Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι Κινέζοι είναι η πολυπληθέστερη ομάδα αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» τα τελευταία χρόνια. Όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό όσο στο παρελθόν, όπως αναφέρουν Έλληνες μεσίτες.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχει επιβάλει η Κίνα. Όμως, ο βασικός λόγος είναι άλλος, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Δύο μεσιτικές εταιρείες κινεζικών συμφερόντων -η μία είχε και Έλληνα συνεταίρο-  έχουν βαρέσει κανόνι το τελευταίο εξάμηνο, παίρνοντας μαζί τους τις προκαταβολές που είχαν δώσει Κινέζοι πολίτες, τονίζουν οι  ντόπιοι μεσίτες. Το νέο έχει γίνει γνωστό στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση άλλων εν δυνάμει αγοραστών, καθώς τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Η στήλη δεν γνωρίζει τον λόγο αλλά πληροφορείται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρησιμοποιούν το Βέλγιο ως κύριο μέτρο σύγκρισης με την Ελλάδα στο ασφαλιστικό. Γι' αυτό συγκρίνουν τις δυνητικές επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης στις συντάξεις με εκείνες του Βελγίου.

Ασφαλώς, όλα είναι υπό διαμόρφωση σε αυτό το στάδιο. Ομως, μαθαίνουμε, ότι εξεπλάγησαν ότι είδαν το πλήθος των υψηλών συντάξεων που προκύπτουν στην Ελλάδα από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Πάντοτε, συγκρίνοντάς τες με εκείνες του Βελγίου. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των ελληνικών υψηλών συντάξεων είναι αρκετά μεγαλύτερος από εκείνο του Βελγίου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία όπως μαθαίνουμε.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναμένεται να γνωστοποιήσει την ετυμηγορία του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αύριο, Παρασκευή, το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τον S&P να αναβαθμίζει τη χώρα, ιδιαίτερα μετά την έγκριση του συστημικού σχεδίου «Ηρακλής» για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων από την Κομισιόν. Σημειώνεται πως ο S&P κατατάσσει την Ελλάδα στο Β+ με θετικές προοπτικές από το καλοκαίρι του 2018.

Παρ' όλα αυτά η στήλη θα έδινε ίδιες πιθανότητες στο σενάριο της αναβάθμισης και στο σενάριο της μη αναβάθμισης. Αν μάλιστα ήταν να ποντάρει σ' ένα από τα δύο, θα επέλεγε το δεύτερο σενάριο, δηλ. να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις της Eurobank με την Pimco κατέληξαν σε συμφωνία στο Λονδίνο και είναι πλέον θέμα χρόνου η ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας, αναφέρουν πηγές. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να βγει εντός της εβδομάδας, με την οριστικοποίηση των νομικών κειμένων, συμπληρώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Pimco συζητά εδώ και μήνες την αγορά του 80% της FPS (servicer) που ανήκει στη Eurobank και του 20% των ομολογιών mezzanine (ενδιάμεση διαβάθμιση) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, γνωστής ως Cairo. Δεν είναι γνωστό αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα.

Αν οι εκτιμήσεις των κυβερνώντων είναι σωστές η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά θα μειώσει τα κρατικά έσοδα από αυτή την πηγή κατά 480 εκατ. ευρώ περίπου φέτος και λιγότερα του χρόνου λόγω προσδοκιών για υψηλότερο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης.

'Ομως, υπάρχει κι άλλο ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020 άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχει προκαλέσει συζητήσεις, γιατί παραπέμπει σε ενδεχόμενες επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων από την εναρμόνιση την αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτό έχει βάση αλλά αφορά κυρίως συγκεκριμένους ιδιοκτήτες. Πιο συγκεκριμένα, εκείνους που έχουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ με τον χαμηλότερο συντελεστή γιατί βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

v