Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι επαφές των τραπεζιτών με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ζαββό και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιασθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για το σχέδιο «Ηρακλής».

Το τελικό κείμενο θα περιέχει μεν κάποιες αλλαγές σε δευτερεύοντα θέματα, αλλά όχι στα πρωτεύοντα θέματα όπως μαθαίνουμε και αναμένεται να αποσταλεί είτε αργότερα σήμερα το βράδυ είτε αύριο το αργότερο.

Όσον αφορά τη στάση της αρμόδιας διεύθυνσης ανταγωνισμού (DG Comp), υπάρχει αισιοδοξία ότι θα δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο νόμου. 

Τη συμπάθεια των ανθρώπων του υπουργείου Οικονομικών έχουν κερδίσει τα στελέχη και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ. Κι αυτό γιατί κατανοούν τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα επιφορτισθούν με τις αλλαγές που επιφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο στις φορολογικές κλίμακες, και όχι μόνο, από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, οι της ΑΑΔΕ προχωρούν το σχέδιο δράσης για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, που αναμένεται να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ επιχειρήσεων (Β2Β) (εικονικά τιμολόγια κ.λπ.) και να φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Και φυσικά οι άνθρωποι της ΑΑΔΕ έχουν όλα τα άλλα θέματα με τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή βάση.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) φέρεται να αποφάσισε να μεταθέσει για το 2020 την αναθεώρηση-ορόσημο των εθνικών λογαριασμών που γίνεται κάθε πέντε χρόνια με αλλαγή του έτους βάσης και την εισαγωγή νέων μεθόδων, κανονισμών κ.λπ. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελευταία αναθεώρηση του είδους είχε γίνει το 2014 και αναμενόταν εντός του Νοεμβρίου.

Ενδεχόμενη μεγάλη αναθεώρηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπου η Ελλάδα καλείται να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν η αναθεώρηση έβγαζε αρκετά χαμηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με το εκτιμώμενο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν υψηλότερο ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με το προβλεπόμενο. Κάτι τέτοιο θα έδινε την ευχέρεια στην κυβέρνηση για περισσότερες παροχές.

Θα περισσέψουν λεφτά από τον προϋπολογισμό στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε και αν ναι, πόσα για να διανεμηθούν;

Ασφαλώς, κάθε υπολογισμός ή πρόβλεψη, αν προτιμάτε, ενέχει κινδύνους, παρότι βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου.

Από τη μια πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψουν δαπάνες από το πουθενά το τελευταίο δίμηνο, που δεν έχουν συνυπολογισθεί. Από την άλλη, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ. Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο καθοριστικός μήνας.

Η σχετικά πρόσφατη απόφαση της γερμανικής αυτοβιομηχανίας Volkswagen να αναβάλει την τελική απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει το μοντέλο Passat στην Τουρκία, άνοιξε την όρεξη διαφόρων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και δικαιολογημένα.

Η επένδυση είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου και όποια χώρα την κερδίσει, θα έχει πολλά οφέλη σε μακροχρόνια βάση, π.χ. θέσεις απασχόλησης, know how κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει μπει στη διεκδίκηση όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης πριν μερικές μέρες και καλά έκανε.

v