Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Σε περιόδους κρίσης, πολύς κόσμος αναζητεί την τύχη του στα τυχερά παιχνίδια. Δεν συμβαίνει το ίδιο την περίοδο που διανύουμε. Το αντίθετο μάλιστα.

Όπως πληροφορείται η στήλη από στελέχη του κλάδου, ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα. Αναμφισβήτητα, το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ έχει παίξει βασικό ρόλο. Επιπλέον, ο διαδικτυακός τζόγος δεν είναι το ίδιο διαδεδομένος και το κυριότερο, απουσιάζει ο βασιλιάς: ο αθλητικός στοιχηματισμός. 

Αρκετοί παίζουν ΚΙΝΟ και Τζόκερ αλλά δεν είναι το ίδιο. Εμπόδια συναντούν επίσης εκείνοι που θέλουν να παίξουν στο ηλεκτρονικό καζίνο. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί πως μερικές φορές «παγώνει» η οθόνη, όταν γυρίζει η ηλεκτρική ρουλέτα, λόγω ίντερνετ, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται παίκτες.       

«Rotation» (εναλλαγή) των παικτών δεν κάνουν μόνο οι ποδοσφαιρικές ομάδες για να τους έχουν σε εγρήγορση. Rotation κάνει κι ο ΟΔΔΗΧ όπως φαίνεται από τις τράπεζες που επέλεξε για αναδόχους για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι η Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale αποτέλεσαν το γκρουπ των αναδόχων. Εντύπωση κάνει η παρουσία γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank, μετά από καιρό.

Οι ανωτέρω τράπεζες ανήκουν στους κύριους διαπραγματευτές (primary dealers) του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν μένουν παραπονεμένες και υπάρχει δίκαιη μεταχείριση.

H Ελλάδα αναμένεται να χτυπηθεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council (WTTC).

Μόνο στην Κύπρο, ο κλάδος έχει μεγαλύτερη συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ με 21,9% το 2018 έναντι 20,6% στην Ελλάδα. Το ποσοστό του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε περαιτέρω καθώς ο κλάδος αναπτύχθηκε με ρυθμό άνω του 4% το 2019 έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Ιδιαίτερα ευάλωτη εμφανίζεται επίσης η Πορτογαλία, με 19,1% του ΑΕΠ το 2018. Από τις υπόλοιπες χώρες, η συνεισφορά του κλάδου στην ισπανική οικονομία ήταν 14,3% το 2019 και 13% στην ιταλική.

Δεν θα βγουν όλοι χαμένοι από την πανδημία.  Πάνω από 72 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι φορείς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης για 180 χιλ. επιστήμονες περίπου, αφού εισπράττουν 400 ευρώ για τον καθένα. 

Δεν θα πρέπει λοιπόν να απορείτε για όλες αυτές τις διαφημίσεις από κολέγια, ΙΕΚ και άλλους που έχουν κατακλύσει τα ερτζιανά και όχι μόνο και καλούν τους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για τα 600 ευρώ.

Από τη στιγμή που μπορούν οι εκπαιδευτικοί φορείς να δώσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, το έτσι κι αλλιώς μεγάλο κέρδος γίνεται τεράστιο, ξεπερνώντας το 90%. Ο διδάσκων που συνήθως αμείβεται με 30-40 ευρώ την ώρα μπορεί να έχει πολλούς μαθητές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει επιταγή κατάρτισης 600 ευρώ για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων σε 180.342 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες μέσω τηλεκπαίδευσης συζητήθηκε ευρέως. Ομως, υπάρχει μια πτυχή που προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα.

Πριν μερικές μέρες, οδηγώντας το αυτοκίνητο άκουσα τον επικεφαλής ενός ΙΕΚ να αναφέρει πως η αμοιβή για τις υπηρεσίες τηλεδιδασκαλίας των επιστημόνων ήταν 400 ευρώ για τον καθένα. Υπενθυμίζεται ότι η κατάρτιση περιλαμβάνει 100 ώρες διδασκαλίας.

Μου φάνηκαν πολλά τα λεφτά και ζήτησα την άποψη καθηγητή πανεπιστημίου γι’ αυτό το θέμα.
«Αν κάνεις μαθήματα εξ αποστάσεως και τους βάζεις όλους μαζί, έχεις καθαρό κέρδος 90% και πλέον», ήταν η απάντηση. «Δεν υπάρχει όριο (στους παρακολουθούντες). Ορίζεις ημερομηνίες και θέματα και έρχονται… γρήγορα και εύκολα λεφτά. Τα καλά της κρίσης», συμπλήρωσε ειρωνικά.

v