η επιχείρηση δαπανά κάπου 1,5 δισ. ευρώ για να φτιάξει το τελευταίο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη στην ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη στη χώρα το 2028, οπότε γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει με την απόσβεση της επένδυσης που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, καθώς συνήθως χρειάζεται 20ετία όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε, όπως λέει ένα παλιό τραγούδι.

Οταν όμως το λάθος βρίσκεται σε νούμερο που παραθέτει ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στον ΟΗΕ, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κι αυτό γιατί τα νούμερα έχουν δοθεί στους λογογράφους του από ειδικούς.

Σε τι αναφέρεται η στήλη;

Στην αναφορά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.

v